7 przypraw, które rozgrzeją Twój organizm
Rozgrzewające przyprawy i zioła to doskonały sposób na wzbogacenie diety. Warto jest włączyć je do codziennego jadłospisu zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy sezon na grypę i przeziębienie trwa w najlepsze. Zapraszam Cię do wpisu w którym dowiesz się, jakie przyprawy rozgrzeją Twój organizm i pomogą w przetrwaniu chłodnych dni 😊.
Cynamon
Cynamon to popularna przyprawa, która króluje m.in. na stole wigilijnym. Jego słodki zapach i charakterystyczny smak zapewnia zadowolenie naszym kubkom smakowym. Oprócz dodawania go do słodkich wypieków, warto także dodać go do herbaty, owsianki czy deserów. Jest cennym źródłem żelaza i wapnia, obniża poziom cholesterolu i pobudza trawienie. Pomaga organizmowi oczyścić się z toksyn i chroni przed czynnikami nowotworowymi. Naukowcy z University of California przekonują, że przyprawa ta może znacznie opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera.
Imbir
Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne. Ma wyrazisty, nieco ostry smak, i jest znakomitym dodatkiem do zimowej herbaty. Wystarczy zetrzeć go na tarce lub pokroić na mniejsze kawałki. W okresie jesiennym warto także dodawać go do zupy dyniowej. Imbir nie tylko leczy przeziębienie, ale także hamuje mdłości – polecany jest więc dla kobiet w ciąży. Oprócz tego jest bogaty w witaminy: A, K, C, B1, B2 i E, zawiera wapń, żelazo i fosfor. Jest niezawodny w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego i trawiennego.
Goździki
Lecznicze działanie goździków znane jest już od tysięcy lat. Nasi przodkowie doceniali ich prozdrowotne właściwości, co spowodowało ich eksport z Azji do Europy. Goździki pomocne są w uśmierzaniu bólów głowy czy zębów, a ponadto wykazują działanie przeciwzapalne. Hamują rozwój infekcji, a także mogą spowolnić chorobę nowotworową. Są cennym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu, a także kwasów tłuszczowych. Przyprawę można dodawać chociażby do konfitur, ale też do mięs czy sosów.
Anyż
Przyprawa w kształcie gwiazdy nie tylko ładnie wygląda położona na plastrze cytryny w herbacie, ale i wykazuje doskonałe właściwości rozgrzewające i lecznicze. Anyż warto spożywać w trakcie przeziębienia, gdyż wspomaga układ odpornościowy i niweluje męczący kaszel. Używany jest także w medycynie estetycznej, gdyż poprawia stan skóry i włosów. Pomaga także w leczeniu trądziku.
Kurkuma
Oprócz właściwości rozgrzewających, kurkuma działa też przeciwzapalnie. Ta niepozorna przyprawa o delikatnym smaku ma pozytywny wpływ na nasze naczynia krwionośne, może też zapobiegać miażdżycy. Wspomaga pracę żołądka i wątroby, opóźnia rozwój choroby Alzheimera. Dużą ilość kurkumy znajdziesz w indyjskim curry, ale możesz ją także dodawać do gotowanej kaszy czy ryżu, a także do różnego rodzaju zup. Jak każda przyprawa rozgrzewająca, kurkuma również dobrze sprawdzi się jako dodatek do ciepłej herbatki.
Chili
Chili jest faworytem fanów kuchni meksykańskiej. Ta aromatyczna ostra przyprawa działa antynowotworowo i antybakteryjnie. Obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca. Dzięki obecności kapsaicyny w składzie łagodzi bóle związane z zapaleniem stawów. Jeśli nie możesz przekonać się do jego ostrego smaku, spróbuj dodać go do potrawy w mniejszej ilości 😊.
Kardamon
Kardamon jest znakomitą przyprawą pomagającą w problemach żołądkowych. Pobudza produkcję soków żołądkowych, walczy z nudnościami i wspomaga apetyt. Ponadto chroni nasz żołądek przed powstawaniem wrzodów. Kardamon wzmacnia też naszą odporność, walczy z kaszlem i zapchanym nosem. Jest doskonałym składnikiem słodkich wypieków, ale równie świetnie smakuje dodany do herbaty.
Gorące potrawy doprawione wymienionymi przyprawami potrafią nie tylko rozgrzać nasz organizm, ale także dostarczyć mu mnóstwa wartościowych składników i witamin. W okresie jesienno-zimowym warto wypijać domowe herbaty z dodatkiem cynamonu, goździków, imbiru i anyżu. Można również dodać odrobinę kurkumy i kardamonu. Takie mieszanki to witaminowa bomba chroniąca nie tylko przed przeziębieniem. Ponadto nie musimy zastanawiać się jak wykorzystać każdą przyprawę z osobna, gdyż w takiej herbatce połączenie ich wszystkich smakuje wyśmienicie 😊.