Aromatyczne,fit kotleciki marchewkowo-szpinakowe – bez glutenu i laktozy

Udostępnij:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Tumblr

Wyjątkowo delikatne i lekkie, drobiowe  kotleciki wypełnione warzywami. To ciekawa i bardzo smaczna alternatywa dla smażonej piersi z kurczaka. Typowa dietetyczna wersja. Porcja kotlecików (3 szt)   prawie wcale nie zawiera tłuszczu, za to mega dużą porcję białka, bo aż 36g. Polecam na obiadek i nie tylko..:)

Składniki: ( na 14-16 kotlecików)

  • 700g filet z kurczaka ekologicznego
  • ½  op. szpinaku świeżego
  • ½ pęczka koperku
  • 1 średnia marchew
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1//2 łyżki masła klarowanego
  • Przyprawa do kurczaka lub zioła
  • Sól,pieprz

Świeży szpinak podsmażamy na maśle klarowanym wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy, aż woda odparuje i odstawiamy do wystudzenia.

Filet z kurczaka pozbawiamy błonek i  kroimy na kawałki. Pokrojonego kurczaka i cebulę mielimy  w  maszynce do mięsa. Dodajemy wystudzony szpinak. Przyprawiamy dosyć  mocno  przyprawą do kurczaka lub dowolnymi  ziołami oraz solą i pieprzem. Mięso przed upieczeniem musi mieć wyrazisty,dobrze doprawiony smak.

Następnie  dodajemy jaja, płatki owsiane, startą na dużych oczkach marchew oraz posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy, aż masa będzie dobrze wyrobiona. Formujemy średniej wielkości kotleciki i układamy na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 *C. Pieczemy ok.10-12 min z jednej strony ,odwracamy kotleciki na drugą stronę i pieczemy  kolejne 10 minut.

Kotleciki wychodzą bardzo mięciutkie i delikatne, typowo dietetyczne. Dla zwolenników wersji bardziej chrupiącej  polecam usmażyć je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. No, ale wtedy podniesiemy ich kaloryczność:)

Najlepiej  smakują z lekkimi sałatkami oraz jako tradycyjne danie obiadowe w towarzystwie ziemniaczków i surówki.

Smacznego:)

1 kotlecik zawiera ok. 92 kcal, więc jak widzicie są mega fit 🙂

Czytaj również

Wpisy które mogą być dla Ciebie interesujące

Dieta w menopauzie – jak powinna wyglądać? Co jeść, a czego unikać, aby zachować dobre...

Awokado to prawdziwa petarda odżywcza. Jest nie tylko bardzo smaczne, ale także sycące i napakowane...

Czarny imbir zwany tajskim żeń- szeniem, zyskuje w Polsce na popularności. Ta smaczna roślina o...

Rozgrzewające przyprawy i zioła to doskonały sposób na wzbogacenie diety. Warto jest włączyć je do...

Low carb, czyli dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu spożywania produktów, zawierających węglowodany przy jednoczesnym...

Masz już dość zastanawiania się nad tym, jakie smarowidło wybrać do kanapek? W końcu chleb...