Aromatyczne,fit kotleciki marchewkowo-szpinakowe – bez glutenu i laktozy
Wyjątkowo delikatne i lekkie, drobiowe kotleciki wypełnione warzywami. To ciekawa i bardzo smaczna alternatywa dla smażonej piersi z kurczaka. Typowa dietetyczna wersja. Porcja kotlecików (3 szt) prawie wcale nie zawiera tłuszczu, za to mega dużą porcję białka, bo aż 36g. Polecam na obiadek i nie tylko..:)
Składniki: ( na 14-16 kotlecików)
- 700g filet z kurczaka ekologicznego
- ½ op. szpinaku świeżego
- ½ pęczka koperku
- 1 średnia marchew
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 6 łyżek płatków owsianych
- 2 jajka
- 1//2 łyżki masła klarowanego
- Przyprawa do kurczaka lub zioła
- Sól,pieprz
Świeży szpinak podsmażamy na maśle klarowanym wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy, aż woda odparuje i odstawiamy do wystudzenia.
Filet z kurczaka pozbawiamy błonek i kroimy na kawałki. Pokrojonego kurczaka i cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy wystudzony szpinak. Przyprawiamy dosyć mocno przyprawą do kurczaka lub dowolnymi ziołami oraz solą i pieprzem. Mięso przed upieczeniem musi mieć wyrazisty,dobrze doprawiony smak.
Następnie dodajemy jaja, płatki owsiane, startą na dużych oczkach marchew oraz posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy, aż masa będzie dobrze wyrobiona. Formujemy średniej wielkości kotleciki i układamy na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 *C. Pieczemy ok.10-12 min z jednej strony ,odwracamy kotleciki na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.
Kotleciki wychodzą bardzo mięciutkie i delikatne, typowo dietetyczne. Dla zwolenników wersji bardziej chrupiącej polecam usmażyć je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. No, ale wtedy podniesiemy ich kaloryczność:)
Najlepiej smakują z lekkimi sałatkami oraz jako tradycyjne danie obiadowe w towarzystwie ziemniaczków i surówki.
Smacznego:)
1 kotlecik zawiera ok. 92 kcal, więc jak widzicie są mega fit 🙂