
Większość owoców, które znamy jest pyszna, słodka i soczysta. Kojarzą się z deserami, lodami czy odchudzającymi smoothie…
Awokado, inaczej zwane smaczliwką, to również owoc, ale bardzo wyjątkowy‒albo go ktoś lubi, albo nie znosi. Ma kształt przypominający gruszkę, neutralny smak, który niektórym kojarzy się z orzechową nutą. Praktycznie nie zawiera cukru, za to jest bardzo tłuste.
O awokado mówi się, że jest „owocem maślanym”, ponieważ w 80% składa się z tłuszczu. Podobnie jak masło. Z tego względu wiele osób rezygnuje z jego spożycia. To jednak błąd, gdyż właściwości prozdrowotne tego owocu rekompensują jego kaloryczność.W dodatku okazuje się, że awokado jest produktem bardzo uniwersalnym, wykorzystywanym w kuchni na wiele różnych sposobów…
Co nam zapewni awokado?
Przede wszystkim zdrowe tłuszcze!W głównej mierze są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, tzw. NNKT,odpowiadające bezpośrednio za sprawnie funkcjonujący układ hormonalny. Awokado składa się w 20-30% z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-9. Zawiera również w idealnej proporcji kwasy tłuszczowe Omega-3 do Omega-6. Ponadto owoc ten działa silnie przeciwzapalnie dzięki obecności resolwin i protektyn. To naturalne lipidy wytwarzane przez nasz organizm z kwasów tłuszczowych Omega 3. Substancje te wykazują działanie podobne do leków przeciwbólowych uśmierzających ból towarzyszący stanom zapalnym. Działają na receptory w rdzeniu kręgowym i zapobiegają przewlekłemu bólowi w wielu chorobach.
Ale to nie koniec zalet. Tłuszcz w awokado jest też lekkostrawny. Polecam go osobom, które potrzebują tłuszczów, ale źle znoszą większość tłustych pokarmów. U takich ludzi ten wyjątkowy owoc jest dobrze tolerowany.
Awokado powinno znaleźć się w diecie każdej kobiety, która planuje zajść w ciążę lub boryka się z rozchwianą gospodarką hormonalną. NNKT zawarte w awokado potrzebne są do syntezy hormonów niezbędnych do prawidłowej pracy kobiecego układu hormonalnego. Tłuszcze te również bezpośrednio przyczyniają się do lepszego przyswajania pewnych składników pokarmowych z posiłków, np. organizm 4-6 razy więcej przyswaja przeciwnowotworowego likopenu z pomidora, kiedy połączymy go z awokado, niż kiedy zjemy samego pomidora:)
Ponadto awokado zawiera:
- Witaminy A, E, K rozpuszczalne w tłuszczach ‒w tym owocu bardzo dobrze przyswajalne.
- Witaminy z grupy B oraz kwas pantotenowy.
- Składniki mineralne i pierwiastki śladowe: magnez, miedź, fosfor, mangan,cynk.
- Kwas foliowy – niezbędny dla kobiet w ciąży, w profilaktyce wad rozwojowych płodu oraz do produkcji tzw. hormonów szczęścia, czyli serotoniny i noradrenaliny. Hormony te sprawiają, że mamy lepszy nastrój, jesteśmy zrelaksowani i uspokojeni.
- Przeciwutleniacze – w tym glutation,działające antynowotworowo, wspierające prawidłową pracę układu odpornościowego.
- Luteinę i zeaksantynę, które chronią wzrok przed m.in.pojawiającą się z wiekiem zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
- Potas, który wraz z korzystnymi tłuszczami skutecznie obniża ciśnienie krwi u chorych na nadciśnienie tętnicze.
Ile kalorii ma awokado? Czy tuczy?
Z uwagi na dużą zawartość tłuszczu w miąższu, awokado zalicza się do najkaloryczniejszych owoców. W 100g ma aż 160 kcal, czyli przeciętnej wielkości awokado to ok 400kcal.
Osoby będące na dietach odchudzających często unikają spożywania posiłków bogatych w tłuszcze. Jest to słuszne podejście, ponieważ z uwagi na swoją dużą kaloryczność przyczyniają się do otyłości.Trzeba jednak odróżnić tłuszcz niekorzystny dla naszego zdrowia, odkładający się w ciele, od tego zdrowego, który ma dobroczynny wpływ na organizm i jest sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. W tej kwestii nie należy obawiać się awokado.Jest to owoc o dużej gęstości odżywczej, dostarczający nam w trakcie odchudzania mnóstwo pożywnych składników, nie przyczyniając się przy tym do nadmiernego gromadzenia tkanki tłuszczowej.Wręcz odwrotnie. Dzięki sporej zawartości błonnika i tłuszczu awokado syci na długo, co przyczynia się do zwiększenia tempa metabolizmu, a w efekcie do zmniejszenia masy ciała.Włączenie do diety awokado pozwoli na zachowanie dłuższych przerw między posiłkami, a także uchroni przed napadami głodu i podjadaniem. Badania wykazały, że osoby jedzące awokado szybciej gubią niechciany tłuszczyk, zwłaszcza z okolicy brzucha.
Zatem jak najbardziej polecam ten niepozornie wyglądający owoc dla osób odchudzających się i dbających o sylwetkę:)
Awokado a cholesterol
Badania dowodzą, że regularne spożywanie awokado przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego i poprawia stan zdrowia chorych na serce. W jego zdrowych tłuszczach obecny jest beta-sitosterol, który skutecznie obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i triglicerydów, powodując jednocześnie wzrost poziomu „dobrego cholesterolu” HDL we krwi. Zatem owoc ten jak najbardziej polecany jest dla osób z miażdżycą.
Czy awokado podnosi cukier?
Obecność sporej ilości błonnika w awokado zapobiega skokom poziomu glukozy we krwi. Zatem mogą go spożywać osoby zmagające się z cukrzycą typu2.
Jak jeść awokado?
Awokado samodzielnie zjadane ma dość niewyraźny smak, dlatego warto łączyć je z różnymi przyprawami oraz dodatkami. Znakomicie smakuje z dodatkiem soli, czosnku czy soku z cytryny. O tym, jakie awokado wybrać i jaki owoc będzie najlepszy, napisałam już tu.

Propozycje podania:
- Smarujemy nim pieczywo ‒ przepis na ekspresową pastę znajdziesz tu
- Dodajemy pokrojone do sałatek – przepis tutaj i tu
- Dodajemy do koktajli, smoothie ‒ przepis tu
Praktyczne porady:
- jeśli awokado jest dojrzałe, przechowujemy je w lodówce,
- gdy miąższ ciemnieje skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki
- pestki z awokado nie wyrzucamy ją wykorzystujemy! W jaki sposób? Przez kilka dni susz pestkę na kaloryferze.Wysuszoną włóż do foliowego woreczka i rozbij tłuczkiem do mięsa lub młotkiem. Rozkruszoną pestkę zmiel w blenderze lub dobrym młynku do kawy na drobny proszek, który możesz dodawać do musli, jogurtu, koktajli itp. 🙂