Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Chrupiąca sałatka bałkańska

Dziś zapraszam Was na zaskakującą oryginalnością swojego smaku sałatkę,  z nutką kuchni serbskiej..Często gości na  naszym stole na śniadanie w  wolny dzień od pracy lub na kolację.

Bez obaw,brzmi tajemniczo, ale to jedna z  najprostszych sałatek.Swój smak, zawdzięcza doskonale dobranym składnikom. Jednym z  nich jest  ajwar. Oryginalny ajvar jest daniem pochodzącym z kuchni serbskiej,który przygotowuje  się z pieczonej papryki, pomidorów, bakłażanów (ew.cukinii), czosnku, przypraw i octu winnego. Przywędrował do nas  Półwyspu Bałkańskiego, ale odnoszę wrażenie, że wpisał się dość znacząco w naszą krajową kuchnię.Szczególnie Panom te smaki przypadły do gustu 🙂 Polecam gorąco …

Składniki: na 1 porcje

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pomidor rzymski
  • ¼ cebuli
  • 1 łyżka słonecznika
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka Ajwaru
  • ½ łyżeczki ostrej musztardy
  • Sól,pieprz,sok z cytryny

Przygotowanie:

Seler myjemy,obieramy z twardych włókien.Kroimy na  cienkie kawałki.Cebule siekamy drobno.Pomidor kroimy w dość dużą kostkę.Do warzyw dodajemy kolejno:olej rzepakowy tłoczony na zimno,musztardę,ajwar,sok z cytryny.Doprawiamy sporą ilością pieprzu,solimy.Dodajemy uprażony lub nie, słonecznik.Mieszamy wszystko dokładnie  i wkładamy sałatkę do lodówki,aby się schłodziła.Sałatka znakomicie smakuje jako dodatek do  kanapek oraz grillowanego drobiu.

1 porcja to: 196 kcal \ B – 5,7g \ T – 15,2 g \ W – 13,5g \ BŁ – 4,7 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments