Chrupiąca sałatka bałkańska
Dziś zapraszam Was na zaskakującą oryginalnością swojego smaku sałatkę, z nutką kuchni serbskiej..Często gości na naszym stole na śniadanie w wolny dzień od pracy lub na kolację.
Bez obaw,brzmi tajemniczo, ale to jedna z najprostszych sałatek.Swój smak, zawdzięcza doskonale dobranym składnikom. Jednym z nich jest ajwar. Oryginalny ajvar jest daniem pochodzącym z kuchni serbskiej,który przygotowuje się z pieczonej papryki, pomidorów, bakłażanów (ew.cukinii), czosnku, przypraw i octu winnego. Przywędrował do nas Półwyspu Bałkańskiego, ale odnoszę wrażenie, że wpisał się dość znacząco w naszą krajową kuchnię.Szczególnie Panom te smaki przypadły do gustu 🙂 Polecam gorąco …
Składniki: na 1 porcje
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 pomidor rzymski
- ¼ cebuli
- 1 łyżka słonecznika
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka Ajwaru
- ½ łyżeczki ostrej musztardy
- Sól,pieprz,sok z cytryny
Przygotowanie:
Seler myjemy,obieramy z twardych włókien.Kroimy na cienkie kawałki.Cebule siekamy drobno.Pomidor kroimy w dość dużą kostkę.Do warzyw dodajemy kolejno:olej rzepakowy tłoczony na zimno,musztardę,ajwar,sok z cytryny.Doprawiamy sporą ilością pieprzu,solimy.Dodajemy uprażony lub nie, słonecznik.Mieszamy wszystko dokładnie i wkładamy sałatkę do lodówki,aby się schłodziła.Sałatka znakomicie smakuje jako dodatek do kanapek oraz grillowanego drobiu.
1 porcja to: 196 kcal \ B – 5,7g \ T – 15,2 g \ W – 13,5g \ BŁ – 4,7 g