Co to jest dietoterapia?
Sposób, w jaki się odżywiasz, ma wpływ na funkcjonowanie Twojego organizmu. Dlatego pamiętaj o zbilansowanej diecie nie tylko wtedy, gdy chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów, ale również wówczas, gdy chcesz się pozbyć wielu dolegliwości. Zadbaj także o odpowiednią dietę podczas leczenia farmakologicznego, aby wzmocnić ten efekt. Dowiedz się, co to jest dietoterapia i przekonaj się, kiedy może Ci pomóc.
Czym jest dietoterapia?
Już sama nazwa wskazuje na to, co to jest dietoterapia. To po prostu leczenie przy pomocy diety, która jest indywidualnie dopasowana do potrzeb Twojego organizmu. Kluczowe znaczenie ma fakt, że dieta jest nastawiona na leczenie konkretnej jednostki chorobowo np. nietolerancji laktozy, cukrzycy lub celiaki.
Bardzo często dietoterapia jest łączona z farmakoterapią. Jednak niekiedy nie musisz przyjmować leków, aby już przy pomocy samego jedzenia poradzić sobie z uporczywymi objawami. Dotyczy to jedynie jednostek chorobowych, których przyczyną jest spożywane jedzenie.
W jakich chorobach stosowana jest dietoterapia?
Skoro wiesz już, co to jest dietoterapia, to możesz teraz zwrócić uwagę na, to kiedy warto z niej skorzystać. Bez wątpienia dietoterapia znajduje zastosowanie w leczeniu lub wspomaganiu leczenia wielu jednostek chorobowych. Dobrym przykładem jest otyłość, gdzie rolą dietetyka jest przygotowanie diety z dopasowaną kalorycznością, odpowiednią ilością kwasów tłuszczowych, węglowodanów prostych oraz składników bogatych w błonnik pokarmowy. Oczywiście to tylko jeden z przykładów, a dietoterapię możesz stosować nie tylko wtedy, gdy chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów.
Oto przykładowe choroby, w których dietoterapia stanowi istotny sposób wspomagania leczenia, a także łagodzenia objawów:
- anemia,
- cukrzyca – zarówno cukrzyca typu 1, jak i typu 2,
- nadciśnienie tętnicze,
- choroby wątroby,
- zespół jelita drażliwego i zapalenie jelit,
- trądzik i atopowe zapalenie skóry,
- przewlekła niewydolność nerek,
- choroby wieńcowe,
- choroby immunologiczne np. Hashimoto czy łuszczyca,
- miażdżyca,
- nowotwory,
- zapalenie trzustki.
Dietoterapia może też stanowić główny element leczenia choroby, która jest związana z czynnikami żywieniowymi. Wówczas najważniejsze jest wyeliminowanie z codziennej diety produktów alergizujących, nietolerowanych przez organizm lub wywołujących reakcję autoimmunologiczną. Poznaj kilka przykładów takich jednostek chorobowych.
Alergia pokarmowa
W przypadku alergii pokarmowej musisz usunąć produkty, które zawierają białka, bo to właśnie one wywołują reakcję alergiczną. Jest to tym ważniejsze, że reakcje na alergen mogą być bardzo gwałtownie i prowadzić do potencjalnie niebezpiecznych reakcji anafilaktycznych. Wśród najczęstszych źródeł uczulających znajdują się soja, pszenica, jaja, orzechy, orzeszki ziemne, białka mleka, ryby oraz skorupiaki.
Nietolerancja pokarmowa
Nietolerancja pokarmowa odnosi się do sytuacji, gdy Twój organizm nie jest zdolny do prawidłowego strawienia lub wchłonięcia określonego składnika, takiego jak laktoza czy histamina. W takich przypadkach wykluczenie produktu źle tolerowanego przez organizm (na przykład mleka w przypadku nietolerancji laktozy) prowadzi do złagodzenia uciążliwych objawów.
Celiakia
W przypadku celiakii, czyli schorzenia autoimmunologicznego wywołanego nadwrażliwością na gluten, kluczowym narzędziem terapeutycznym jest dietoterapia (dieta bezglutenowa). Polega ona na wyeliminowaniu z codziennej diety wszystkich produktów, które są źródłem glutenu. Są to przede wszystkim wyroby wytwarzane z pszenicy, żyta, jęczmienia oraz często również owsa. Tylko konsekwentne przestrzeganie zasad tej diety jest w stanie przynieść pozytywne efekty w postaci złagodzenia objawów celiakii, ponieważ jest to jedyna metoda leczenia tej choroby.
Choroby metaboliczne
W przypadku schorzeń metabolicznych kluczowe znaczenie ma to, żebyś wyeliminował z diety produktów zawierających substancje, których metabolizm jest zaburzony. Takie podejście żywieniowe powinno być wdrażane od wczesnego etapu życia i stanowi nie tylko terapię, ale również skuteczną profilaktykę objawów. Przykładem jest fenyloketonuria, gdzie występuje zaburzenie metabolizmu aminokwasu zwanego fenyloalaniną. W celu minimalizacji skutków choroby konieczne jest eliminowanie z jadłospisu produktów bogatych w ten aminokwas, takich jak mięso, ryby, jaja, mleko, kakao, nasiona roślin strączkowych, orzechy oraz wyroby zbożowe. Warto natomiast sięgnąć po specjalistyczne, niskobiałkowe produkty żywieniowe.
Czy dietoterapia jest skuteczna?
Zanim zmienisz dotychczasowy sposób żywienia, chcesz wiedzieć, czy dietoterapia jest skuteczna? Zależy to od wielu czynników m.in. jednostki chorobowej, indywidualnego przypadku oraz stopnia przestrzegania zaleceń żywieniowych.
Jeśli przyczyną choroby jest spożywane jedzenie to dietoterapia zapewnia całkowitą skuteczność. Odpowiednia dieta pomoże Ci również obniżyć poziom cholesterolu, glukozy we krwi, obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, a nawet ograniczyć nasilenie stanu zapalnego. Dlatego zadbaj o swoje zdrowie i zamów indywidualną dietę!