Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Curry warzywne z kurczakiem

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Jeśli masz niewiele czasu na przygotowanie czegoś, co będzie zdrowe i pożywne, to zapraszam  do skorzystania  z mojego dzisiejszego  przepisu! 🙂

Pomysł na szybki obiad przydaje się zazwyczaj w ciągu tygodnia. Gdy  jesteśmy zabiegani,wracamy zmęczeni po pracy, ochota długie przesiadywanie  w kuchni i  przygotowywanie  posiłku szybko mija.

Wtedy przydają się proste przepisy obiadowe, które można przygotować w 30-60 minut. Podczas ich przygotowywania, nie musisz brudzić wielu naczyń ani czekać, aż np. danie przejdzie przyprawami.Szybkie obiady to często dania jednogarnkowe,treściwsze zupy czy w różnej formie zapiekanki.Dziś właśnie jeden z takich pomysłów.Będzie prosto,niskokalorycznie i smacznie…:)

Składniki: na 3-4 porcje

  • ¼ kapusty pekińskiej
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g pieczarek
  • 2  marchewki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 350g pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • sól,pieprz, pieprz ziołowy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól,pieprz ziołowy,papryka słodka,chili,

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy  poszatkowaną kapustę i pokrojoną w kostkę lub startą na dużych oczkach marchewkę marchewkę. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy  posiekaną cebulkę oraz czosnek.Smażymy do zeszklenia.Następnie dodajemy cukinię ze skórką pokrojoną w kostkę oraz pieczarki  pokrojone w plasterki. Chwilkę smażymy  i dodajemy do kapusty.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Wrzucamy go do kapusty. Wszystko doprawiamy,solą, pieprzem ziołowym,chili i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw, około 45 minut.Curry podajemy z dodatkiem ryżu Jaśminowego lub kaszy gryczanej.

Życzę smacznego 🙂

1 porcja to: 191 kcal \ B – 20,6 g \ W – 12,5 g \ T – 8,,1g \ BŁ – 5,7 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments