Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Cynamonowa Granola z patelni

cynamonowa granola

Cynamonowa granola z patelni to druga wersja mojej domowej granoli. Przepis na pierwszą, bardziej klasyczną granolę znajdziecie tutaj.

Teraz kiedy za oknem wiosna w pełni , słońce coraz piękniej świeci, a wszystko wokół cudownie kwitnie trochę szkoda czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Dlatego warto wraz z nadejściem wiosny  nieco zmienić  swoje menu  i wprowadzić  łatwe oraz szybkie  w przygotowaniu dania. Takie proste i naturalne posiłki które nie tylko dobrze odżywią i oczyszczą Twój organizm, ale i  zapewnią  Ci  energię na cały dzień. Dzięki nim z dnia na dzień poczujesz się coraz lepiej, a dodatkowo zyskasz więcej wolnego czasu na własne przyjemności.

 Dzisiejsza cynamonowa granola świetnie się tu sprawdzi. To  posiłek uniwersalny, który możesz na wiele sposobów wykorzystać. Super  baza do  najprostszego i  pysznego fit śniadania.  Granolę możesz zabrać do pracy w wersji słoikowej lub przyrządzić jako dietetyczną przekąskę. Idealnie sprawdzi się na deser lub jako posypka do lodów. Granolę najlepiej przygotować sobie jednorazowo w większej porcji i przechowywać  w szklanym słoiku, w lodówce. Wtedy można sięgnąć  po nią, kiedy przyjdzie na to ochota i zawsze będzie pod ręką:)

Jest bardzo pożywna, banalnie prosta, a przy tym nie zawiera chemii ani cukru. Produkt całkowicie naturalny:) Uwielbiam ją za cynamonowy smak. W domu jemy granolę bardzo często na śniadanie, a po skończeniu zapasów od razu przygotowuję następną. Granola wyśmienicie smakuje w połączeniu z owocami  i  jogurtem lub mlekiem. Tym, którzy nie mogą pić mleka lub wolą  zjeść w wersji bezmlecznej polecam podać z fortyfikowanymi napojami roślinnymi lub z musem owocowym.

Cynamonowa granola jest źródłem solidnej porcji  węglowodanów złożonych oraz wielu składników odżywczych.  Dostarcza obok żelaza, wapnia, magnezu i fosforu  witaminy z grupy B oraz witaminę A i D. Fantastycznie działa na układ pokarmowy dzięki  dużej zawartości błonnika. Pomaga zachować uczucie sytości na dłużej i usprawnia pracę jelit poprawiając przy tym przemianę materii. Ma też spore ilości tłuszczu, dlatego tutaj osoby na redukcji  powinny wziąć to pod uwagę i zachować umiar.

Granola to samo zdrowie! Gorąco polecam 🙂

Cynamonowa granola z patelni

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżki migdałów
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka rodzynek

Przygotowanie:

  1. Na teflonowej  patelni roztapiamy masło.Wsypujemy płatki owsiane i podpiekamy tak długo, aż płatki ładnie się zarumienią na złoto.
  2. Zmniejszamy ogień do minimum. Do zrumienionych płatków dodajemy łyżeczkę miodu, rodzynki oraz pokruszone lub posiekane nożem migdały.Można je zastąpić płatkami migdałowymi. Smażymy chwilkę, wszystko razem mieszając i pilnujemy, aby miód skarmelizował się, ale nie przypalił.
  3. Na końcu dodajemy cynamon, mieszamy i przekładamy na tackę lub talerz. Odstawiamy  do wystudzenia. Granola stopniowo będzie twardniała i stanie się chrupiąca.

100 g gotowej granoli ma ok. 461 kcal

1 łyżka czyli ok 8 -10 g ma ok. 38 kcal

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments