
Czarny imbir zwany tajskim żeń- szeniem, zyskuje w Polsce na popularności. Ta smaczna roślina o wielu właściwościach leczniczych powinna na stałe zagościć w naszej kuchni. Z artykułu dowiesz się, jakie działanie wykazuje oraz w jakiej postaci można przyjmować czarny imbir. Poznaj powody, dla których warto spożywać go każdego dnia!
Czarny imbir – aktywne substancje
Choć zwany powszechnie czarnym imbirem Black Thai Ginger lub też czarną kurkumą, w przekroju ma kolor liliowy, ciemnoniebieski lub fioletowy. Należy do gatunku imbirowatych, tak jak kurkuma i imbir lekarski. Roślina, której duże liście wyrastają bezpośrednio z kłącza, osiąga wysokość do 60 cm. Występuje głównie w Tajlandii, dlatego też zwana jest imbirem tajskim. Czarny imbir występuje także w Laosie, w Malezji i na Wyspie Borneo.
Choć pokochaliśmy już tradycyjny imbir, Black Thai Ginger jest jeszcze mało znany w Polsce. Mimo to zainteresowanie nim nieustannie rośnie, zarówno wśród osób chcących zdrowo żyć, jak i naukowców, badających cudowne właściwości tej rośliny. Czarny imbir zawiera 25 substancji czynnych – flawonoidów. Inne skarby, ukryte w kłączach to: witaminy C, A, K, z grupy B, składniki mineralne, olejki eteryczne i żywice np. geraniol. Ostatni składnik skojarzysz lepiej, jeśli masz w domu kwiat Geranium o charakterystycznym, przyjemnym zapachu, zwany potocznie Anginką. W krajach tropikalnych kłącza ciemnego imbiru stosowane są od wielu wieków w medycynie ludowej oraz jako ważny dodatek w kuchni.
Czarny imbir leczy i odchudza
Szerokie spektrum prozdrowotne rośliny sprawia, że znajduje zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń oraz zdecydowanie podnosi jakość życia. W Polsce imbir znany jest ze swoich właściwości, wspomagających leczenie przeziębienia i grypy. Czarny imbir jest stosowany wśród azjatyckich sportowców jako naturalny środek dopingowy, zwiększający wydolność organizmu i siłę mięśni. Jeśli jesteś zapracowaną mamą, sportowcem lub po prostu brakuje Ci energii, warto wypróbować działanie czarnego imbiru.
Roślina jest doskonałym panaceum na współczesne choroby cywilizacyjne: cukrzycę, miażdżycę, nadwagę lub nadciśnienie. Codziennie spożywanie imbiru, jak udowodniono, obniża poziom złego cholesterolu oraz poziom glukozy we krwi. Badanie przeprowadzone w 2015 roku dowiodło, że spożycie 2gr sproszkowanego imbiru dziennie, w przypadku cukrzycy typu 2, obniża poziom glukozy o 12%. Czarny imbir podkręca i przyśpiesza metabolizm, dlatego zdecydowanie powinny sięgnąć po niego osoby z problemami układu pokarmowego (niestrawność, bóle żołądka, wolne trawienie, wrzody żołądka). Wspomaga proces odchudzania, bowiem pomaga uzyskać uczucie sytości, redukuje odkładającą się tkankę tłuszczową oraz reguluje poziom lipidów i glukozy, co ma zdecydowany wpływ na utrzymanie prawidłowej wagi. Czarny imbir pomaga zmniejszyć bóle menstruacyjne oraz zwyrodnieniowe stawów (zwłaszcza stawów kolanowych). Za uśmierzenie bólu odpowiedzialne są składniki gingerole i shogaole. Roślina ma obiecujące działanie antynowotworowe.
Eliksir młodości zaklęty w korzeniu

Korzeń wykazuje właściwości silnie antyoksydacyjne, opóźniające procesy starzenia się skóry. Chronią ją także przed promieniowaniem UV, tłumiąc stan zapalny. Odkrycia dokonali naukowcy z Ameryki oraz Korei. Apigenina, kwas galusowy i tangeretyna to polifenole, odpowiedzialne za działanie antyoksydacyjne. Japończycy zaś odkryli, że składniki aktywne czarnego imbiru, aktywują w organizmie tzw. gen długowieczności SIRT1. Duża obecność w organizmie białek (sirtuiny) spowalnia procesy starzenia i obumierania komórek. Jak doskonale wiemy, stres działa destrukcyjnie na ciało i mózg, prowadząc do degradacji neuronów. Inne badania dowiodły, że składniki czarnego imbiru podawane dłuższy czas, poprawiają funkcje poznawcze (pamięć, koncentrację) oraz przyczyniają się do budowy nowych neuronów. Tajski żeń-szeń dodaje wigoru, poprawia kondycję psychiczną oraz zwiększa wydajność organizmu. Zatem nic dziwnego, że chętnie stosują go sportowcy. Nie powstydzi się go sam Amor, bowiem wzmacnia libido i płodność.
Jak spożywać czarny imbir?
Osoby aktywne fizycznie i będące na diecie, mogą wspomóc się naturalnymi produktami roślinnymi takimi jak omawiany czarny imbir. Może on stanowić dodatek do potraw, jak również być spożywany samodzielnie. Dieta uwzględnia zarówno ilość, jak i jakość przyswajanych produktów. Dlatego to, piramida zdrowego odżywiania uwzględnia również przyprawy.
Wiemy, jakie właściwości prozdrowotne ma czarny imbir. Jak zatem powinniśmy go spożywać?
W aptekach i sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz suplementy diety z ekstraktem z czarnego imbiru, syropy, herbatki, cukierki itd. Imbirowy syrop z miodem można dodawać nie tylko do herbaty, ale i wielu potraw. W dyskontach spożywczych znajdziemy imbir zarówno surowy (jako warzywo) jak i sproszkowany (gotowa przyprawa). Miejmy na uwadze, że jego dostępność na naszym rynku może być ograniczona.
Najsmaczniejszy jest świeży imbir, przed spożyciem, należy obrać go ze skórki. To doskonały dodatek do napojów: herbaty, kompotu, mleka. Świetnie sprawdza się w jesienne wieczory w postaci rozgrzewających herbat i nalewek.
Lubisz zdrowo się odżywiać?
Propozycja zupy dyniowej z imbirem i pomarańczą powinna Cię zainteresować. Produkt dodawany jest do pasztetów, sałatek i mięs. W domu możesz przygotować sok z kłączy imbiru lub imbir kandyzowany ze świeżego korzenia. Imbir konserwowany, do kupienia w słoikach, doskonale nadaje się do kuchni azjatyckiej. Jako przyprawa korzenna dodawany jest do piernika, ciast oraz piwa. Każdy dzień możesz zaczynać od szklanki ciepłej wody z dwoma plasterkami imbiru, miodem i kilkoma kroplami cytryny. Imbiru powinny unikać osoby z nadciśnieniem oraz chorobami układu pokarmowego. Jeśli zdecydujesz się przyjmować preparaty ziołowe, warto skonsultować to z farmaceutą bądź swoim lekarzem. Zdarza się, że preparaty ziołowe wywołują silne działanie oraz wchodzą w interakcje z lekami.
