Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

sezonowe superfoods na jesień

Czym jest sezonowe superfoods na jesień?

Jedzenie sezonowych superfoods to doskonały sposób, aby zadbać o swoje zdrowie i cieszyć się wspaniałym samopoczuciem przez cały rok. Kiedy zbliżają się jesienne miesiące, nie trzeba rezygnować z superfoods. Sprawdź, czym jest sezonowe superfoods na jesień i jakie owoce i warzywa warto jeść we wrześniu i październiku, aby zadbać o swoją odporność.

Sezonowe superfoods — co to jest?

Superfoods to produkty żywnościowe, które są niezwykle bogate w składniki odżywcze, przede wszystkim w witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik. To właśnie te składniki pomagają wzmocnić nasz organizm, poprawić samopoczucie i zapobiec wielu chorobom. Szczególnie warto zwrócić uwagę na sezonowe superfoods na jesień, które powinny stanowić ważną część naszego menu. 

Sezonowe superfoods na jesień – wrześniowe i październikowe produkty odżywcze

Koniec lata nie oznacza jeszcze, że na Twoim talerzy już nie znajdą się świeże i pyszne owoce, warzywa czy inne sezonowe produkty. Wrzesień i październik to nadal miesiące, podczas których dostępnych jest wiele sezonowych produktów. Oto kilka przykładów superfoods sezonowych, z których możesz przygotować wiele przepysznych dań, przekąsek. 

Sezonowe owoce – jakie owoce warto jeść we wrześniu i październiku?

co to jest superfoods
  • Jabłka – wrzesień i październik to sezon, kiedy królują jabłka. Możesz znaleźć wiele różnych odmian jabłek o różnych smakach, więc na pewno znajdziesz swoje ulubione.
  • Gruszki – wczesna jesień to również sezon, które są przepyszną przekąską, ale sprawdzą się też do placków, a nawet do obiadów.
  • Winogrona – winogrona dojrzewają właśnie na jesieni, ta doskonała bomba przeciwcholesterolowa będzie strzałem w dziesiątkę we wrześniu i w październiku.
  • Śliwki – dostępne właśnie we wrześniu i w październiku; warto przygotować z nich przepyszne dżemy i konfitury.

Warzywa we wrześniu i w październiku

  • Dynia – staje się szczególnie popularna i łatwodostępna właśnie we wrześniu i w październiku. Szczególnie w okolicach Halloween. Z dyni możesz przygotować zupy, purée, a nawet ciasta.
  • Kalafior – wrzesień i październik to dobry czas na kalafior, który można użyć do wielu dań, w tym do przygotowania kalafiorowych kotletów idealnych dla wegetarian.
  • Kapusta – może być wykorzystywana do przygotowania kiszonek lub jako dodatek do różnych dań.
  • Szpinak – jest pełen witamin i minerałów, świeży szpinak jest dostępny właśnie jesienią.
  • Inne sezonowe superfoods na jesień – buraki, cukinia i papryka.

Orzechy

Orzechy włoskie dojrzewają jesienią i są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów i białka.

superfoods na wrzesień i październik

Grzyby

Jesień to czas, kiedy grzybiarze z radością udają się do lasów, aby poszukać przepysznych grzybów do zjedzenia. W tym czasie najczęściej zbierane są takie grzyby jak kurki, podgrzybki czy maślaki. Pamiętaj jednak, że zbieranie grzybów wymaga wiedzy na temat gatunków jadalnych i trujących.

Sezonowe produkty są często tańsze, smaczniejsze i bardziej ekologiczne. Wykorzystując te sezonowe superfoods, aby przygotować pyszne i zdrowe posiłki.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments