Czym jest sezonowe superfoods na jesień?

Udostępnij:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Tumblr
sezonowe superfoods na jesień

Jedzenie sezonowych superfoods to doskonały sposób, aby zadbać o swoje zdrowie i cieszyć się wspaniałym samopoczuciem przez cały rok. Kiedy zbliżają się jesienne miesiące, nie trzeba rezygnować z superfoods. Sprawdź, czym jest sezonowe superfoods na jesień i jakie owoce i warzywa warto jeść we wrześniu i październiku, aby zadbać o swoją odporność.

Sezonowe superfoods — co to jest?

Superfoods to produkty żywnościowe, które są niezwykle bogate w składniki odżywcze, przede wszystkim w witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik. To właśnie te składniki pomagają wzmocnić nasz organizm, poprawić samopoczucie i zapobiec wielu chorobom. Szczególnie warto zwrócić uwagę na sezonowe superfoods na jesień, które powinny stanowić ważną część naszego menu. 

Sezonowe superfoods na jesień – wrześniowe i październikowe produkty odżywcze

Koniec lata nie oznacza jeszcze, że na Twoim talerzy już nie znajdą się świeże i pyszne owoce, warzywa czy inne sezonowe produkty. Wrzesień i październik to nadal miesiące, podczas których dostępnych jest wiele sezonowych produktów. Oto kilka przykładów superfoods sezonowych, z których możesz przygotować wiele przepysznych dań, przekąsek. 

Sezonowe owoce – jakie owoce warto jeść we wrześniu i październiku?

co to jest superfoods
  • Jabłka – wrzesień i październik to sezon, kiedy królują jabłka. Możesz znaleźć wiele różnych odmian jabłek o różnych smakach, więc na pewno znajdziesz swoje ulubione.
  • Gruszki – wczesna jesień to również sezon, które są przepyszną przekąską, ale sprawdzą się też do placków, a nawet do obiadów.
  • Winogrona – winogrona dojrzewają właśnie na jesieni, ta doskonała bomba przeciwcholesterolowa będzie strzałem w dziesiątkę we wrześniu i w październiku.
  • Śliwki – dostępne właśnie we wrześniu i w październiku; warto przygotować z nich przepyszne dżemy i konfitury.

Warzywa we wrześniu i w październiku

  • Dynia – staje się szczególnie popularna i łatwodostępna właśnie we wrześniu i w październiku. Szczególnie w okolicach Halloween. Z dyni możesz przygotować zupy, purée, a nawet ciasta.
  • Kalafior – wrzesień i październik to dobry czas na kalafior, który można użyć do wielu dań, w tym do przygotowania kalafiorowych kotletów idealnych dla wegetarian.
  • Kapusta – może być wykorzystywana do przygotowania kiszonek lub jako dodatek do różnych dań.
  • Szpinak – jest pełen witamin i minerałów, świeży szpinak jest dostępny właśnie jesienią.
  • Inne sezonowe superfoods na jesień – buraki, cukinia i papryka.

Orzechy

Orzechy włoskie dojrzewają jesienią i są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów i białka.

superfoods na wrzesień i październik

Grzyby

Jesień to czas, kiedy grzybiarze z radością udają się do lasów, aby poszukać przepysznych grzybów do zjedzenia. W tym czasie najczęściej zbierane są takie grzyby jak kurki, podgrzybki czy maślaki. Pamiętaj jednak, że zbieranie grzybów wymaga wiedzy na temat gatunków jadalnych i trujących.

Sezonowe produkty są często tańsze, smaczniejsze i bardziej ekologiczne. Wykorzystując te sezonowe superfoods, aby przygotować pyszne i zdrowe posiłki.

Czytaj również

Wpisy które mogą być dla Ciebie interesujące

Koniec wakacji oznacza tylko jedno – pora zacząć planować i