Czym zastąpić masło? 5 najlepszych smarowideł

Udostępnij:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Tumblr
Czym zastąpić masło?

Masz już dość zastanawiania się nad tym, jakie smarowidło wybrać do kanapek? W końcu chleb to jeden z najszybszych sposobów na smaczne śniadanie, kolację lub lunch. Dlatego nie musisz z niego rezygnować — ważne jest tylko to, żebyś wybrała zdrowe dodatki i pożywne smarowidło. Nie musisz już ograniczać się jedynie do masła lub margaryny, bo na rynku jest wiele jeszcze lepszych zamienników, które odmienią każdy posiłek. Sprawdź zatem, czym zastąpić masło i odkryj zupełnie nowe oblicze kanapek.

Czym smarować chleb? 5 najlepszych zamienników masła i margaryny

Najlepsze sposoby na to, czym zastąpić masło

Do wyboru masz naprawdę wiele różnych smarowideł, które są smaczne, zdrowe i nieco zaskakujące. Dzięki temu Twoje kanapki zyskają jeszcze bardziej wyrazisty smak, ale też dostarczysz organizmowi mnóstwo witamin i składników mineralnych. Dlatego nie zastanawiaj się już, czym smarować chleb, bo każdego dnia możesz spróbować czegoś zupełnie nowego. W ten sposób kanapki na pewno Ci się nie znudzą, a wręcz będziesz na nie czekać z utęsknieniem. Przygotowałam dla Ciebie 5 najlepszych smarowideł, które skutecznie zastąpią masło w codziennej diecie. Poznaj je i odkryj smak kanapek na nowo.

Awokado

Awokado jako jedno ze smarowideł do chleba

Bez wątpienia awokado to jedna z najlepszych opcji — w końcu jest naprawdę bardzo smaczne, pożywne, a także wyjątkowo zdrowe. Dlatego, jeżeli zastanawiasz się, czym zastąpić masło to wybierz awokado, ponieważ jest bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym w jego składzie znajdziesz też błonnik, witaminy, antyoksydanty, składniki mineralne i fitosterole.

Będąc w sklepie, szukaj dość miękkiego awokado, wtedy zgniecenie go będzie dużo łatwiejsze. Gotową „papkę” nałóż na kanapkę, dodaj do tego liść sałaty i świeży ogórek, a od razu zakochasz się w tym smaku. Możesz delikatnie posolić awokado — w tym celu wybierz zdrowszą sól np. jodowaną morską.

Pamiętaj tylko o tym, że awokado jest dość kaloryczne, więc nie wybieraj tego smarowidła codziennie. Wtedy na pewno nie wpłynie negatywnie na Twoją wagę.

Masło orzechowe

Masz ochotę na odrobinę szaleństwa? W takim razie wybierz masło orzechowe z migdałów, orzechów ziemnych, włoskich, laskowych lub z nerkowców. Dzięki temu zastąpisz masło czymś naprawdę pysznym, a przy okazji zaspokoisz swój apetyt na słodkie śniadanie. Przygotuj się również na lekko słonawy posmak. Poza tym na masło orzechowe dodaj plasterki banana, płatki migdałów lub pokrojone truskawki — wtedy zyskasz wyborną przekąskę.

Jeżeli zastanawiasz się, czym smarować kanapki i decydujesz się na masło orzechowe, to koniecznie spójrz na jego skład. Ważne jest to, aby nie zawierał cukru lub innych słodzików. Poza tym masło orzechowe powinno być bogate w orzechyminimum 90%, a najlepiej 99%. Znalezienie takich produktów nie będzie dla ciebie trudne, bo masła orzechowe z takim składem są dostępne nawet w popularnych dyskontach.

Pomidory po katalońsku

Pomidory po katalońsku jako zamiennik do masła

Choć może Ci się wydawać, że zwykłe pomidory do kanapek to dość nudna i standardowa opcja, to możesz się pozytywnie zdziwić tym smakiem. Dlatego, jeżeli myślisz nad tym, czym zastąpić masło, to koniecznie zainspiruj się jednym z najpopularniejszych katalońskich przepisów, czyli Pa amb tomàquet. To bardzo prosty przepis, a do jego wykonania potrzebujesz tylko świeże pieczywo, dojrzałe pomidory, czosnek oraz oliwę z oliwek. Pomidory wetrzyj w pieczywo, a następnie dodaj na wierzch rozgnieciony czosnek i polej oliwą. Gwarantuję, że taka opcja jest idealna na letnie poranki bądź zimowe przekąski, kiedy chcesz przypomnieć sobie gorących promieniach słonecznych.

Zwróć też uwagę na to, że taka opcja jest korzystna nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również na wartości odżywcze. W końcu dostarczysz organizmowi witaminy i składniki mineralne, które są tak ważne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Masło czosnkowe lub ziołowe

Jeżeli nie chcesz całkowicie rezygnować z masła — bo po prostu lubisz jego smak i to, jak nawilża chleb, to możesz do niego dodać składniki, które wzbogacą jego wartości odżywcze. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się czosnek — warto go włączyć do swojej diety ze względu na jego walory zdrowotne. Możesz też wybrać bardziej delikatną wersję z ulubionymi ziołami.

Przygotowanie takiego masła jest naprawdę proste — wystarczy, że rozgnieciesz miękkie masło, dodasz do niego wybrane składniki, a następnie dokładnie wymieszasz. Później warto odstawić masło do lodówki, aby odzyskała bardziej stałą konsystencję.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jako zamiennik masła

Kolejnym doskonały sposób na zastąpienie masła polega na wykorzystaniu oliwy z oliwek. Taka kombinacja szczególnie jest znana i ceniona w diecie śródziemnomorskiej. Wybierz taką opcję, a bardzo szybko odkryjesz prawdziwy sekret tego rozwiązania. W końcu chleb będzie nie tylko wilgotny, ale też zyska naprawdę ciekawy smak. Zwróć również uwagę na zdrowotne właściwości oliwy z oliwek. W końcu zawiera witaminy z grupy B, żelazo, magnez, cynk, potas, a także jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym reguluje ciśnienie krwi, pomaga w walce z miażdżycą, a także zwiększa poziom endorfin. Dzięki temu wiesz, że chleb z oliwą z oliwek zapewni Ci mnóstwo radości oraz zdrowia.

Czytaj również

Wpisy które mogą być dla Ciebie interesujące