Dieta bezglutenowa – co jeść?
Zdiagnozowano u Ciebie celiakię? W takim razie spożywanie produktów spożywczych bogatych w gluten może powodować nie tylko drobne dolegliwości trawienne, ale również poważne reakcje autoimmunologiczne. Wówczas ważna jest zmiana nawyków żywieniowych, dzięki czemu wyeliminujesz te problemu. Najlepszym rozwiązaniem będzie dieta bezglutenowa – co jeść przy celiakii, a czego unikać?
Co to jest celiakia?
Celiakia to przewlekła choroba jelit, która występuje u osób nietolerujących glutenu. U osób z celiakią gluten jest trudny do strawienia, co może prowadzić do uszkodzenia kosmków jelitowych. W konsekwencji prowadzi to do zaburzeń wchłaniania składników odżywczy, a także do problemów zdrowotnych. Dlatego niezbędnym rozwiązaniem jest dieta bezglutenowa, która pomaga w unikaniu objawów celiakii.
Jakie są przyczyny celiakii?
Przyczyny celiakii nie są w pełni znane, ale wiadomo, że jest to choroba o podłożu genetycznym.
Na skutek celiakii dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego. Dzieje się tak po spożyciu glutenu, czyli białka zawartego w zbożach np. jęczmieniu, pszenicy czy życie.
Zwróć uwagę na to, że celiakii może pojawić się w każdym wieku. Niekoniecznie będziesz mieć problemy z przyswajalnością glutenu już od dziecka. Najczęściej ujawnia się u osób między 30. a 50. rokiem życia.
Niekiedy celiakia pojawia się w trakcie ciąży, po przebyciu infekcji np. rotawirusami. Niektóre leki – szczególnie długotrwała antybiotykoterapii i niesteroidowe leki przeciwzapalne – mogą również przyczyniać się do powstawania nietolerancji na gluten. U niektórych osób przyczyną celiakii może też być przewlekły stres.
Jakie są rodzaje celiakii? Czym się objawiają?
Celiakia może mieć objawy, które będą rozwijały się stopniowo lub pojawią się nagle. Wiele zależy od postaci tej choroby. Dowiedz się, jakie objawy są typowe dla poszczególnych rodzajów nietolerancji glutenu.
- Klasyczna – zazwyczaj występuje u dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży. Typowymi objawami jest spadek masy ciała, zwiększenie obwodu brzucha, bóle brzucha, a także przewlekła biegunka. U dzieci może też dochodzić do zaburzeń rozwoju i wzrostu.
- Bezobjawowa – ten rodzaj celiakii nie powoduje żadnych niekorzystnych objawów, ale we krwi pojawiają się swoiste przeciwciała IgAEmA.
- Nietypowa – objawy dotyczą przede wszystkim zaburzeń wchłaniania jelitowego. Wśród nich można wymienić m.in. zapalenie stawów, zmiany skórne, osteoporozę, bóle kostno-stawowe, zaburzenia neurologiczne, a także niedokrwistość z niedoboru żelaza.
Czym charakteryzuje się dieta bezglutenowa?
Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu wszelkich produktów zawierających gluten. Oznacza to, że powinieneś unikać pszenicy, jęczmienia, żyta oraz wszelkich produktów, które zawierają te składniki. Ważne jest także to, żebyś zwrócił uwagę na zanieczyszczenia krzyżowe.
Jeśli tylko będziesz wiedział, co jeść w diecie bezglutenowej, to poprawisz funkcjonowanie swojego organizmu. To bardzo ważne dla osób z celiakią.
Dieta bezglutenowa – co jeść?
Interesuje Cię dieta bezglutenowa? Co jeść w takim przypadku? Skorzystaj z mojej pomocy i postaw na dietę bogatą w poniższe składniki.
- Ryże i kasze – w diecie bezglutenowej nie może zabraknąć różnych rodzajów ryżu, takich jak ryż biały, brązowy, dziki, a także kaszy gryczanej, jaglanej czy kukurydzianej.
- Płatki zbożowe bezglutenowe – na śniadanie wybierz płatki kukurydziane lub płatki ryżowe np. z jogurtem, owocami bądź mlekiem roślinnym.
- Warzywa i owoce – w diecie bezglutenowej nie musisz rezygnować z owoców i warzyw. Wręcz przeciwnie, bo to bogate źródła witamin, minerałów i błonnika.
- Mięso i ryby – są naturalnie bezglutenowe, a do tego stanowią doskonałe źródło białka. Dlatego nie rezygnuj z nich w diecie bezglutenowej.
- Jaja – są bezglutenowe i dostarczają wartościowego białka oraz innych składników odżywczych. Możesz je podawać w formie jajecznicy, omletów, a także jajek gotowanych na miękko lub twardo.
- Mleko i produkty mleczne – w diecie bezglutenowej możesz spożywać mleko i produkty mleczne. Sprawdź, jednak wcześniej etykietę, aby upewnić się, że są pozbawione składników z glutenem.
Jakich produktów unikać na diecie bezglutenowej?
Wsparcie dietetyka jest bardzo ważne przy celiakii, ponieważ istnieje sporo produktów, których powinieneś unikać. Przygotowałam dla Ciebie krótką listę, dzięki której dowiesz się nie tylko jeść w diecie bezglutenowej, ale też, z jakich produktów powinieneś zrezygnować.
- Chleb, bułki, ciasta, ciastka i inne wyroby piekarnicze wykonane z pszenicy, jęczmienia lub żyta.
- Makarony i kluski przygotowane z tradycyjnej mąki, która jest produktem zbożowym zawierającym gluten. Warto wybierać alternatywne mąki bezglutenowe, takie jak mąka ryżowa, kukurydziana czy ziemniaczana.
- Zupy i sosy, które mogą zawierać mąkę z pszenicy jako zagęszczacz. Koniecznie sprawdzaj etykiety produktów i wybieraj wersje bez glutenu.
- Produkty gotowe i przetworzone, które mogą zawierać dodatek glutenu.
- Piwo, napoje gazowane i inne alkohole, które mogą być wytwarzane z pszenicy, jęczmienia lub żyta.
- Słodycze i przekąski, takie jak czekolada, chipsy czy batony. Wiele z nich zawiera mąkę pszeniczną lub inne składniki zbożowe zawierające gluten.
- Produkty typu fast-food, które są często przygotowywane w pomieszczeniach lub na sprzęcie, który może mieć kontakt z produktami z glutenem.
Co się stanie, jak zjesz produkty z glutenem?
Dla osób z celiakią, jedzenie produktów zawierających gluten może prowadzić do poważnych objawów i konsekwencji zdrowotnych. Poza bólami brzucha, wzdęciami, biegunką, wymiotami, utratą masy ciała i osłabieniem długotrwałe spożywanie glutenu może prowadzić do poważniejszych powikłań. Dotyczy to m.in. zaburzenia wchłaniania składników odżywczych, niedobory witamin i minerałów, osłabienie układu odpornościowego oraz zwiększone ryzyko wystąpienia innych chorób autoimmunologicznych. Dlatego tak ważne jest unikanie produktów zawierających gluten.
Podsumowanie
Dieta bezglutenowa jest niezbędna dla osób z celiakią. Choroba ta może objawiać się wieloma przykrymi dolegliwościami, które wpływają negatywnie na funkcjonowanie organizmu. Podejrzewasz u siebie celiakię? W takim razie niezbędna jest dieta bezglutenowa – co jeść w takim przypadku? Możesz skorzystać z porady dietetyka lub sugerować się przedstawioną przeze mnie listą produktów. Wśród nich są m.in. ryby, mięsa, jajka czy też produkty mleczne. Po prostu dieta bezglutenowa to najlepszy sposób na poradzenie sobie z dolegliwościami spowodowanymi przez celiakię.