Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Jak powinna wyglądać dieta cukrzycowa?

Dieta cukrzycowa – co powinien jeść diabetyk?

Cukrzyca to jedna z najczęściej występujących chorób na całym świecie – w końcu aż 350 mln ludzi mierzy się z tym wyzwaniem. Jeżeli jesteś diabetykiem, to na pewno doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, jak ważne jest prawidłowa dieta cukrzycowa. W końcu jedzenie może sprawić, że poczujesz się lepiej, ale też zadbasz o swoje zdrowie. Dlatego sprawdź, jak powinnaś prawidłowo zbilansować swoje menu.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – czym się wyróżnia?

Jeżeli jesteś diabetykiem, to zaprzyjaźnij się z produktami o niskim bądź średnim indeksie glikemiczny — w końcu to właśnie one wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie. Wybierając takie składniki, zyskujesz pewność, że poziom glukozy we krwi będzie powoli rósł, ale też utrzyma się dłużej na odpowiednim poziomie. Dlatego w trakcie zakupów wybieraj zalecane produkty bądź takie, które zostały stworzone z myślą o diabetykach, ponieważ w tym przypadku łatwiej znajdziesz na opakowaniu informację dotyczącą indeksu glikemicznego konkretnego towaru.

Koniecznie wybieraj nisko przetworzoną żywność, która jest bogata w błonnik pokarmowy. Opierając się na takich składnikach, możesz stworzyć naprawdę smaczne i wartościowe posiłki, a dzięki temu Twoja dieta cukrzycowa będzie rozkoszą dla podniebienia.

Jakie produkty powinien wybierać diabetyk?

Produkty, które warto wybierać w diecie cukrzycowej

Pamiętaj, że cukrzyca to poważna choroba, która wymaga kontroli nie tylko lekarza, ale też dietetyka. Dzięki temu zaczniesz spożywać prawidłowo zbilansowane posiłki. W końcu w przypadku cukrzycy musisz zwrócić uwagę na kilka aspektów m.in. dobre proporcje poszczególnych makroskładników, a także dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki węglowodanów – zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego powinien wynosić 45-60%. Właśnie z tego powodu wśród diabetyków króluje dieta śródziemnomorska, DASH, wegetariańska oraz wegańska.

Węglowodany – główny składnik diety cukrzycowe

Wiesz już, że węglowodany są uważane za jeden z najważniejszych elementów diety cukrzycowej. Jednak pamiętaj o tym, że nie każdy produkt jest dla Ciebie odpowiedni. Szczególnie ogranicz spożywanie węglowodanów prostych, czyli słodkich napojów, soków owocowych, miodu, słodyczy oraz innych produktów cukierniczych. Nie powinieneś też zjadać zbyt wiele owoców, gdyż są źródłem łatwo przyswajalnych cukrów. Właśnie z tego powodu ogranicz ich spożywanie do maksymalnie 200-300 g w ciągu dnia.

Nie martw się, istnieje też wiele produktów bogatych w węglowodany, które możesz bez problemu włączyć do diety cukrzycowej. Szczególnie mowa tu o pełnoziarnistych produktach zbożowych typu mąka razowa, kasza, makaron oraz pieczywo razowe.

Tłuszcze w diecie cukrzycowej

Tłuszcze w diecie cukrzycowej

Coraz większa liczba naukowców twierdzi, że to właśnie tłuszcze powinny stanowić jeden z ważniejszych punktów w diecie cukrzycowej. W takim przypadku minimalizowana jest ilość spożywanych węglowodanów na rzecz tłuszczy – jednak ciągle nie jest to potwierdzona teoria, dlatego potrzebna jest Ci pomoc specjalisty.

Tworząc posiłki dla diabetyka, pamiętaj, iż Twoje menu powinno być bogate w jedno- oraz wielonienasycone tłuszcze. Zauważ, że urozmaicenie posiłków przy ich pomocy zapewni Ci aż 30-35% wartości energetycznej diety, dlatego koniecznie zacznij dodawać do swoich posiłków orzechy, nasiona, oleje roślinne, ryby i owoce morza. Wystrzegaj się natomiast dużej ilości nasyconych tłuszczy, które powinny stanowić jedynie 10% całkowitego zapotrzebowania energetycznego.

Białka u diabetyka

Bardzo ważnym elementem diety cukrzycowej jest białko. zatem zwróć uwagę na swoją wagę, a także ewentualny problem z nadwagą, gdyż wtedy powinieneś zwiększyć dawkę spożywanego białka do 20-30%. Jeżeli nie masz takich problemów bądź dostałeś inne zalecenie od specjalisty, to utrzymaj poziom białka w granicach 15-20% dziennego zapotrzebowania. Zastanawiasz się, w jakich produktach znajdziesz najbardziej wartościowe białko? Wybieraj chude mięso, ryby, przetwory mleczne, a także rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, a na pewno we właściwy sposób urozmaicisz swoje posiłki.

Jakie produkty wyeliminować z diety cukrzycowej?

Niewłaściwe produkty w diecie cukrzycowej

Poznałeś już kilka produktów spożywczych, które powinieneś omijać, chorując na cukrzycę. Jednak lista zakazów jest nieco dłuższa. Nie zniechęcaj się jednak do tego, gdyż wyeliminowanie niektórych składników sprawi, że nie tylko będziesz się lepiej czuć, ale też zaczniesz odżywiać się zdrowiej. Twój organizm na pewno Ci za to podziękuje, dlatego po prostu ogranicz spożywanie:

  • alkoholu,
  • napojów słodzonych i gazowanych,
  • dużej ilości soli,
  • wyrobów cukierniczych, deserów itp.,
  • smażonych potraw,
  • fast foodów,
  • podrobów oraz tłustego mięsa,
  • zbyt dużej ilości ziemniaków i jajek,
  • tłustego nabiału i sera żółtego.

Pamiętaj tylko o tym, by stopniowo zacząć zmieniać swoją dietę. W końcu nagła rezygnacja z niektórych produktów może Cię zniechęcić do dalszego wysiłku. Dlatego powoli eliminuj najbardziej szkodliwe produkty i postaraj się znaleźć dla nich zdrowsze odpowiedniki. Zadbaj o regularność, a zobaczysz, że już wkrótce zapomnisz o żywności, która Ci szkodziła. Możesz też skorzystać z pomocy specjalisty, a dzięki temu dowiesz się, jak powinna wyglądać prawidłowo zbilansowana dieta cukrzycowa.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments