Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Czym jest dieta fleksitariańska?

Dieta fleksitariańska – na czym polega? Dla kogo to dobry wybór?

Nie chcesz przechodzić na wegetarianizm, a jednocześnie zależy Ci na ograniczeniu spożywanej ilości mięsa? W takim razie zainteresuje Cię dieta fleksitariańska, która jest uznawana za jedną z najzdrowszych diet. Ten sposób żywienia zapewnia wiele korzyści dla zdrowia i środowiska naturalnego. Dowiedz się, na czym polega dieta fleksitariańska i jakie produkty warto włączyć do codziennego menu.

Dieta fleksitariańska – co to jest?

Nazwa diety fleksitariańskiej to połączenie dwóch angielskich słów – „flexible”, co oznacza elastyczny i „vegetarian”, czyli wegetariański. Oba te słowa świetnie oddają istotę tego sposobu żywienia. 

U podstaw diety fleksitariańskiej leży ograniczenie ilości spożywanego mięsa, w celu:

  • zmniejszenia konsumpcji produktów pochodzenia mięsnego, a tym samym poprawę sytuacji zwierząt na świecie i pozytywny wpływ na jakość środowiska naturalnego;
  • zwiększenia zadowolenia ze swojego stanu zdrowia, co zapewnia dieta wegetariańska.

Na czym polega dieta fleksitariańska?

Fleksitarianizm polega na zmniejszeniu ilości mięsa w posiłkach na rzecz owoców i warzyw. Zaleca się wtedy również spożywanie pieczywa pełnoziarnistego, produktów bogatych w białko, nabiału oraz naturalnych przypraw. Tak naprawdę nie istnieją żadne rygorystyczne zasady, którymi musisz się kierować. Dzięki temu sposób żywienia jest bardzo elastyczny i możesz dopasować go do swoich potrzeb. Nie będziesz też mieć wyrzutów sumienia, gdy np. będziesz mieć ochotę na burgera.

Zaletą diety fleksitariańskiej jest także to, że nie wymaga dużych nakładów finansowych. Po prostu z łatwością znajdziesz produkty, które są powszechnie dostępne.

Gdy zastanawiasz się, na czym polega dieta fleksitariańska, to powinieneś zwrócić uwagę na konieczność zachowania odpowiednich proporcji między produktami pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Tylko wtedy Twój organizm będzie prawidłowo funkcjonował, a Ty nie musisz obawiać się niedoborów czy spadku energii. Jak to zrobić? Przede wszystkim zwiększ ilość białka z roślin – do dyspozycji masz pyszne i pożywne strączki np. groch, ciecierzycę, fasolę i soję. Wybieraj również nieprzetworzone produkty, które są bogate w błonnik. Właśnie ten składnik wspiera pracę jelit, wpływa na metabolizm i odporność organizmu. Oczywiście w codziennej diecie nie może też zabraknąć witamin oraz minerałów.

Dla kogo jest dieta fleksitariańska?

Dieta fleksitariańska to dobre rozwiązanie dla osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą całkowicie wykluczyć mięsa, a jednocześnie nie chcą go spożywać codziennie. Dzięki temu jeszcze skuteczniej możesz pogodzić rekomendacje lekarzy z osobistymi potrzebami.

Chcesz wiedzieć jeszcze dla kogo jest dieta fleksitariańska? To świetna opcja dla osób, które nie chcą przechodzić na wegetarianizm, a przy tym są świadome tego, jak duże ilości mięsa są konsumowane każdego roku. To też dobry etap przejściowy między tradycyjnym sposobem żywienia a całkowitą rezygnacją z mięsa. Przekonasz się wtedy, czy takie jedzenie Ci odpowiada, przyzwyczaisz również organizm do rzadszego spożywania produktów mięsnych. Nie musisz również suplementować witaminę B12 i żelazo, jak jest w przypadku wegetarianin, bo dostarczasz te substancje odżywcze razem z pokarmem.

Fleksitarianizm to również dobry sposób na poprawę stanu zdrowia, choć wtedy skorzystaj z porady dietetycznej i indywidualnego jadłospisu. Tego typu dieta sprawdzi się także, gdy zależy Ci na redukcji masy ciała. Wtedy ogranicz spożywanie wysoko przetworzonej żywności, słodyczy oraz cukru.

Jakie produkty wybierać w diecie fleksitariańskiej?

  • Białko – rośliny strączkowe, soczewicę, soję, tofu.
  • Warzywa, które nie zawierają skrobi – papryka, zielone warzywa liściaste, marchew, kalafior, brukselka, fasolka szparagowa.
  • Warzywa bogate w skrobię – groszek, kukurydza, słodkie ziemniaki.
  • Owoce – jagody, winogrona, wiśnie, pomarańcza, jabłka.
  • Orzechy i nasiona – siemię lniane, orzechy włoskie, migdały, masło orzechowe, awokado, oliwki, kokos.
  • Zioła i przyprawy – bazylia, tymianek, mięta, kminek, kurkuma, imbir.

Kto nie powinien stosować dietę fleksitariańską?

Dieta fleksitariańska podobnie jak inne diety wegetariańskie sprzyja niedoborom żelaza. Szczególnie gdy plan żywienia nie jest zrównoważony w prawidłowy sposób, a do tego jest źle zbilansowany. Dlatego nie zawsze ta dieta jest zalecana u osób z niedoborem niektórych składników np. witaminy B12, biała, żelaza, wapnia, selenu, jodu, cynku oraz kwasów tłuszczowych EPA i DHA. Wtedy nieprawidłowo przygotowany jadłospis może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Fleksitarianizm nie jest też zalecany osobom z problemami z układem pokarmowym. Wówczas powinieneś ograniczyć ilość spożywanych roślin strączkowych, które stanowią jeden z podstawowych elementów diety fleksitariańskiej. Dotyczy to również osób borykających się z chorobami tarczycy, ponieważ substancje zawarte w strączkach mogą zaburzać gospodarkę jodu w organizmie.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments