Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

dieta o niskim indeksie glikemicznym

Dieta z niskim indeksem glikemicznym

Masz problemy z nadwagą? Podczas badania krwi okazało się, że Twój poziom glukozy we krwi jest zbyt wysoki? W każdym z tych przypadków wiele korzyści możesz zyskać, gdy zdecydujesz się dokonać zmian w swojej diecie. Na szczególną uwagę zasługuje w takiej sytuacji dieta z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź już teraz, czym się ona wyróżnia, jakie korzyści zapewnia i jak zacząć ją stosować na co dzień.

Co to jest dieta z niskim indeksem glikemicznym?

Na samym początku omówmy, czym jest IG. Otóż to skrót od indeksu glikemicznego, który określa szybkość wzrostu stężenia cukru we krwi (glikemii) po spożyciu konkretnych produktów spożywczych. Wartość IG podaje się w skali od 0 do 100, gdzie 100 jest wartością referencyjną czystej glukozy.

Produkty spożywcze dzielone są na 3 grupy z:

  • niskim IG, czyli poniżej 55, wyróżniają się tym, że nie powodują szybkiego wzrostu glikemii, dzięki temu, że stężenie glukozy we krwi następuje stopniowo, nie ma też tak gwałtownego jej spadku i wyrzutu insuliny;

  • średnim IG, mieszczącym się w przedziale 55-70;

  • wysokim IG powyżej 70, które charakteryzują się szybkim wzrostem glukozy we krwi i gwałtownym spadkiem, co zaburza odczuwanie sytości i sprzyja nadmiernemu spożywaniu jedzenia.

Gdy zdecydujesz się zmienić swój sposób żywienia i sięgać po produkty o niskim IG, wtedy koniecznie dowiedz się szerzej, co to jest dieta z niskim indeksem glikemicznym. Możesz też skontaktować się ze mną i skorzystać z moich usług, a pomogę Ci dobrać odpowiednią dietę.

Dla kogo dieta z niskim indeksem glikemicznym?

Pragniesz zmienić swoją dietę? Osoby, które planują zacząć odżywiać się zdrowo, powinny zwrócić szczególną uwagę na współczynnik IG przy produktach, z których składa się ich codzienne menu.

Istnieje też kilka grup osób, które powinny szczególnie zadbać o kontrolowanie poziomu glukozy we krwi.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym to opcja m.in. dla:

  • insulinoopornych,

  • cukrzyków typu II,

  • osób z nadwagą i otyłością,

  • osób borykających się z trądzikiem.

Sięgając po produkty z pierwszej i drugiej grupy, możesz odczuwać wyraźnie lepsze samopoczucie, większą ilość energii oraz poprawę stanu zdrowia. Jeśli do tego chcesz też zyskać większą kontrolę nad swoją sylwetką i wagą, to zdecydowanie zwróć uwagę na produkty o niskim wskaźniku IG. Wtedy na dłużej poczujesz się nasycony po posiłku.

Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny?

Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny?

Jeśli zastanawiasz się, co jeść przy diecie z niskim indeksem glikemicznymi, to koniecznie skorzystaj z moich wskazówek.

Oto produkty o niskim IG, które powinny stać się bazą Twoich posiłków:

  • rośliny strączkowe – takie jak fasola, ciecierzyca, soja, soczewica, groch, groszek;
  • warzywa – szpinak, ogórek, szparagi, marchewka, kalafior, brokuły, rzodkiewka, sałata;
  • orzechy arachidowe i pekan; 
  • nasiona słonecznika;
  • daktyle, morele suszone;
  • pieczywo – pełnoziarnisty chleb, razowy chleb, chleb na zakwasie;
  • owoce – jabłka, pomarańcze, nektarynki, truskawki, banany, mango, grejpfruty, brzoskwinie, morele, gruszki;
  • chude mleko, chude sery, jogurt naturalny i maślanka;
  • mięso – chude mięso, ryby,
  • jaja,
  • sok pomidorowy, marchwiowy, jabłkowy, pomarańczowy;
  • kasze – kasza jęczmienna oraz kasza gryczana,
  • ryże – ryż dziki, ryż biały.

Nie bój się jeść warzyw, gdyż zdecydowana większość spośród nich, cechuje się niskim indeksem glikemicznym. Niestety wyjątkiem są tutaj ziemniaki, które zaliczamy do grupy o średnim wskaźniku IG. Wbrew pozorom IG batatów, które uchodzą za znacznie zdrowsze, jest jeszcze wyższe niż ziemniaków.

Zwróć uwagę na to, że duże znaczenie ma oczywiście to, w jaki sposób są podawane ziemniaki. Gotowane bez dodatków zapewnią najniższy wskaźnik IG (ok. 56). Natomiast purée to już 76 IG, a pieczone ziemniaki to ok. 69 IG.

Czego unikać w diecie o niskim indeksie glikemicznym?

czego unikać przy diecie o niskim ig

Na samym szczycie listy produktów i potraw, których należy unikać przy diecie o niskim indeksie glikemicznym, są fast foody oraz wszystkie przetworzone produkty spożywcze. Do tego grona zaliczamy także inne artykuły spożywcze takie jak:

  • białe mąki typu 750 i 550, mąka krupczatka oraz ryżowa, a także pieczywa i makarony, które zostały przygotowane z tych mąk;
  • płatki zbożowe błyskawiczne czy też gotowe mieszanki granoli;
  • produkty zawierające w swoim składzie olej palmowy i utwardzone tłuszcze;
  • towary, które są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, np. smalec;
  • słodkie soki i napoje,
  • kasza manna i kuskus.

Jak komponować posiłki i niskim indeksie glikemicznym?

Najważniejszą zasadą diety z niskim indeksem glikemicznym jest unikanie węglowodanów prostych lub zażywanie ich w mniejszej ilości. Jeśli wyeliminowanie ich z diety jest dużym problemem, bardzo ważne staje się to, aby do menu dodać inne produkty spożywcze, które będą wpływały na zmniejszenie IG całego posiłku.

Twój posiłek powinien posiadać źródło:

  • białka – np. nabiał, mięso drobiowe, ryby, rośliny strączkowe;
  • tłuszczy – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy, pestki;
  • węglowodanów złożonych – produkty pełnoziarniste, np. makarony razowe, brązowy ryż, kasze gruboziarniste.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments