Dieta trzustkowa – co to jest? Jaka dieta przy chorej trzustce?

Udostępnij:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Tumblr
Dieta trzustkowa - co to jest?

Trzustka reguluje sposób, w jaki organizm przetwarza cukier. Pełni też wiele innych ważnych funkcji m.in. uwalnia enzymy i pomaga w trawieniu pokarmów. Jeśli dochodzi do zaburzenia w prawidłowym działaniu trzustki, to wpływa to na mechanizmy trawienne organizmu. Co zrobić w takiej sytuacji? Niezbędna jest dieta trzustkowa. Co to jest i co należy jeść przy zapaleniu trzustki? Tego dowiesz się w tym artykule.

Dieta trzustkowa – ogólne zasady

Leczenie stanu zapalnego trzustki jest silnie powiązane z tym, co jesz. Dlatego niezbędnym elementem rekonwalescencji jest dieta trzustkowa. Co to jest? Ten sposób żywienia opiera się na spożywaniu lekkostrawnych potraw, które nie będą stanowiły obciążenia dla trzustki. Najlepiej, jeśli postawisz na częstsze jedzenie niewielkich porcji. Konieczne jest też bezwzględne wyeliminowanie ciężkostrawnych, tłustych dań, a także produktów bogatych w błonnik. Zrezygnuj również z alkoholu i używek, ponieważ to właśnie one mają niekorzystny wpływ na pracę trzustki. Sprawdź, jakie jeszcze zasady powinna spełniać dieta przy chorej trzustce:

  • jest ubogoresztkowa – ma niską zawartość błonnika pokarmowego,
  • jest lekkostrawna,
  • składa się z niewielkiej ilości tłuszczów – zakłada maksymalne spożycie na poziomie 30-50 g na dobę, przede wszystkim dotyczy to tłuszczów pochodzenia zwierzęcego,
  • opiera się na zwiększeniu dawki białka – ok. 1,0-1,5 g na kilogram masy ciała powyżej normy fizjologicznej,
  • ogranicza spożywanie dużych ilości warzyw i owoców – lepiej sprawdzą się produkty w formie purée, smoothie lub przecierów,
  • jest nastawiona na prawidłowe nawodnienie – zalecane jest picie niegazowanej wody,
  • opiera się na zwiększeniu wartości energetycznej posiłków spożywanych danego dnia.

Kto powinien zdecydować się na dietę trzustkową?

Dieta przy chorej trzustce jest niezbędna, jeśli masz problemy zdrowotne związane z nieprawidłową pracą tego narządu. Przede wszystkim dotyczy to osób cierpiących na ostre zapalenie trzustki, które mogą objawiać się wymiotami, gorączką czy silnym bólem w nadbrzuszu.

Jeśli lekarz zdiagnozował u Ciebie przewlekłe zapalenie trzustki, to również powinieneś zdecydować się na rozpoczęcie diety trzustkowej. Dzięki temu ograniczysz ryzyko pojawienia się biegunki czy uporczywych bólów brzucha.

Dieta trzustkowa – co można jeść?

Chleb biały jako przykład jedzenia w diecie trzustkowej.

Do dyspozycji masz całą gamę produktów, które możesz jeść przy diecie na trzustkę. Koniecznie zdecyduj się na produkty chroniące ten narząd – najlepiej poprzez zmniejszenie jego aktywności wydzielniczej. Wtedy poczujesz się lepiej i ograniczysz ryzyko wystąpienia uporczywych dolegliwości. Przede wszystkim zalecam Ci wybieranie następujących produktów:

  • mięso i drób – najlepiej chude mięso białe, ewentualnie chudą cielęcinę lub królika;
  • produkty zbożowe – jasny chleb pszenny, bułki pszenne, drobne kasze, biały ryż, sucharki i biszkopty;
  • ryby – dorsz, okoń, szczupak, sandacz, flądra, halibut, pstrąg i mintaj;
  • owoce – koniecznie dojrzałe i w przetworzonej formie np. brzoskwinie, winogrona bez pestek, morele, pieczone jabłka, banan w diecie trzustkowej to też dobre rozwiązanie;
  • warzywa – wybieraj młode i soczyste produkty bez skórek np. pietruszkę, seler, pomidor, ziemniaki, cukinię, marchew, dynię i kabaczek;
  • napoje – kawa z mlekiem z niską zawartością tłuszczu, herbaty ziołowe, soki warzywno-owocowe, niegazowana woda;
  • tłuszcze – są zalecane jedynie w niewielkich ilościach np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, masło, miękkie margaryny;
  • zupy – jarski rosół, przetarte zupy owocowe, krupnik i zupa jarzynowa;
  • nabiał – chude mleko, chudy ser twarogowy, jogurt naturalny.

Ogórki kiszone a dieta trzustkowa

Czy wiesz, że niekiedy lekarze i dietetycy zalecają jedzenie ogórków kiszonych podczas leczenia ostrego zapalenia trzustki? Choć mogłoby się to wydawać dość niespodziewane, to jednak ogórki kiszone nie powinny Ci zaszkodzić. Jednak najważniejsze jest to, żeby w przypadku wszystkich dozwolonych produktów przy diecie na trzustkę kierować się indywidualną tolerancją. Dlatego zacznij od kilku łyżek zupy ogórkowej, a później oceń, czy dobrze czujesz się po spożyciu tego produktu. Nie zalecam jedzenie ogórka w surowej postaci.

Jakich produktów unikać przy diecie trzustkowej?

Tłuste potrawy zakazane w diecie trzustkowej.

Dieta przy chorej trzustce wymaga ograniczenia spożywania niektórych produktów spożywczych. Niezalecane jest też smażenie, grillowanie lub pieczenie z dodatkiem tłuszczu. Przekonaj się, jakie produkty nie są zalecany przy zapaleniu trzustki:

  • produkty zbożowe – świeży, żytni chleb, pieczywo z dodatkiem pestek i otrębów, pieczywo cukiernicze z dodatkiem tłuszczu;
  • mięso i ryby – wieprzowina, baranina, kaczka, podroby, karp, łosoś, śledź, sardynki;
  • warzywa – cebula, czosnek, nasiona roślin strączkowych, warzywa kapustne, rzodkiewka, fasolka szparagowa, surowy ogórek, kalarepa;
  • owoce – gruszki, figi, daktyle, czereśnie, rabarbar;
  • tłuszcze – słonina, smalec, twarde margaryny;
  • napoje – alkohol, kakao, woda gazowana, mocna herbata i naturalna kawa;
  • nabiał – tłuste mleko, tłusty ser twarogowy, ser żółty, śmietana, ser topiony, ser typu Feta;
  • zupy – tłuste, na wywarach z kości, grzybów bądź mięs.

Czytaj również

Wpisy które mogą być dla Ciebie interesujące

Masz ochotę na kanapkę z sałatą? Sprawdź, czy sałata jest