Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Jesienne leczo z cukinii z kurczakiem

Za oknem ponuro, zimno, deszczowo…W oczekiwaniu na nadejście cieplejszych dni, naszej złotej polskiej jesieni  polecam Wam  przygotować dzisiejsze aromatyczne i rozgrzewające leczo.To mój sprawdzony przepis, który z powodzeniem możecie przygotować  dla całej rodziny na obiad lub kolację. Takie warzywne danie z dodatkiem kurczaka  wspaniale  rozgrzewa i dodaje energii. O tej porze roku  warzywa zawierają w sobie najwięcej wartości odżywczych, a więc leczo to również prawdziwa witaminowa bomba! :)Można ugotować sobie na dwa dni i odgrzać, bo nie zmienia smaku na drugi dzień.:) Polecam:)

Składniki: (4-5 porcji)

  • 2 cukinie
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 1 szklanka passaty
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka, chilli
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj pozbawiony błonek, pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Podsmaż chwilę. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Cukinie pokrój w dość dużą kostkę. Do cebuli i kurczaka dodaj paprykę, cukinię oraz przyprawy (papryka słodka i chilli). Smaż całość przez kilka minut. Jeśli leczo będzie za gęste dolej pół szklani wody. Kiedy składniki będą lekko miękkie dodaj koncentrat oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś do miękkości warzyw.Na końcu dopraw do smaku solą i pieprzem oraz posyp natką pietruszki. Podawaj z pieczywem lub kaszą.

1 porcja lecza zawiera ok. 290 kcal

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments