Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Dyniowe curry z soczewicą

To świetny pomysł na  ciepłe i pożywne jesienne danie . Dynia jest  jednym z najbardziej rozgrzewających warzyw. Moją ulubioną odmianą jest Hokkaido.Przyrządza się z niej szybko dania, ponieważ nie wymaga obierania. Dlatego gorąco polecam włączyć  ją do swojego jadłospisu zwłaszcza, gdy dopada nas katar czy przeziębienie.

Składniki na  4 5 porcji:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru drobno startego na tarce
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1/2 małej papryczki chilli (opcjonalnie)
  •  600g dyni (bez skórki)
  • 1 czerwona papryka
  • 300g cukinii
  • 2 średnie pomidory bez skórki
  • 3/4 szklanki suchej soczewicy czerwonej
  • 2,5 szklanki bulionu
  • 1szklanka mleka kokosowego
  •  natka pietruszki
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Jak przygotować:

  • Soczewicę ugotuj wg opisu na opakowaniu.
  • Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir..Następnie dodaj kolejno ugotowaną, odsączoną soczewicę pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i paprykę.
  • Całość zalej bulionem warzywnym oraz mlekiem kokosowym, dodaj kurkumę, paprykę wędzoną i gotuj.  .
  • Gotuj, aż odparuje nadmiar płynu i warzywa zmiękną, ale dynia nie powinna się rozpadać.
  • W międzyczasie pokrój w kostkę obranego ze skórki pomidora. dodaj do garnka razem z ciecierzycą i mlekiem kokosowym
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę.
  • Curry podawaj z ryżem Basmatti,Jasminowym  lub brązowym.Gorco polecam,to świetne zestawienie smaków.
  • Życzę smacznego😊
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments