Dyniowe curry z soczewicą
To świetny pomysł na ciepłe i pożywne jesienne danie . Dynia jest jednym z najbardziej rozgrzewających warzyw. Moją ulubioną odmianą jest Hokkaido.Przyrządza się z niej szybko dania, ponieważ nie wymaga obierania. Dlatego gorąco polecam włączyć ją do swojego jadłospisu zwłaszcza, gdy dopada nas katar czy przeziębienie.
Składniki na 4 5 porcji:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru drobno startego na tarce
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 1/2 małej papryczki chilli (opcjonalnie)
- 600g dyni (bez skórki)
- 1 czerwona papryka
- 300g cukinii
- 2 średnie pomidory bez skórki
- 3/4 szklanki suchej soczewicy czerwonej
- 2,5 szklanki bulionu
- 1szklanka mleka kokosowego
- natka pietruszki
- łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
Jak przygotować:
- Soczewicę ugotuj wg opisu na opakowaniu.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir..Następnie dodaj kolejno ugotowaną, odsączoną soczewicę pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i paprykę.
- Całość zalej bulionem warzywnym oraz mlekiem kokosowym, dodaj kurkumę, paprykę wędzoną i gotuj. .
- Gotuj, aż odparuje nadmiar płynu i warzywa zmiękną, ale dynia nie powinna się rozpadać.
- W międzyczasie pokrój w kostkę obranego ze skórki pomidora. dodaj do garnka razem z ciecierzycą i mlekiem kokosowym
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę.
- Curry podawaj z ryżem Basmatti,Jasminowym lub brązowym.Gorco polecam,to świetne zestawienie smaków.
- Życzę smacznego😊
0 Comments
Subscribe
Login
0 komentarzy