FLEKSITARIANIZM – zdrowe odżywianie w trosce o planetę
Fleksitarianizm zyskuje w ostatnim czasie coraz większą popularność i coraz szersze grono zwolenników. I chociaż sama nazwa tej diety może brzmieć dla Ciebie nieco egzotycznie, to naukowcy podkreślają, że do 2050 roku aż ¾ ludzi będzie musiało zostać fleksitarianami, aby możliwe było uratowanie świata przed katastrofą klimatyczną. Ten wyjątkowy sposób żywienia chroni nie tylko naszą piękną planetę, ale też zdrowie. Czym jest fleksitarianzim? Jakie są jego zasady? Jakie korzyści zdrowotne może przynieść?
Nie ulega wątpliwościom, że odpowiedni sposób żywienia jest fundamentem prowadzenia zdrowego trybu życia i dbania o sylwetkę. Fleksitarianizm to dieta, której nazwa pochodzi od angielskiego słowa flexible, które można przetłumaczyć jako giętki, elastyczny. Najprościej rzecz ujmując, ten szczególny sposób żywienia opiera się na założeniach wegetarianizmu, ale dopuszcza też sporadyczne spożywanie mięsa i ryb. Pewnie zapytasz – sporadyczne, czyli jak częste? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Trudno oszacować liczbę dni, w których spożywa się mięso lub ilość mięsnych posiłków w jadłospisie – najważniejsze założenie jest takie, aby było go po prostu możliwie jak najmniej.
Na czym polega fleksitarianizm?
Podstawą tej diety są warzywa, które są niezastąpionym i ważnym źródłem witamin, błonnika i minerałów. Obok nich pojawiają się owoce i nasiona roślin strączkowych. We fleksitarianizmie chętnie występują też jajka, nabiał, orzechy i przyprawy. Jego założenia są podobne do założeń wegetarianizmu, ale w diecie tej dopuszcza się sporadyczne spożywanie białego mięsa (np. kurczak, indyk, ryby), przy jednoczesnym unikaniu mięsa tłustego i czerwonego (wołowina, jagnięcina, baranina, cielęcina). Najważniejszą zasadą jest budowanie codziennego jadłospisu w oparciu o produkty roślinne. Warzywa są bazą, więc talerz powinien w nie obfitować. Owoce chętnie występują w formie przekąski, deseru czy drugiego śniadania. Mięso może stanowić dodatek, chociaż warto jak najczęściej zastępować je roślinnymi zamiennikami. Wybierane produkty powinny być wysokojakościowe i najlepiej, jeśli pochodzą od lokalnych dostawców lub z ekologicznych upraw. W diecie tej posiłki wzbogaca się w świeże zioła i przyprawy, pestki, nasiona i orzechy.
Jakie zalety ma dieta fleksitariańska?
Fleksitarianizmu nie warto traktować jako najnowszego trendu żywieniowego, który za moment ustąpi miejsca kolejnemu. Dieta ta niesie ze sobą naprawdę wiele korzyści, wobec których nie warto przechodzić obojętnie. Badania naukowe jednoznacznie wskazują, że jest to najbardziej pożądany sposób odżywiania we współczesnym świecie. Jest zdrowo, smacznie, przyjaźnie dla planety, elastycznie i mało restrykcyjnie. Czy nie brzmi to jak coś, w czym warto się rozsmakować?
Do najważniejszych zalet fleksitarianizmu należą:
- Poprawa kondycji zdrowotnej organizmu – fleksitarianizm pozwala zachować odpowiednie proporcje w spożywaniu białka zwierzęcego i roślinnego, co stanowi podstawę w budowaniu zdrowia i odporności. Warto pamiętać o tym, że mięso poza białkiem zawiera w swoim składzie również tłuszcz i sód, więc ograniczenie go redukuje poziom cholesterolu, zmniejsza ciśnienie krwi, minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy i zmian nowotworowych.
- Zmniejszenie ilości spożywanych kalorii – badania naukowe wskazują, że stosowanie tej diety przyczynia się do redukcji masy ciała. Tłuszcze nasycone zostają ograniczone, co bezpośrednio wpływa na obniżenie ryzyka wystąpienia nadwagi i otyłości. Świetna informacja, prawda?
- Zdrowe odżywianie bez ciężkich restrykcji i przykrych niedoborów – dzięki temu, że fleksitarianizm pozwala na spożywanie mięsa i ryb, organizm nie musi borykać się z niedoborami kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz witaminy B12, które nie występują w produktach zwierzęcych i bardzo często dotykają wegetarian.
- Pozwala zadbać o środowisko – wiele osób decyduje się na wegetarianizm ze względów etycznych i w trosce o zwierzęta. Fleksitarianizm doskonale wpisuje się te pobudki, bo stawia na zminimalizowane ilości spożywanego mięsa, a to które pojawia się w diecie pochodzi ze sprawdzonych hodowli, co bezpośrednio przyczynia się do poprawy warunków życia zwierząt.
Fleksitarianizm okiem dietetyka
Elastyczny wegetarianizm, bo tak również określa się fleksitarianizm, to dieta idealna dla osób, które chciałyby ograniczyć spożywanie mięsa, a nie są jeszcze gotowe na całkowite zrezygnowanie z niego. Dieta ta pozwala korzystać z zalet diety wegetariańskiej, a jednocześnie dostarcza wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników. Przejście na fleksitarianizm to łagodna zmiana diety, pozbawiona drastycznych wyrzeczeń. Menu można komponować elastycznie i zgodnie z własnymi preferencjami. Warto jednak wprowadzać do jadłospisu wiele warzyw, zarówno tych ze skrobią (groszek, słodkie ziemniaki, kukurydza), jak i tych jej pozbawionych (papryka, kalafior, marchew, fasolka i inne). Białko roślinne znajdujące się w soi, soczewicy i roślinach strączkowych również jest niezbędne i szczególnie pożądane. Nasiona, otręby, orzechy, świeże zioła, nabiał oraz owoce powinny smakowicie dopełniać codzienne menu. Na tej diecie naprawdę może być smacznie, a na pewno jest zdrowo. Pozwólmy mięsu stanowić dodatek w diecie, niech przestanie być jej podstawą. Rozwiązanie to przyniesie nam wiele korzyści i podkręci jakość naszego codziennego funkcjonowania, zadba o zdrowie i będzie sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę.