Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Frytki z batata

Gdy mam do wyboru frytki z batatów lub frytki z ziemniaków, wybieram te pierwsze…

Po pierwsze,frytki z batatów są zawsze  wspaniale  chrupiące,pomimo że stosujemy zdrowsza obróbkę w postaci  pieczenia zamiast smażenia.Po drugie,są aromatyczne dzięki użytym przyprawom i sprawiają, że chcesz  sięgnąć po więcej. Po trzecie, są naturalnie bezglutenowe, wegetariańskie i wegańskie. Ale głównie ?! Są one całkowicie zdrową przekąską w Twojej kuchni…Polecam:)

Skladniki: na 2 porcje

  • 1 duży batat (ok. 400 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (tymianek, bazylia, rozmaryn, oregano,słodka papryka lub wędzona itp)
  • sól,pieprz

Przygotowanie:

Batata kroimy w dość grube frytki.Świetnie sprawdza się maszynka do krojenia frytek. Doprawiamy solą, pieprzem i wybranymi przyprawami. Polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny  i dobrze wszystko mieszany.Tak,aby tłuszcz i przyprawy równomiernie pokryły wszystkie frytki z batatów. Następnie frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C z termoobiegiem (lub 220 stopni C bez tej funkcji) na 20-25 minut.

1 porcja to: 218kcal \ B – 3,2 g \ W – 40,2 g \ T – 5,1g \ BŁ – 5,4 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments