Grecka MUSAKA (moussaka) w wersji bez pszenicy

Udostępnij:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Tumblr

Musaka to pyszna grecka zapiekanka, którą przygotowujemy na bazie bakłażana,pomidorów oraz mięsa mielonego. Całość otulamy aksamitnym beszamelem, który po upieczeniu prezentuje się znakomicie.Wbrew pozorom musakę robi się szybko i  bardzo prosto. Niewątpliwą jej  zaletą jest doskonały smak także następnego dnia po odgrzaniu.To oryginalny smak, który się nigdy nie znudzi. Zawsze świetnie smakuje każdemu, a więc polecam…:)

SKŁADNIKI: 8 porcji

  • 700 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 bakłażany
  • 600g ugotowanych ziemniaków
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oregano,sól,pieprz
  • cynamon
  • 0.5 szklanki czerwonego wina
  • 3-4 łyżki sera żółtego

Sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana wraz ze skórką kroimy w plastry o grubości ok.0,5 cm. Posypujemy solą i odstawiamy  na 20 minut. Po tym czasie bakłażany myjemy i  osuszamy ręcznikiem papierowym. Grillujemy osuszone plastry  na patelni grillowej.Staramy się do tego nie używać tłuszczu, a jeżeli już to w minimalnych ilościach, ponieważ bakłażan będzie chłonął olej jak gąbka. I zawsze będzie mu mało:)

 Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na oliwie,dodajemy mięso mielone.Gdy się chwilę podpiecze wlewamy czerwone  wino wytrawne. Dodajemy puszkę pomidorów koncentrat i sporo oregano.Na końcu doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cynamonu (koniecznie). Mięso dusimy na małym ogniu przez około 40 minut.

W międzyczasie przygotowujemy beszamel.

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę ryżową. Dokładnie mieszamy i  podgrzewamy przez chwilę. Powolutku wlewamy  mleko. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól oraz  pieprz. Mieszamy cały czas, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy sos zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Na blaszce (lub w naczyniu żaroodpornym) układamy naprzemiennie bakłażana, ziemniaki, uduszone mięso, sos beszamelowy. Zapiekankę zakańczamy bakłażanem,posypujemy go serem i polewamy obficie beszamelem.Wkładamy do nagrzanego  piekarnika i pieczemy w  180°C  przez ok.40-50 minut.Beszamel na górze powinien ładnie zbrązowieć. Po wyjęciu pozostawić w blaszce na około 10 minut, a następnie kroić na porcje.

100g Musaki zawiera ok. 135 kcal

Czytaj również

Wpisy które mogą być dla Ciebie interesujące