Musaka to pyszna grecka zapiekanka, którą przygotowujemy na bazie bakłażana,pomidorów oraz mięsa mielonego. Całość otulamy aksamitnym beszamelem, który po upieczeniu prezentuje się znakomicie.Wbrew pozorom musakę robi się szybko i bardzo prosto. Niewątpliwą jej zaletą jest doskonały smak także następnego dnia po odgrzaniu.To oryginalny smak, który się nigdy nie znudzi. Zawsze świetnie smakuje każdemu, a więc polecam…:)
SKŁADNIKI: 8 porcji
- 700 g mielonego mięsa wołowego
- 2 bakłażany
- 600g ugotowanych ziemniaków
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- oregano,sól,pieprz
- cynamon
- 0.5 szklanki czerwonego wina
- 3-4 łyżki sera żółtego
Sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- 50 g mąki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana wraz ze skórką kroimy w plastry o grubości ok.0,5 cm. Posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie bakłażany myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Grillujemy osuszone plastry na patelni grillowej.Staramy się do tego nie używać tłuszczu, a jeżeli już to w minimalnych ilościach, ponieważ bakłażan będzie chłonął olej jak gąbka. I zawsze będzie mu mało:)
Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na oliwie,dodajemy mięso mielone.Gdy się chwilę podpiecze wlewamy czerwone wino wytrawne. Dodajemy puszkę pomidorów koncentrat i sporo oregano.Na końcu doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cynamonu (koniecznie). Mięso dusimy na małym ogniu przez około 40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy beszamel.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę ryżową. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez chwilę. Powolutku wlewamy mleko. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Mieszamy cały czas, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy sos zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Na blaszce (lub w naczyniu żaroodpornym) układamy naprzemiennie bakłażana, ziemniaki, uduszone mięso, sos beszamelowy. Zapiekankę zakańczamy bakłażanem,posypujemy go serem i polewamy obficie beszamelem.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez ok.40-50 minut.Beszamel na górze powinien ładnie zbrązowieć. Po wyjęciu pozostawić w blaszce na około 10 minut, a następnie kroić na porcje.
100g Musaki zawiera ok. 135 kcal