Hipoglikemia reaktywna – co to jest? Co należy jeść?
Zdarzyło Ci się kiedyś od razu po posiłku mieć sporo energii, która jednak po chwili się zmniejsza, a w konsekwencji czujesz się ospały? Przyczyną takiego stanu może być hiperglikemia reaktywna. Co to jest? Jak jedzenie wpływa na poziom cukru, a przede wszystkim, co należy jeść przy hipoglikemii reaktywnej? Poznaj odpowiedzi na te pytania.
Czym jest hipoglikemia reaktywna?
Hipoglikemia reaktywna, znana również jako reaktywna hipoglikemia, to stan, w którym po spożyciu posiłku poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta, a następnie szybko spada poniżej normy. Jest to wynikiem nadmiernego uwalniania insuliny przez trzustkę w odpowiedzi na spożycie węglowodanów. Stan ten jest często mylony z cukrzycą typu 2, jednak w przypadku hipoglikemii reaktywnej poziom glukozy we krwi wraca do normy po mniej więcej dwóch godzinach od spożycia posiłku.
Jakie są objawy hipoglikemii reaktywnej?
Osoby z hipoglikemią reaktywną mogą doświadczyć typowych objawów, które są związane z wysokim poziomem glukozy. Przede wszystkim dotyczy to uczucia pragnienia, częstego oddawania moczu, zmęczenia i wzmożonego łaknienia. Mogą też występować inne symptomy, które mogą wskazywać na hipoglikemię reaktywną np.:
- problemy trawienne – wzdęcia, zgaga czy też bóle brzucha;
- trudności z zasypianiem i uczucie zmęczenia po przebudzeniu;
- częste infekcje – podwyższony poziom glukozy we krwi może osłabić układ immunologiczny;
- skoki wagi;
- osłabienie mięśni;
- wahania nastroju;
- problemy z koncentracją;
- zmęczenie po posiłkach;
- bóle głowy;
- problemy ze skórą – suchość skóry, swędzenie i trudności w gojeniu się ran.
Jakie są przyczyny hipoglikemii reaktywnej?
Istnieje kilka czynników, które mogą przyczynić się do rozwoju hipoglikemii reaktywnej. Szczególnie zwróć uwagę na kilka najważniejszych powodów:
- niewłaściwa dieta – bogata w proste węglowodany;
- zaburzenia hormonalne;
- zaburzenia trzustki;
- nieprawidłowa reakcja na insulinę;
- zaburzenia metaboliczne.
Jak leczyć hipoglikemię reaktywną?
Leczenie hipoglikemii reaktywnej polega przede wszystkim na wprowadzeniu zmian w dotychczasowym stylu, a także zmodyfikowaniu diety. Dzięki temu zapobiegniesz wahaniom poziomu glukozy we krwi, a do tego ograniczysz ryzyko rozwinięcia się cukrzycy.
Szczególnie zalecam Ci:
- spożywaj posiłków w regularnych odstępach czasu;
- postaw na mniejsze posiłki, które będziesz jeść częściej;
- wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym;
- kontroluj spożycie węglowodanów;
- unikaj stresu;
- zadbaj o regularną aktywność fizyczną.
Hipoglikemia reaktywna – co należy jeść?
Prawidłowe żywienie odgrywa istotną rolę w walce z hipoglikemią reaktywną. Przede wszystkim wybieraj produkty, które pomogą w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi. Skorzystaj też z moich wskazówek i włącz do codziennej diety poniższe produkty.
Węglowodany złożone
Wybieraj produkty bogate w węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym, takie jak pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, strączki, orzechy i nasiona. Te produkty są trawione wolniej, co pomaga unikać gwałtownego wzrostu poziomu glukozy.
Białko
Włącz do diety źródła białka, takie jak drób, ryby, jaja, tofu, fasola i orzechy. Białko pomaga w utrzymaniu uczucia sytości i kontroluje wzrost poziomu glukozy po posiłku.
Dobre tłuszcze
W Twojej codziennej diecie nie może też zabraknąć dobrych tłuszczy. Przede wszystkim wybieraj produkty takie jak oliwa z oliwek, awokado, orzechy czy nasiona. Z ich pomocą jeszcze lepiej zadbasz o stabilizację poziomu glukozy na odpowiednim poziomie.
Warzywa
Najlepiej, jeśli będziesz częściej spożywać surowe lub gotowane na parze warzywa. Właśnie w takiej formie mają najniższy indeks glikemiczny. Zwróć też uwagę na to, że warzywa dostarczają mnóstwo niezbędnych składników odżywczych, a także błonnik, który reguluje wchłanianie glukozy.
Jakie warzywa mają niski indeks glikemiczny? Lista jest naprawdę długa, ale pamiętaj, że w przypadku tych produktów najważniejsze jest to, w jaki sposób je zjadasz. Gotowanie i smażenie może podnieść ich indeks glikemiczny.
Oto lista warzyw, które warto jeść przy hipoglikemii reaktywnej:
- kalafior,
- brokuł,
- szpinak,
- cukinia,
- pomidor,
- papryka,
- cebula,
- ogórek,
- marchew,
- dynia.
Owoce
Oczywiście warto jeść owoce, ale wybieraj te, które mają niski indeks glikemiczny, dostarczają ważnych witamin i minerałów. Jakie owoce Ci proponuje, jeśli masz hipoglikemię reaktywną? Świetnym wyborem będą jabłka, gruszki, maliny, jagody, wiśnie, śliwki oraz gruszki.
Jesteś miłośnikiem bananów? Uważaj na nie, ponieważ bardziej dojrzałe banany nie będą dla Ciebie dobrym wyborem. Czy to oznacza, że powinieneś zrezygnować z tych owoców, jeśli masz problemy z poziomem glukozy we krwi? Niekoniecznie, po prostu wybierz mniej dojrzałe banany i dorzuć do tego garść orzechów.
Czego nie należy jeść przy hipoglikemii reaktywnej?
Przy hipoglikemii reaktywnej ważne jest to, żebyś unikał produktów, które mogą prowadzić do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Sprawdź, jakie produkty wpływają na destabilizację glukozy.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak biały chleb, białe ryże, słodycze i inne produkty z białą mąką, mogą powodować szybkie wzrosty poziomu glukozy, dlatego nie są zalecane dla osób z hipoglikemią reaktywną.
Żywność wysokoprzetworzona
Produkty wysokoprzetworzone często mają dużą zawartość cukru, tłuszczy nasyconych, a także innych składników, które mogą przyczynić się do niestabilności poziomu glukozy.
Słodzone napoje i słodycze
Koniecznie omijaj produkty, które są słodzone syropem glukozowo-fruktozowy, ponieważ powoduje on szybki wzrost cukru we krwi. Bardzo często ten słodzik znajduje się właśnie w napojach słodzonych, ciastkach czy batonikach. Dlatego przed ich zakupem przejrzyj skład i wybierz produkt, który nie jest słodzony, użyto do tego naturalnych produktów lub popularnych zamienników typu ksylitol i erytrytol.
Alkohol
Alkohol może wpływać na poziom glukozy we krwi, dlatego warto spożywać go z umiarem lub omijać. Szczególnie pamiętaj o tym, jeśli jesteś na czczo.
Podsumowanie
Właściwe rozpoznanie hipoglikemii reaktywnej jest niezwykle ważne, ponieważ umożliwia Ci szybką reakcję i zmianę dotychczasowej diety. Dzięki temu możesz całkowicie poradzić sobie z objawami hipoglikemii reaktywnej i ustabilizować poziom glukozy we krwi. Pamiętaj, że w tym przypadku dieta ma kluczowe znaczenie, dlatego skorzystaj z powyższych porad lub zamów dietę dopasowaną do Twojego stanu zdrowia.