Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

dieta odchudzająca

Dieta odchudzająca – 1600 kcal (3dni)

dieta odchudzająca

Często pytacie mnie o to jak wygląda przykładowy plan posiłków na diecie 1600 kcal. Postanowiłam Wam taki pokazać. Przedstawiony tu jadłospis nie jest zbilansowaną dietą odchudzającą, ale z pewnością przyniesie pozytywne skutki każdemu. Ułożony w oparciu o zasady  racjonalnego żywienia pokazuje jak powinno wyglądać Twoje codzienne menu.

Jadłospis o takiej kaloryczności pomoże Ci zrzucić nadmiar tkanki tłuszczowej, podkręcić metabolizm i zapewni dobrą pozytywną energię na cały dzień. Jest przeznaczony dla osób zdrowych. Śmiało korzystajcie. Smacznego!🙂

PONIEDZIAŁEK ( ok.1646 KCAL)


Śniadanie: Kanapka z wędliną + koktajl (406 kcal)

  • Chleb żytni razowy – 2 kromki (75g)
  • Masło – 1 łyżeczka (5 g)
  • Szynka z indyka – 1 plaster (30g)
  • Sałata liść – 2 sztuki
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Szczypiorek

Koktajl ze szklanki maślanki, truskawek (100g) i 1 łyżki otrąb pszennych

Przekąska: Jogurt gruszkowy (179kcal)

  • Gruszka – 1/2 sztuki
  • Jogurt naturalny (250 g)
  • Słonecznik łuskany – 1łyżka

Gruszkę pokrój w kostkę i wymieszaj z jogurtem oraz słonecznikiem.

Obiad: Orientalne risotto (570 kcal)          

Składniki:

  • Ryż Jaśminowy- 5 łyżek (suchego)
  • Warzywa na patelnię orientalne (300 g)
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Przyprawy: curry, imbir mielony, papryka,
  • Sezam – 1 łyżka (10 g)
  • Sos sojowy – 4 łyżeczki (20 g)

Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę (1łyżka), dodajemy ryż,posypujemy przyprawami i smażymy, aż ryż się zeszkli.Następnie zalewamy wodą do ok.2 cm ponad ryż.Dusimy pod przykryciem często mieszając do momentu aż wchłonie całą wodę.Warzywa przygotowujemy w osobnym naczyniu…Podsmażamy mieszankę warzywną na oliwie(1 łyżka). Przykrywamy pokrywką,solimy i dusimy, aż zmiękną.Warzywa powinny być lekko chrupiące, należy pilnować aby zbytnio nie zmiękły. Ryż łączymy z warzywami i dodajemy uprażony sezam.Wszystko razem mieszamy i doprawiamy jeśli potrzeba.

Przekąska: (165kcal)

  • Grejpfrut czerwony (1 szt)
  • Sok pomidorowy (330ml) z natką pietruszki (2 łyżeczki) i otrębami ( 1łyżka)

Kolacja: Zupa – krem z pieczarek i selera (326 kcal)

  • Filet z kurczaka bez skóry -(100 g)
  • Cebula – (1 mała)
  • Masło klarowane -1 łyżeczka
  • Marchew -(35 g)
  • Pietruszka, korzeń – (50 g)
  • Seler korzeniowy – (100 g)
  • Pieczarka uprawna – (125 g)
  • Makaron żytni (25 g)
  • Woda -130 ml,
  • Natka pietruszki
  • Przyprawy – majeranek,tymianek,papryka,sól,pieprz

Przygotowanie: Na patelni, na maśle podpiec cebulę następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, pokrojone na ćwiartki pieczarki oraz pokrojone w plastry – marchew, pietruszkę, seler. Podlać bulionem lub wodą. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić ulubionymi ziołami, dodać natkę pietruszki i zmiksować. Konsystencję regulować dolewając bulionu (mięso można podpiec osobno na patelni i dodać w kawałkach do zupy)Makaron ugotować osobno wg. opisu na opakowaniu(al dente) i dodać do zupy.

WTOREK (ok.1627 kcal)

Śniadanie: Musli z jogurtem i jabłkiem (443kcal)

  • Płatki owsiane – 3 łyżki (35 g)
  • Siemię lniane – 1 łyżka (10 g)
  • Jabłko – 1 sztuka (160 g)
  • Jogurt naturalny 2% (250 g)
  • Słonecznik łuskany – 1 łyżka (10 g)

Jabłko zetrzyj na tarce.Wszystkie składniki wsyp do miseczki, zalej jogurtem i dokładnie wymieszaj.Odstaw na10min.

Przekąska: Kanapka z szynką sałatą i rzodkiewką (182 kcal)

  • Chleb razowy – (60 g)
  • Masło – 1 łyżeczka (5 g)
  • Rzodkiewka – 5 szt (90 g)
  • Szynka gotowana z piersi indyka – 2 plastry (30 g)
  • Sałata liść – 2 sztuki (10 g)

Z podanych składników przygotuj kanapkę:)

Obiad: Kurczak grillowany ( 485 kcal)

  • Filet z kurczaka (200 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Kasza jaglana – 1/3 szklanki (70 g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10ml)
  • natka,oregano
  • sól morska,pieprz czarny, pieprz cayenne,
  • Sos sojowy – 1 łyżeczka
  • brokuł świeży-150g

Przygotowanie: Filet z kurczaka umyć i osuszyć.Rozciąć tak,aby miał ok.1cm grubości. W misce wymieszać oliwę z oliwek z oregano,czosnkiem, solą, pieprzem cayenne, sosem sojowym i czarnym pieprzem. Do przygotowanej marynaty włożyć kurczaka i w całości dokładnie pokryć marynatą. Odstawić na około1 godzinę. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć kurczaka po kilka minut z każdej strony,aż stanie się złocisty. Kaszę jaglaną przygotować wg.opisu. Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku ok.7 minut. Całe danie udekorować posiekaną natką pietruszki.

Przekąska:

(175 kcal)

  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko

Kolacja: Jajko z pieczywem (342 kcal)

  • chleb żytni – 2 kromki
  • masło -1 łyżeczka
  • 1 jajko na miękko
  • szczypiorek – 1 łyżka
  • ogórek świeży -1/2 szt

Pieczywo smarujemy masłem,nakładamy pokrojony ogórek i szczypiorek. Zjadamy z jajkiem

ŚRODA ( 1685 kcal)

Śniadanie: (408 kcal)

  • Bułka grahamka -1 sztuka (95 g)
  • Masło ekstra – 1 łyżeczka (5 g )
  • Tuńczyk w sosie własnym – (85g)
  • Ogórek kiszony 2 sztuki (90 g)
  • Sałata liść (2 kcal)

Grahamkę smarujemy masłem, obkładamy sałatą i ogórkiem kiszonym. Zjadamy z rybą.

Przekąska: (290kcal)

  • 1 banan
  • Serek wiejski ziarnisty (150g)

Obiad: Makaron pełnoziarnisty z jabłkiem (510 kcal)

  • Jabłko – 2 sztuki (360 g)
  • Makaron razowy -1 szklanka (80 g)
  • Masło – 2 łyżeczki (10 g)
  • ksylitol – 1 łyżeczka
  • cynamon

Makaron gotujemy wg opisu i odcedzamy. Polewamy roztopionym masłem. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do jabłek dodajemy cynamon i ksylitol. Smażymy na przeźroczystą masę. Makaron wykładamy na talerz i polewamy ciepłymi jabłkami.

Przekąska: (139 kcal)

  • Brokuł – 1 sztuka (450 g )

Zagotowujemy wodę z solą (łyżeczka soli na litr wody). Wrzucamy świeży brokuł i gotujemy przez 8min. od momentu zagotowania.Odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Kolacja: Faszerowana cukinia z serem(338 kcal)

  • Cukinia – 1 sztuka (280 g)
  • Cebula – 1/4 sztuki (25 g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 ml)
  • Ser brie – 1/2 sztuki (65 g)
  • szynka wędzona -1 plaster (30g)
  • imbir mielony – 1/3 łyżeczki
  • Sól morska, pieprz

Cukinie wydrążamy,solimy i podpiekamy w piekarniku w temp 180st.C przez 10-12 min. Gdy cukinie podpiekają się przygotowujemy farsz. Na oliwę wrzucamy posiekaną cebulę,pokrojoną w kosteczkę szynkę i pokrojony wydrążony miąższ cukinii. Solimy i dosyć często mieszamy. Dodajemy imbir.Wyjmujemy podpieczone cukinie i uzupełniamy je farszem. Po górze posypujemy pokrojonym serem Brie.Obniżamy temperaturę piekarnika do 160 st.C i pieczemy faszerowane cukinie 20 minut.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments