Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

promocje

Jak tanio i zdrowo gotować?

Jak tanio i zdrowo gotować?

Jak tanio i zdrowo gotować? Czy to w ogóle możliwe? Obecne czasy dla nikogo nie są łatwe. Szalejąca inflacja daje się we znaki każdemu, a galopujące ceny nie napawają optymizmem. Żywność to duża część domowych wydatków. Jeśli szukasz sposobu na tanie kupowanie oraz gotowanie w domu, przygotowałam garść porad, które pokażą Ci, że zdrowe posiłki wcale nie muszą być drogie. Wiele osób pyta mnie, czy tanie i zdrowe gotowanie jest możliwe. Oczywiście! Poznaj moje sposoby na oszczędne gotowanie. Dziś: Przegląd zapasów i zakupy.

Jak gotować tanio i smacznie obiady? Zacznij od podstaw

Wiadomo, że z nawykami nie jest łatwo wygrać. Towarzyszą nam one wszędzie- w kuchni i podczas zakupów również. Ugryź temat od kuchni. Zanim wybierzesz się na zakupy i znowu będziesz wrzucał do koszyka instynktownie produkty, przejrzyj dokładnie domowe zapasy. Tanie gotowanie dla rodziny i siebie jest możliwe.

Mamy tendencję do gromadzenia zbyt dużej ilości różnych zapasów, takich jak kasze, makarony, ryż, sosy w słoikach itd.  Gotujesz zupę jarzynową, szukasz groszku konserwowanego, a przypadkiem znajdujesz 5kg mąki- 2 lata po terminie.
Sprawdzaj, co jakiś czas produkty suche,  te w puszkach i słoikach. Mole uwielbiają ryż czy makaron. Chyba nie chcesz, by stołowały się u Ciebie? Poza tym takie produkty stanowią często bazę dla posiłków, dlatego zamiast kupować trzecią paczkę makaronu do zapiekanki, upewnij się, czy rzeczywiście musi być na liście zakupów. Takie podejście sprawi, że Twoje zakupy będą oszczędne. Nie kupisz po raz kolejny produktów niepotrzebnych.

Tanie gotowanie z tego, co zostanie. Zamrażarka

Zazwyczaj w zamrażarce znajdują się produkty, z których możesz przyrządzić wiele potraw. Niestety zalegają tam, często długimi miesiącami, bo przywykliśmy, że mrożonki to kapitał na czarną godzinę. Zrób przegląd produktów zamrożonych, idealnie jeśli zaznaczona jest data, kiedy np. mięso trafiło do zamrażarki. Pamiętaj, że powinien być w niej ruch. Używaj najpierw składników tych, dłużej zamrożonych.

Jeśli masz w lodówce nadwyżkę żywności, pamiętaj o zasadzie wyżej- w zamrażarce ma panować ruch, czyli co do niej weszło, musi- o odpowiedniej porze wyjść.

Sprawisz w ten sposób, że produkty spożywcze nie popsują się i nie trafią do kosza, a domowa mrożonka to sposób na szybki i tani obiad. Tanie gotowanie to kupowanie racjonalnych ilości produktów i mrożenie nadwyżek. Po świętach lub imprezie nie wyrzucaj- zamroź! Ugotuj tłusty rosół, przelej go do 3 słoików. Masz bulion na  kolejne rosoły lub zupę pomidorową. Jeszcze jedna ważna rzecz. Tanie gotowanie to zdrowe i smaczne posiłki. Pewnie znasz zasadę, im prościej, tym lepiej?

Co można mrozić?:

Gotowe posiłki-np. zupy, leczo, kluski, pyzy

Produkty: pieczywo, sos, żółty ser, owoce, warzywa,wędliny,  pierogi, sernik, babka, makowiec.

Jak tanio ugotować obiad ? Sprawdź zakamarki lodówki

Warto regularnie robić też przegląd lodówki. Często okazuje się, że kupiłeś kolejną śmietanę lub ser, a gdzieś pod innymi produktami leżą jeszcze dwa otwarte sery i śmietany. Unikniesz w ten sposób niepotrzebnego zakupu. Nie czekaj aż produkt dostanie “zielonego kożucha”, bądź na bieżąco, a zobaczysz, jak takie rozeznanie ułatwia zakupy i sprawia, że więcej grosza zostaje w kieszeni.

Planuj smaczne i proste dania

Planuj smaczne i proste dania

Przegląd zapasów zrobiony. Teraz możesz na bieżąco notować potrzeby. Na zakupy wybieraj się raz lub dwa razy w tygodniu. Robienie ich spontanicznie, co drugi dzień (zwłaszcza na głodno) nie jest najlepszym pomysłem.

Aby ułatwić zakupy, planuj posiłki. W tym celu sporządź listę najczęściej i najchętniej gotowanych potraw i nie bój się eksperymentować. Weź pod uwagę także śniadania, kolacje i przekąski, oczywiście te zdrowe. Wyjdź poza schemat i nawyki. Może jakieś składniki da się zastąpić innymi bez uszczerbku na smaku i jakości? Taki plan posiłków rób np. w piątki i dołącz do niego listę zakupów na cały tydzień.

Na zakupy idź z listą. Jest większa szansa, że nie ulegniesz chwilowym pokusom i wielkim promocjom (gdy już wiesz, co masz w spiżarce i kuchni). Nie zawsze promocyjna cena oznacza oszczędność. Zwracaj uwagę na cenę za kilogram. Bardzo opłaca się kupować sezonowe warzywa i owoce, są wtedy tańsze niż te tropikalne i możesz je zamrozić. Nie bój się pokręconych marchewek czy krzywych buraków (jakiś czas temu głośno było o tym, że jeden z dyskontów kupił takie od rolnika, który miał problem z ich sprzedaniem:)). Te zbyt idealne warzywa wydają się trochę podejrzane. Nie ulegaj panice, która w ostatnim czasie jest powszechna. Nie rób wielkich zapasów mąki czy innych produktów, które i tak pewnie będą długo zalegały i czekały na mole. A może tanie zakupy online z dostawą do domu?

Jak tanio i zdrowo gotować? Produkty “ostatniej szansy”

Kupuj przecenione produkty jeśli masz je na swojej liście. Bardzo często ceny obniżane są ze względu na krótki termin przydatności lub uszkodzone opakowanie. Warto przyjrzeć się takiej ofercie. Być może w Twoim sklepie jest specjalna półka lub kosz produktów zdatnych do spożycia z nieistotnymi defektami- tzw. tanie jedzenie. Unikaj żywności gotowej lub przetworzonej- jest po prostu znacznie droższa.

Żyj w duchu zero waste

Ograniczenie konsumpcji, ponowne użycie produktu, wpisują się w ruch zero waste (zero śmieci). Świadome kupowanie ogranicza ilość śmieci. Zabieraj na zakupy torbę tekstylną lub papierową i kupuj w miarę możliwości produkty bez plastikowych opakowań (to także oszczędność).

Chcemy jeść zdrowo i oszczędnie, ale nie kosztem wielu godzin spędzonych w kuchni. W kolejnych wpisach z cyklu Jak tanio i zdrowo gotować dowiesz się m. in. jak ekonomicznie przyrządzać zdrowe, smaczne i sprytnie szybkie posiłki.

Żyj w duchu zero waste

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments