Jak wzmocnić odporność jesienią? – naturalne antybiotyki

Udostępnij:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Tumblr
jak dbać o odporność

Jesień to piękna pora roku, ale także trudna dla naszego zdrowia. Zmienia się pogoda, dni się skracają, a wirusy i bakterie stają się bardziej aktywne. To czas kiedy nasza odporność narażona jest na liczne ataki z zewnątrz. Jak możemy się uchronić przed zachorowaniem i wzmocnić naszą odporność?

Jak wzmocnić odporność jesienią?

Jak wzmocnić odporność jesienią? - naturalne antybiotyki

Jednym ze sposobów na wzmocnienie odporności jesienią jest stosowanie naturalnych antybiotyków – substancji, które mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, i mogą nam pomóc zwalczać infekcje i stany zapalne.

W tym artykule przedstawię Ci 8 naturalnych antybiotyków, które łatwo znajdziesz w swojej kuchni lub ogrodzie, i pokażę ci, jak je wykorzystać w prostych i pysznych przepisach.

Jak wzmocnić odporność jesienią? Czosnek – naturalny antybiotyk na przeziębienie

Czosnek jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, dzięki swojemu aktywnemu związkowi o nazwie allicyna. Allicyna odpowiada za silny zapach i smak czosnku, ale także za jego zdolność do zabijania bakterii, grzybów i pasożytów. Im intensywniejszy zapach ząbków czosnku, tym silniejsze działanie na patogeny. Czosnek może pomóc ci zapobiegać i leczyć przeziębienia, grypę, ból gardła, zapalenie zatok, a nawet wrzody żołądka. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z czosnku, powinieneś jeść go na surowo, sparzonego lub lekko ugotowanego, i rozgnieść lub posiekać przed spożyciem. Możesz też zrobić herbatę z czosnku, zalewając kilka ząbków czosnku gorącą wodą na 10 minut, i dodając trochę miodu i soku z cytryny dla lepszego smaku i witaminy C.

Jak wzmocnić odporność ? Cebula, naturalny sposób na kaszel

Jak wzmocnić odporność jesienią?

Cebula jest kolejnym naturalnym antybiotykiem, który ma wiele właściwości leczniczych. Zawiera substancje bakteriobójcze i witaminę C, która wzmacnia odporność. Cebula pomaga w leczeniu przeziębienia, kaszlu, bólu gardła i zapalenia zatok. Można ją jeść na surowo, gotować, dusić lub robić z niej syropy i nalewki. Ale uwaga! u osób z chorobą wrzodową, nadżerkami żoładka lub reflukem cebula w postaci suwowej może wywołać podrażnienia. Cebula jest także bogata w kwercetynę, silny przeciwutleniacz i przeciwzapalny składnik, który leczy stany zapalne towarzyszące infekcji.

Inne naturalne antybiotyki, które warto znać to:

Imbir – ma działanie rozgrzewające, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Pomaga w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, bólami głowy i mięśni. Można go dodawać do herbaty, soków, sałatek lub potraw,

Olejek z oregano – zawiera karwakrol i tymol, związki o silnym działaniu antybakteryjnym i antygrzybicznym. Olejek z oregano pomaga w leczeniu infekcji skóry, jamy ustnej, układu pokarmowego i oddechowego. Można go stosować zewnętrznie lub wewnętrznie, rozcieńczając kilka kropli w oleju kokosowym lub oliwie z oliwek,

Żurawina – jest znana ze swojego działania przeciwzapalnego i przeciwbakteryjnego na układ moczowy. Zapobiega i leczy zapalenie pęcherza i nerek. Żurawina zawiera proantocyjanidyny, które hamują przyleganie bakterii do ścianek dróg moczowych. Dotyczy to zwłaszcza bakterii Escherichia Coli. Można ją spożywać w formie soków, suszu, konfitur lub dodawać do sałatek i deserów. W sezonie warto przygotowac sobie przepyszna konfiturę ze świeżej żurawiny i ksylitolu. To odżywcza petarda i antidotum na infekcje bakteryjne,

Miód – antidotum na poprawę odporności

Jak wzmocnić odporność jesienią? miód na odporność

Miód naturalny – jest bogaty w enzymy, witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wspierają układ odpornościowy i hamują rozwój bakterii. Oczywiście mówimy tutaj o naturalnym miodzie z pewnych źródeł lub od zaprzyjaźnionego pszczelarza. Taki miód ma z reguły wyższą cenę, ale też o niebo lepszy wpływ na organizm. I rzeczywiście leczy. Jeśli trafisz na miód oszukany z dodatkiem cukru to nie dość, że wyrzucisz pieniądze w błoto, to jeszcze spotęgujesz swoją infekcje!Pamiętaj, że bakterie żywią się cukrem więc dodając taki niesprawdzony „miodek” do herbaty karmisz bakterie i powodujesz ich rozrost. Dotyczy to zarówno infekcji gardła, dróg oddechowych jak i dróg moczowych. Natomiast miód naturalny ma także działanie przeciwzapalne, gojące i łagodzące podrażnienia. Jego aktywne biologicznie składniki trafiają wprost do źródła stanu zapalnego. Można go stosować zewnętrznie na rany, oparzenia i owrzodzenia, lub wewnętrznie jako dodatek do herbaty, mleka, jogurtu lub owoców.

Najlepszy jest miód naturalny, nierafinowany i niepasteryzowany, ponieważ zachowuje najwięcej swoich właściwości leczniczych.

Olejek z oregano – zawiera karwakrol i tymol, związki o silnym działaniu antybakteryjnym i antygrzybicznym. Oregano pomaga w leczeniu infekcji skóry, jamy ustnej, układu pokarmowego i oddechowego. Stosuje się go w leczeniu zakażeniu grzybem Candida. Można go stosować zewnętrznie lub wewnętrznie, rozcieńczając kilka kropli w oleju kokosowym lub oliwie z oliwek. Olejek z oregano ma także właściwości przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i rozkurczowe.

 

 Jak wzmocnić odporność jesienią? olej z czarnuszki

Jak wzmocnić odporność jesienią? – olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki wspiera naszą odporność w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, układu moczowego, pokarmowego i skóry. Stymuluje układ immunologiczny poprzez zwiększenie aktywności komórek odpornościowych i hamowanie wydzielania histaminy. Histamina jest substancją odpowiedzialną za reakcje alergiczne i zapalne. Oprócz tego aktywny tymochinon, polifenole wraz z kwasami tłuszczowymi zwiększają przeciwzapalny potencjał mikroflory jelitowej i redukują wolne rodniki, zmniejszając stres oksydacyjny. To szczególnie istotna wskazówka dla osób zmagających się z chorobami przewlekłymi oraz ze schorzeniami o podłożu autoimmunologicznym.

Olej z czarnuszki możesz stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Wewnętrznie można go przyjmować w postaci kropli lub kapsułek, najlepiej na czczo lub przed posiłkiem. Zewnętrznie można go nakładać na skórę lub włosy, aby nawilżyć, odżywić i zregenerować. Olej z czarnuszki ma lekko gorzkawy smak i intensywny zapach, dlatego można go łączyć z innymi olejami lub miodem dla lepszego smaku i efektu4.

Zarówno czarnuszka, jak i olej z niej przygotowany jest bezpieczny dla większości osób, ale należy zachować ostrożność w niektórych przypadkach. Specyfik ten może obniżać ciśnienie krwi i wpływać na krzepliwość krwi, dlatego nie powinien być stosowany przez osoby z nadciśnieniem, hemofilią lub przyjmujące leki przeciwkrzepliwe. Olej z czarnuszki może także wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, takimi jak leki na cukrzycę, astmę czy depresję. Olej z czarnuszki nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz przez dzieci poniżej 3 roku życia. Zawsze należy skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania oleju z czarnuszki lub innego naturalnego środka.

 

 

Czytaj również

Wpisy które mogą być dla Ciebie interesujące

Sałatka: 2 porcje 1/2 mango 2 łodygi selera naciowego 200g Pomidor truskawkowy 1/2 Papryki czerwonej...

Dziś postanowiłam napisać Wam małe co nieco w kwestii cholesterolu, gdyż wiele osób nie wie...

Przysłowie  „cudze chwalicie, swego nie znacie” ma również odzwierciedlenie w naszej diecie. Zajadamy się nasionami...

W reklamach i w Social Mediach coraz częściej promowane jest używanie mleka bez laktozy. Zanim...

Za oknem ponuro, zimno, deszczowo…W oczekiwaniu na nadejście cieplejszych dni, naszej złotej polskiej jesieni  polecam...

Śledź to klasyk, sztandarowy przysmak na polskich stołach w czasie świąt oraz uroczystości rodzinnych. Chętnie...