Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

jak dbać o odporność

Jak wzmocnić odporność jesienią? – naturalne antybiotyki

Jesień to piękna pora roku, ale także trudna dla naszego zdrowia. Zmienia się pogoda, dni się skracają, a wirusy i bakterie stają się bardziej aktywne. To czas kiedy nasza odporność narażona jest na liczne ataki z zewnątrz. Jak możemy się uchronić przed zachorowaniem i wzmocnić naszą odporność?

Jak wzmocnić odporność jesienią?

Jak wzmocnić odporność jesienią? - naturalne antybiotyki

Jednym ze sposobów na wzmocnienie odporności jesienią jest stosowanie naturalnych antybiotyków – substancji, które mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, i mogą nam pomóc zwalczać infekcje i stany zapalne.

W tym artykule przedstawię Ci 8 naturalnych antybiotyków, które łatwo znajdziesz w swojej kuchni lub ogrodzie, i pokażę ci, jak je wykorzystać w prostych i pysznych przepisach.

Jak wzmocnić odporność jesienią? Czosnek – naturalny antybiotyk na przeziębienie

Czosnek jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, dzięki swojemu aktywnemu związkowi o nazwie allicyna. Allicyna odpowiada za silny zapach i smak czosnku, ale także za jego zdolność do zabijania bakterii, grzybów i pasożytów. Im intensywniejszy zapach ząbków czosnku, tym silniejsze działanie na patogeny. Czosnek może pomóc ci zapobiegać i leczyć przeziębienia, grypę, ból gardła, zapalenie zatok, a nawet wrzody żołądka. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z czosnku, powinieneś jeść go na surowo, sparzonego lub lekko ugotowanego, i rozgnieść lub posiekać przed spożyciem. Możesz też zrobić herbatę z czosnku, zalewając kilka ząbków czosnku gorącą wodą na 10 minut, i dodając trochę miodu i soku z cytryny dla lepszego smaku i witaminy C.

Jak wzmocnić odporność ? Cebula, naturalny sposób na kaszel

Jak wzmocnić odporność jesienią?

Cebula jest kolejnym naturalnym antybiotykiem, który ma wiele właściwości leczniczych. Zawiera substancje bakteriobójcze i witaminę C, która wzmacnia odporność. Cebula pomaga w leczeniu przeziębienia, kaszlu, bólu gardła i zapalenia zatok. Można ją jeść na surowo, gotować, dusić lub robić z niej syropy i nalewki. Ale uwaga! u osób z chorobą wrzodową, nadżerkami żoładka lub reflukem cebula w postaci suwowej może wywołać podrażnienia. Cebula jest także bogata w kwercetynę, silny przeciwutleniacz i przeciwzapalny składnik, który leczy stany zapalne towarzyszące infekcji.

Inne naturalne antybiotyki, które warto znać to:

Imbir – ma działanie rozgrzewające, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Pomaga w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, bólami głowy i mięśni. Można go dodawać do herbaty, soków, sałatek lub potraw,

Olejek z oregano – zawiera karwakrol i tymol, związki o silnym działaniu antybakteryjnym i antygrzybicznym. Olejek z oregano pomaga w leczeniu infekcji skóry, jamy ustnej, układu pokarmowego i oddechowego. Można go stosować zewnętrznie lub wewnętrznie, rozcieńczając kilka kropli w oleju kokosowym lub oliwie z oliwek,

Żurawina – jest znana ze swojego działania przeciwzapalnego i przeciwbakteryjnego na układ moczowy. Zapobiega i leczy zapalenie pęcherza i nerek. Żurawina zawiera proantocyjanidyny, które hamują przyleganie bakterii do ścianek dróg moczowych. Dotyczy to zwłaszcza bakterii Escherichia Coli. Można ją spożywać w formie soków, suszu, konfitur lub dodawać do sałatek i deserów. W sezonie warto przygotowac sobie przepyszna konfiturę ze świeżej żurawiny i ksylitolu. To odżywcza petarda i antidotum na infekcje bakteryjne,

Miód – antidotum na poprawę odporności

Jak wzmocnić odporność jesienią? miód na odporność

Miód naturalny – jest bogaty w enzymy, witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wspierają układ odpornościowy i hamują rozwój bakterii. Oczywiście mówimy tutaj o naturalnym miodzie z pewnych źródeł lub od zaprzyjaźnionego pszczelarza. Taki miód ma z reguły wyższą cenę, ale też o niebo lepszy wpływ na organizm. I rzeczywiście leczy. Jeśli trafisz na miód oszukany z dodatkiem cukru to nie dość, że wyrzucisz pieniądze w błoto, to jeszcze spotęgujesz swoją infekcje!Pamiętaj, że bakterie żywią się cukrem więc dodając taki niesprawdzony „miodek” do herbaty karmisz bakterie i powodujesz ich rozrost. Dotyczy to zarówno infekcji gardła, dróg oddechowych jak i dróg moczowych. Natomiast miód naturalny ma także działanie przeciwzapalne, gojące i łagodzące podrażnienia. Jego aktywne biologicznie składniki trafiają wprost do źródła stanu zapalnego. Można go stosować zewnętrznie na rany, oparzenia i owrzodzenia, lub wewnętrznie jako dodatek do herbaty, mleka, jogurtu lub owoców.

Najlepszy jest miód naturalny, nierafinowany i niepasteryzowany, ponieważ zachowuje najwięcej swoich właściwości leczniczych.

Olejek z oregano – zawiera karwakrol i tymol, związki o silnym działaniu antybakteryjnym i antygrzybicznym. Oregano pomaga w leczeniu infekcji skóry, jamy ustnej, układu pokarmowego i oddechowego. Stosuje się go w leczeniu zakażeniu grzybem Candida. Można go stosować zewnętrznie lub wewnętrznie, rozcieńczając kilka kropli w oleju kokosowym lub oliwie z oliwek. Olejek z oregano ma także właściwości przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i rozkurczowe.

 

 Jak wzmocnić odporność jesienią? olej z czarnuszki

Jak wzmocnić odporność jesienią? – olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki wspiera naszą odporność w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, układu moczowego, pokarmowego i skóry. Stymuluje układ immunologiczny poprzez zwiększenie aktywności komórek odpornościowych i hamowanie wydzielania histaminy. Histamina jest substancją odpowiedzialną za reakcje alergiczne i zapalne. Oprócz tego aktywny tymochinon, polifenole wraz z kwasami tłuszczowymi zwiększają przeciwzapalny potencjał mikroflory jelitowej i redukują wolne rodniki, zmniejszając stres oksydacyjny. To szczególnie istotna wskazówka dla osób zmagających się z chorobami przewlekłymi oraz ze schorzeniami o podłożu autoimmunologicznym.

Olej z czarnuszki możesz stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Wewnętrznie można go przyjmować w postaci kropli lub kapsułek, najlepiej na czczo lub przed posiłkiem. Zewnętrznie można go nakładać na skórę lub włosy, aby nawilżyć, odżywić i zregenerować. Olej z czarnuszki ma lekko gorzkawy smak i intensywny zapach, dlatego można go łączyć z innymi olejami lub miodem dla lepszego smaku i efektu4.

Zarówno czarnuszka, jak i olej z niej przygotowany jest bezpieczny dla większości osób, ale należy zachować ostrożność w niektórych przypadkach. Specyfik ten może obniżać ciśnienie krwi i wpływać na krzepliwość krwi, dlatego nie powinien być stosowany przez osoby z nadciśnieniem, hemofilią lub przyjmujące leki przeciwkrzepliwe. Olej z czarnuszki może także wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, takimi jak leki na cukrzycę, astmę czy depresję. Olej z czarnuszki nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz przez dzieci poniżej 3 roku życia. Zawsze należy skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania oleju z czarnuszki lub innego naturalnego środka.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments