Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

jak wygląda idealne awokado

Jak zrobić meksykańskie guacamole?

Banalnie prosta, szybka i zdrowa alternatywa dla masła, ale nie tylko…. Dzisiejszą pastę z awokado można wykorzystać na wiele sposobów i przygotować w wielu wersjach.To znakomite  urozmaicenie codziennych  kanapek, baza do farszów, zapiekanek i grzanek oraz dodatek do  większości meksykańskich potraw. Można  połączyć ją z pomidorem, kolendrą,chilli…

Awokado to jedno z najbogatszych źródeł jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Powinno na stałe gościć  w diecie osób z problemami układu krążenia (miażdżyca), zaburzoną gospodarką lipidową (wysoki poziom cholesterolu LDL i triglicerydów) oraz hormonalną (PCOS i IO)

Aby móc skorzystać z  dobrodziejstw płynących z tego owocu, dziś pokażę Wam jak przygotować oryginalne meksykańskie guacamole. W moim mniemaniu to najlepsza z wszystkich możliwych wersji, a przygotowuje się ją w zaledwie 5 minut. 

Zachęcam do wypróbowania:)

     Składniki:  na 2-3 porcje

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z limonki (ew.cytryny)
  • Sól himalajska
  •  Pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie:

Najistotniejszy jest owoc!

Aby guacamole wyszło smaczne i miało aksamitną konsystencję należy przede wszystkim wybrać dobry owoc. Nie jest to trudne:)Najlepsze awokado będzie takie, które ma ciemnozieloną skórkę i lekko ugina  się gdy ściśniemy je palcami. Takie jest najlepsze. Palce nie powinny się w nim zbyt łatwo zatapiać. A jeśli okaże się, że kupiliśmy zbyt twarde awokado musi niestety  1-2 dni poleżeć, aby dojrzało.

Gdy już uda Ci się dobrać odpowiedni owoc,

1.przekrój go wzdłuż na połowę i odkręć w przeciwnych kierunkach.

2.Usuń pestkę.

3.Następnie wydrąż łyżką z niego cały miąższ i przełóż do miseczki.

4. Rozgnieć dokładnie widelcem lub zmiksuj na aksamitną papkę.

5.Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.

6. Dopraw solą i pieprzem oraz dobrze wszystko wymieszaj.

I gotowe:)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments