Mięso rybie jest smaczne, niskokaloryczne, a do tego pełne wartości odżywczych i polecane przez dietetyków, lekarzy i specjalistów od zdrowego żywienia. Dlatego warto jak najczęściej włączać je do swojej diety. Sprawdźmy jakie ryby jeść najlepiej, a których powinniśmy zdecydowanie unikać i dlaczego. Dowiedzmy się też, czy ryby mrożone to dobry wybór i jakie ryby mrożone kupować najlepiej.
Czy mrożone ryby są zdrowe?
Ryby mrożone to ogólnodostępny towar cieszący się sporym zainteresowaniem. Dlaczego? Przede wszystkim są one nieco tańsze niż świeże. Po drugie zazwyczaj są już tak przygotowane, żeby można było je z łatwością przyrządzić. Ale czy mrożone ryby są zdrowe? Czy bezpiecznie jest je jeść? W obu przypadkach odpowiedź brzmi: TAK. Poznajmy zatem korzyści ze spożywania mrożonych ryb:
- proces zamrażania pozwala na zatrzymanie ich naturalnych właściwości i składników odżywczych – dzięki temu sprzyjają naszemu zdrowiu;
- nie zawierają konserwantów ani innych szkodliwych substancji – mowa tu głównie o czystych filetach lub całych rybach gotowych do przyrządzenia ich w określony sposób, informację o ich składzie znajdziemy na opakowaniu;
- są pozbawione szkodliwych bakterii – zapewnia to sam proces mrożenia, który zapobiega rozwojowi tych mikroorganizmów;
- zawierają w swoim składzie drogocenne kwasy Omega-3 – przez to korzystnie wpływają na pracę serca oraz układu nerwowego i krwionośnego, pozwalają też zachować mózg w dobrej kondycji, znacznie obniżają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej;
- znajduje się w nich kompleks najważniejszych dla naszego zdrowia witamin, które nie tracą swoich właściwości pomimo oddziaływania niskiej temperatury – są to witaminy C, A i D, które odpowiadają za naszą odporność, a także wspierają wzrok.
Inna ważna zaleta tego typu ryb polega na tym, że nie znajdziemy w nich zbyt dużej ilości ości. Dotyczy to głównie filetów rybich czy tzw. dzwonków. Dzięki temu możemy taką mrożoną rybę ugotować na parze, czy przyrządzić w inny sposób i zaserwować naszemu dziecku bez obawy o to, że zadławi się ością.
Jak kupić dobrej jakości ryby mrożone?
Wiemy już, że po ryby mrożone możemy sięgać bez obaw. Na rynku bez trudu znajdziemy też ryby w tej formie. Ale jak kupić dobrej jakości ryby mrożone, aby rzeczywiście skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości? Oto najważniejsze zasady bezpiecznych zakupów:
1. Jeśli kupujemy rybę w opakowaniu, sprawdźmy dokładnie jego stan – wybrzuszone może świadczyć o tym, że ryba jest już nieświeża lub zanim trafiła do sklepowej lodówki, była niewłaściwie przechowywana lub transportowana.
2. Gdy nabywamy rybę bez opakowania, dokładnie oceńmy jej wygląd – czy nie ma na niej plam lub innych zmian sugerujących, że mamy do czynienia z mało świeżym towarem.
3. Zwracamy uwagę na ilość glazury – glazura to nic innego, jak warstwa lodu, która ma za zadanie zatrzymać świeżość ryby na długi czas. O wysokiej jakości takiej ryby stanowi nie więcej niż 10% glazury. Taką informację powinniśmy również znaleźć na opakowaniu. Jeśli jej nie ma – wystarczy spojrzeć na rybę: im mniej ma na sobie lodu, tym lepiej.
4. Zawartość procentowa ryby/fileta – najlepiej, jeśli wynosi ona 80-100%, ta wartość dotyczy głównie gotowych dań mrożonych z ryby z rozmaitymi dodatkami, a także filetów w panierce czy cieście.
Zdrowe ryby – ranking
Chcąc kupić dobrej jakości rybę mrożoną, warto zwrócić uwagę też na jej gatunek. Mimo że możemy swoje ulubione rodzaje to, dobrze jest zwrócić uwagę na to, jakie ryby mrożone są zdrowe, a których lepiej unikać. Oto krótki ranking wskazujący zdrowe ryby mrożone:
- łosoś pacyficzny lub atlantycki – źródło zdrowego tłuszczu oraz bogactwo kwasów Omega;
- pstrąg – jedna z najchudszych ryb słodkowodnych, która mimo to zachwyca smakiem oraz zawiera najwięcej kwasów tłuszczowych;
- śledzie matiasy – doskonałe źródło zdrowego tłuszczu oraz bogactwo witamin: D, E i B, a także: wapnia, potasu i żelaza.
Najbardziej niezdrowe mrożone ryby
Jeśli decydujemy się na zakup tego typu ryb, warto byśmy wiedzieli, jakie są najbardziej niezdrowe mrożone ryby. Należą do nich te gatunki, które są wyławiane z zanieczyszczonych wód, jak na przykład: panga, sum importowany czy flądra. Inne niepolecane gatunki to z kolei ryby hodowlane, karmione w niewłaściwy sposób. Należą do nich łosoś bałtycki i hodowlany oraz tilapia. Ponadto najbardziej niezdrowe mrożone ryby zawierają też w swoim składzie wysoką ilość rtęci. Najwięcej znajdziemy jej w tzw. rybach maślanych i śledziu bałtyckim.
Podsumowując – mrożone ryby są zdrowe i bezpieczne. Zawierają tyle samo wartości i składników odżywczych, co ich świeże odpowiedniki. Warto po nie sięgać przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia, aby tym samym dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega oraz wielu ważnych witamin czy składników mineralnych jak: wapń, potas czy magnez. Poza tym można je bez obaw przechowywać w lodówce przez dłuższy czas, nie obawiając się o ich świeżość. Pamiętajmy jednocześnie o zasadach dotyczących tego, jak kupić dobrej jakości ryby mrożone. To ważne, zwłaszcza gdy zamierzamy je przygotować dla najmłodszych. Zapamiętajmy też, jakie są najbardziej niezdrowe mrożone ryby i usuńmy je na stałe z naszego menu.