Kotleciki z indyka z majerankowo-oreganową nutą.

Udostępnij:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Tumblr

Jesteś na diecie bezglutenowej, a kończą ci  się pomysły na obiad?Komponowanie kolejnego dania bez glutenu w składzie przyprawia Cię o ból głowy?Twoje dziecko i mąż uwielbiają  mielone ale… tradycyjne, a Tobie nie chce  się gotować znów oddzielnie dla każdego?Jeśli na któreś z tych pytań odpowiedziałaś twierdząco,ten przepis jest idealny dla Ciebie.Moje bezglutenowe,sycące i pyszne kotleciki to godne polecenia danie obiadowe. W towarzystwie ulubionej surówki oraz ziemniaczków czy kaszy stanowi pełnowartościowy posiłek dla Ciebie i całej Twojej rodziny.Jeśli jesteś na  diecie również bez obaw możesz skorzystać z tego przepisu.Wystarczy po usmażeniu kotleciki odsączysz nadmiaru tłuszczu  na ręczniku papierowym.

Składniki: na 5 porcji

  • 500g mięsa mielonego  z  indyka
  • 250g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju do czasu aż się zeszkli.Umyte i pokrojone  w półplasterki pieczarki smażymy na tej samej patelni co cebule. Do naczynia przekładamy mięso mielone.Wsypujemy do niego  oregano oraz majeranek.Następnie wyrabiamy  ręką przez kilka minut, aż stanie się klejące i zwięzłe. Do wyrobionego mięsa dodajemy podsmażone cebule, pieczarki, wbijamy jajko,doprawiamy solą i obficie pieprzem. Mieszamy ponownie.
Z wyrobionej masy formujemy kotlety. Obtaczamy w  mące ryżowej lub innej bezglutenowej  i smażymy na patelni z oliwą. Kotlety odwracamy, zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnie pokrywką i smażymy dodatkowo kilka minut, aby doszły również w środku.

1 porcja : 287 kcal \ B – 16,3g \ T – 12,1 g \ W – 13,8g \ BŁ – 3,6 g