Jesteś na diecie bezglutenowej, a kończą ci się pomysły na obiad?Komponowanie kolejnego dania bez glutenu w składzie przyprawia Cię o ból głowy?Twoje dziecko i mąż uwielbiają mielone ale… tradycyjne, a Tobie nie chce się gotować znów oddzielnie dla każdego?Jeśli na któreś z tych pytań odpowiedziałaś twierdząco,ten przepis jest idealny dla Ciebie.Moje bezglutenowe,sycące i pyszne kotleciki to godne polecenia danie obiadowe. W towarzystwie ulubionej surówki oraz ziemniaczków czy kaszy stanowi pełnowartościowy posiłek dla Ciebie i całej Twojej rodziny.Jeśli jesteś na diecie również bez obaw możesz skorzystać z tego przepisu.Wystarczy po usmażeniu kotleciki odsączysz nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Składniki: na 5 porcji
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 250g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki ryżowej
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka majeranku
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju do czasu aż się zeszkli.Umyte i pokrojone w półplasterki pieczarki smażymy na tej samej patelni co cebule. Do naczynia przekładamy mięso mielone.Wsypujemy do niego oregano oraz majeranek.Następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut, aż stanie się klejące i zwięzłe. Do wyrobionego mięsa dodajemy podsmażone cebule, pieczarki, wbijamy jajko,doprawiamy solą i obficie pieprzem. Mieszamy ponownie.
Z wyrobionej masy formujemy kotlety. Obtaczamy w mące ryżowej lub innej bezglutenowej i smażymy na patelni z oliwą. Kotlety odwracamy, zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnie pokrywką i smażymy dodatkowo kilka minut, aby doszły również w środku.
1 porcja : 287 kcal \ B – 16,3g \ T – 12,1 g \ W – 13,8g \ BŁ – 3,6 g