Laktoferyna- naturalny lek przyszłości?
Laktoferyna- naturalny lek przyszłości?
W ostatnich latach naukowcy udowodnili prozdrowotne działanie wielu składników bioaktywnych. Czy jest coś lepszego niż leki z apteczki samej natury? Do grupy tych substancji biologicznie czynnych zaliczane są m.in. białka. To o nich chcę Wam dziś opowiedzieć, a dokładniej, o jednym- laktoferynie.
Co to jest laktoferyna i co zawiera?
Laktoferyna to wielofunkcyjne białko z rodziny transferyn, odkryte w 1939 roku. Od tamtej pory jest poddawana licznym badaniom, które dowiodły jej wielofunkcyjnego działania. Laktoferyna została wyizolowana z mleka krowiego, jej masa cząsteczkowa wynosi około 80 kDa. W cząsteczce białka znajduje się około 700 aminokwasów, co ciekawe, są one w 69% podobne do białek, pochodzenia bydlęcego. Czym się różnią te białka? Laktoferyna bydlęca różni się fragmentami, które odpowiedzialne są za blokowanie toksyn lub wirusów. Nazwa pochodzi od łacińskich wyrazów lacto– mleczny oraz ferrum– żelazo.
Od kilkudziesięciu lat przyciąga uwagę wielu badaczy. Dotychczas udowodniono następujące jej właściwości:
- immunoregulacyjne,
- przeciwwirusowe,
- antybakteryjne,
- przeciwzapalne,
- antygrzybiczne,
- antyoksydacyjny,
- przeciwpasożytnicze,
- antynowotworowe
- i prebiotyczne.
Gdzie występuje laktoferyna?
Laktoferyna jest wielofunkcyjną glikoproteiną, występuje powszechnie w ustroju wszystkich ssaków, np. we łzach, ślinie, pocie, żółci i neutrofilach. Największe stężenie tego białka występuje w mleku oraz siarze. Siara to pierwsze mleko matki, które stanowi pokarm noworodka w początkowych dniach po porodzie.
Jak działa laktoferyna?
Białko laktoferyny transportuje żelazo, cynk, miedź oraz reguluje ich wykorzystywanie w organizmie. Przyczepiając się do błony komórkowej człowieka, blokuje patogeny, a co za tym idzie, blokuje wniknięcie wirusów do komórki. Jej stężenie w organizmie zmienia się w zależności od stanu ustroju. Nie potrzebujemy wysokiego stężenia tego białka, jego zbyt niski poziom upośledza czynności obronne organizmu. Kluczową właściwością laktoferyny jest zdolność do wychwytywania i wiązania wolnego żelaza. Z tego względu stanowi jeden z ważnych elementów układu odpornościowego organizmu. Jedna cząsteczka wiąże dwa atomy żelaza. Laktoferyna jest odporna na wysoką temperaturę oraz nisko toksyczna.
Kiedy stosować laktoferynę?
Laktoferyna działa wielokierunkowo na organizm człowieka. Wspomaga pracę narządów, tkanek i komórek. Nie sposób wymienić wszystkich jej zalet, Dziś skupię się na przedstawieniu tych najważniejszych:
- Wspomniana i najważniejsza funkcja- odpornościowa. W momencie zakażenia laktoferyna uwalniana jest z neutrofilów. Aktywuje pozostałe komórki odpornościowe, jest ich aktywatorem. Noworodki karmione mlekiem matki mają naturalnie wyższą odporność i nie są tak podatne na infekcje oraz zakażenia, własnie z uwagi na zawartość tej glikoproteiny w mleku kobiecym.
- Na skórę – poprawia stan skóry, a zwłaszcza cery trądzikowej. Łagodzi stany zapalne skóry, co zostało potwierdzone w badaniach opublikowanych na łamach Nutrition 2010. Uczestnicy spożywali raz dziennie 200 mg laktoferyny lub sfermentowane mleko. Zmiany trądzikowe i zapalne uległy wyraźnemu zmniejszeniu w stosunku do osób przyjmujących placebo.
- Laktoferyna wspiera podczas choroby wrzodowej żołądka. Udowodniono jej udział w ochronie organizmu przed Helicobacter pylori (Word Journal of Gastroenterology, 2014).
- Działanie przeciwwirusowe dotyczy: wirusa grypy, HIV, wirusowego zapalenia wątroby typu C, B. Interesujące jest to, że laktoferyna potrafi łączyć się z niektórymi receptorami koronawirusa i przeciwdziałać przedostaniu się go do komórek organizmu. W Polsce, badania w tym zakresie, pod okiem prof. Zimeckiego prowadzi Laboratorium Immunobiologii w PAN we Wrocławiu.
Na co jeszcze pomaga?
- Na jelita- poprawia procesy trawienne, ułatwiając wchłanianie składników pokarmowych, ochrania nabłonek jelita przed uszkodzeniem. Utrzymuje homeostazę jelitową, poprzez zwiększenie produkcji immunoglobuliny slgA. To bardzo ważna informacja dla osób, cierpiących na celiakię.
- Działanie antyoksydacyjne – niszczy wolne rodniki i ma duże znaczenie w leczeniu schorzeń poznawczych. Należą do nich Alzheimer i demencja
- Szerokie spektrum działania sprawia, że odgrywa dużą rolę również w leczeniu stwardnienia rozsianego, astmy oraz zapobiega chorobom kości, poprawiając ich gęstość. Suplementacja stanowi wsparcie w leczeniu chorób przyzębia i chorób, wpływających destrukcyjnie na kości.
- Laktoferyna zalecana jest jako suplement działający ochronnie podczas przyjmowania żelaza u osób z anemią. Zbyt duża dawka żelaza jest toksyczna, laktoferyna ochrania komórki przed uszkodzeniem i transportuje żelazo. Jest takim dowódcą czuwającym nad jego optymalną podażą w organizmie.
W jakich produktach znajdziesz laktoferynę?
Jeśli chcesz suplementować ten naturalny lek, na rynku znajdziesz wiele preparatów.
Laktoferynę suplementujemy tylko podczas infekcji, nie prewencyjnie. Polecam oczywiście świeże mleko np. takie z automatu lub z targowiska.
Jak już pisałam, białko jest odporne na wysokie temperatury i przetrwa pasteryzację, chyba że odbywa się ona pod wysokim ciśnieniem. Produktów tych nie mogą przyjmować osoby, cierpiące na nietolerancję białka krowiego. Powszechnie stosuje się ją do: produkcji odżywek dla niemowląt, suplementów żelaza, suplementów wspomagających odporność i kosmetyków.
W świecie, w którym antybiotyki są nagminnie przepisywane przez lekarzy i połykane jak cukierki, stosowanie laktoferyny jako naturalnej biologicznie substancji czynnej jest o wiele lepszym wyborem.
Bibliografia
J. Artym, M. Zimecki, Laktoferyna w profilaktyce i leczeniu zakażeń, “Zakażenia XXI wieku” 2018, nr 1, s. 27-34.