Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Moja domowa granola

Granola to mieszanka wszystkiego  co najlepsze,aby dobrze zacząć dzień.

Świetny pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie dla Ciebie i Twoich dzieci! Możesz ją podać z jogurtem naturalnym, mlekiem krowim lub  innym roślinnym  napojem np.sojowym czy migdałowym. Moja domowa granola znakomicie smakuje też na sucho i jest zdrową przekąskę do pochrupania.Jest idealnym dodatkiem do pysznych fit deserów,które możesz sama przyrządzić w zaciszu domowym. W trakcie przygotowywania  pachnie wręcz nieziemsko! A do tego po przestudzeniu jest od razu gotowa do jedzenia.Sprawdź mój niezawodny przepis!

Składniki:  na 10 porcji

  • 150g płatków owsianych
  • 100 g jabłka
  • 45 g migdałów
  • 50 g miodu pszczelego
  • 30 g orzechów laskowych
  • 40 g owoce suszone tropikalne
  • 30 g rodzynek
  • 30 g słonecznik łuskany
  • 40 g żurawiny suszonej
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30g sezamu

Przygotowanie:

Żurawinę,rodzynki, orzechy oraz suszone owoce do musli  mieszamy w misce dokładnie i odstawiamy na bok.Nagrzewamy piekarnik do temp.160st.Resztę suchych składników łączymy ze sobą w osobnym naczyniu,dokładnie mieszamy.Dodajemy starte jabłko na dużych oczkach. Dodajemy miód i ponownie mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Następnie naszą mieszankę wykładamy na blaszkę.Pieczemy ok.20-25 minut.Co kilka minut należy składniki przemieszać,aby uniknąć przypalenia.Powinny być  z każdej strony równomiernie upieczone i chrupiące.Gdy ostygną łączymy je z pozostałymi składnikami,których nie piekliśmy.Gotową granolę przekładamy do czystego słoika lub szklanego pojemnika.

1 porcja (3-4 łyżki) to : ok. 213 kcal \ B – 5,3g \ T – 11,1 g \ W – 24,5g \ BŁ – 4,3 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments