Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Najzdrowsze mięso

Najzdrowsze mięso – czy mięso może być zdrowe?

Czy zdrowa dieta, w której znajduje się mięso, może być zdrowa? Coraz częściej można dziś spotkać się z założeniem, że w zdrowym odżywianiu nie ma miejsca na produkty, zawierające mięso. Czy to prawda? Z tego artykułu dowiesz się, czy spożywanie mięsa jest zdrowe, czy dieta wegetariańska jest bezpieczna oraz przekonaj się też, jakie jest najzdrowsze mięso.

Dlaczego warto jeść mięso?

Trzeba przyznać, że mięso cieszy się dziś niezbyt dobrą sławą. Czy zasłużenie? I tak i nie. W Polsce od lat mamy do czynienia z problemem spożywania zbyt dużej ilości mięso. To nie jest dobra droga dla naszego zdrowia, a także napędza rynek do nasycenia go jeszcze większą ilością mięsa, co bardzo niekorzystnie wpływa na jego jakość i warunki, w jakich hodowane są zwierząta.

Według danych GUS-u w 2022 roku każdy Polak zjadł średnio 73,5 kg mięsa rocznie. Rok wcześniej ten wskaźnik wynosił 76,5 kg. Popularność produktów mięsnych spada z roku na rok, ale mimo to nadal spożywanie go przez pojedyncze osoby jest naprawdę bardzo duże. Zalecenia wskazują na to, że najlepiej, aby dzienne spożycie mięsa nie przekroczyło 0,5 kg w ciągu tygodnia, co daje poniżej 30 kg rocznie.

Ograniczenie ilości spożywanego mięsa jest propozycją Narodowego Instytutu Publicznego. Dlaczego? 

Nadmierne spożywanie mięsa wpływa na:

  • wzrost ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2;
  • zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych;
  • wzrost ryzyka wystąpienia nowotworów;
  • nieprawidłowe funkcjonowanie trzustki, a nawet jej niewydolność;
  • nadciśnienie, które w konsekwencji prowadzi do chorób wieńcowych, a nawet do udaru mózgu.

Jednak należy podkreślić, że ograniczenie nie równa się z koniecznością całkowitego wyeliminowania mięsa z diety

Zdrowe mięso może zapewniać liczne korzyści dla Twojego organizmu, bo zawiera poniższe składniki:

  • fosfor;
  • magnez;
  • witaminy z grupy B np. B1, B6, B12;
  • witaminy PP;
  • potas;
  • żelazo;
  • cynk.

Gdy zrezygnujesz z jedzenia mięsa, koniecznie musisz znaleźć inne produkty, które dodasz do swojej diety, aby pozwoliły dostarczać odpowiednią ilość tych składników odżywczych. W ostateczności niezbędne będzie skorzystanie z suplementacji np. witaminy B12.

Najzdrowsze mięso – po jakie warto sięgać?

Jednak, aby móc czerpać ze wszystkich atutów mięsa, musisz postawić na naprawdę zdrowe mięso. Nie sztuką jest przygotowanie kotleta czy innej mięsnej potrawy  w zdrowy sposób. Kluczowe jest to, aby wykorzystany rodzaj mięsa był wartościowy, a zwierzęta były hodowane w odpowiedni sposób, bez stosowania antybiotyków.

Oto najzdrowsze gatunki mięsa:

  • Drób – zdrowe mięso charakteryzuje się głównie tym, że jest lekkostrawne, zawiera dużą ilość białka oraz stanowi bogate źródło witaminy A, z grupy B, selenu oraz cynku. Jedzenie takiego mięso pozytywnie wpływa na odporność, układ nerwowy oraz na kondycję mięśni, dlatego często polecane jest również sportowcom.

  • Indyk – to kolejne najzdrowsze mięso, zawierające dużą ilość białka, które jest łatwo przyswajane, a przy tym też zawiera niewielką ilość tłuszczu. Cechuje się niską zawartością kalorii i organizm nie potrzebuje dużo czasu do tego, aby strawić potrawę z indyka. Świetny wybór dla osób z anemią oraz dla osób z niedokrwistością.

  • Królik – to kolejne zdrowe mięso, które jest chude i bardzo delikatne. Zawiera dużą zawartość witamin z grupy B i białka i ma wiele tłuszczu. Warto podkreślić także to, że zawiera również kwas linolenowy, który to jest ważnym składnikiem, zmniejszającym ryzyko zawału, arytmii czy też nadciśnienia. To dobry wybór również dla alergików, gdyż mięso z królika bardzo rzadko uczula.

  • Cielęcina – tak, wiem, że cielęcina zaliczana jest do czerwonego mięsa, ale mimo to można uznać ją za bardzo pożywną i zdrową. Zawiera niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych, a do tego całą masę witamin z grupy B, białka, żelaza i cynku. W dodatku ma pyszny, delikatny smak i sprawdza się nawet dla małych dzieci.

  • Gęś – zdecydowanie nie jest to chude mięso, ale mimo to rekompensuje to wieloma składnikami odżywczymi, takimi jak żelazo, cynk, fosfor, witaminy A i E oraz witaminy z grupy B.

Jak wybrać zdrowe mięso?

Rodzaj mięsa to jedna sprawa, ale aby mieć pewność, że wybierasz najzdrowsze mięso, musisz zwrócić uwagę na szereg jeszcze innych aspektów. Jakich? Oto moje wskazówki, jak kupować zdrowe mięso:

  • wybierz mięso o intensywnym kolorze;
  • unikaj mięsa z ciemnymi plamami;
  • sięgnij po mięso ze sprawdzonej hodowli, lepiej zrezygnuj z supermarketowego mięsa, ewnetualnie sięgnij po te certyfikowane;
  • mięso powinno mieć wilgotną powierzchnię, lekko słodki zapach oraz musi być na tyle sprężyste, że zaraz po naciśnięciu go wraca do wcześniejszego stanu.

Niezdrowe mięso – jakie mięso jest niezdrowe?

Jedzenie czerwonego mięsa, szczególnie w dużych ilościach, może negatywnie wpłynąć na zdrowie. Wynika to głównie z dużej ilości tłuszczu, które jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Prowadzą one do zwiększenia się ilości cholesterolu we krwi. Najlepiej unikać lub mocno ograniczyć jedzenie przetworzonego mięsa – parówek, szynek, kiełbas, bekonu itp.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments