Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Naleśniki z kremem kokosowym

Dziś coś dla łasuchów!:) jemy  i nie liczymy kalorii… 🙂

Słodziutkie,delikatne i kruche  naleśniki  z aromatem wanilii. Uzupełnieniem naleśników jest krem serowo-kokosowy, obok którego nie przejdą obojętnie miłośnicy tiramisu. To wspaniała kompozycja smaków,pomysł  na małe co nieco. Dzieci  uwielbiają się nimi zajadać na śniadanie, lunch czy deser!

Wypróbujcie koniecznie:)

Składniki: na 6-8 porcji naleśników z nadzieniem Krem kokosowy:

Składniki na krem kokosowy:

  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  •  łyżka likieru kokosowego


Serek mascarpone przekładamy do miseczki i miksujemy z wiórkami kokosowymi oraz likierem kokosowym. Dobrze schłodzoną śmietanę w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno razem z  cukrem pudrem. Ubitą śmietanę dodajemy do serka mascarpone i delikatnie miksujemy do połączenia się składników. Przygotowany krem schładzamy w lodówce.

Składniki na ciasto naleśnikowe :

  • 180 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml  mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej
  • 10 g cukru waniliowego (lub laska wanilii)
  • 2 jajka.
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Szczypta soli
  • 1łyżka ksylitolu

Do  naczynia wbijamy  jajka, dodajemy  ksylitol, cukier waniliowy (lub laskę wanilii) oraz sól. Miksujemy chwile. Dodajemy mąkę oraz mleka. Ponownie wszystko miksujemy. Ciasto powinno być dość lejące.Konsystencję regulujemy mlekiem. Patelnię porządnie rozgrzewamy, spryskujemy olejem kokosowym. Wlewamy porcje ciasta i smażymy  z obu stron do lekkiego zrumienienia. 

Naleśniki smarujemy schłodzonym kremem serowo-kokosowym. Składamy w kopertę lub zwijamy starannie w rulon. Gotowe  naleśniki oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymy owocami.

Smacznego:)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments