Naleśniki z kremem kokosowym
Dziś coś dla łasuchów!:) jemy i nie liczymy kalorii… 🙂
Słodziutkie,delikatne i kruche naleśniki z aromatem wanilii. Uzupełnieniem naleśników jest krem serowo-kokosowy, obok którego nie przejdą obojętnie miłośnicy tiramisu. To wspaniała kompozycja smaków,pomysł na małe co nieco. Dzieci uwielbiają się nimi zajadać na śniadanie, lunch czy deser!
Wypróbujcie koniecznie:)
Składniki: na 6-8 porcji naleśników z nadzieniem Krem kokosowy:
Składniki na krem kokosowy:
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 100 ml śmietany kremówki
- 1,5 łyżki cukru pudru
- łyżka likieru kokosowego
Serek mascarpone przekładamy do miseczki i miksujemy z wiórkami kokosowymi oraz likierem kokosowym. Dobrze schłodzoną śmietanę w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę dodajemy do serka mascarpone i delikatnie miksujemy do połączenia się składników. Przygotowany krem schładzamy w lodówce.
Składniki na ciasto naleśnikowe :
- 180 ml mleczka kokosowego
- 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej
- 10 g cukru waniliowego (lub laska wanilii)
- 2 jajka.
- 2 łyżki oleju kokosowego
- Szczypta soli
- 1łyżka ksylitolu
Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy ksylitol, cukier waniliowy (lub laskę wanilii) oraz sól. Miksujemy chwile. Dodajemy mąkę oraz mleka. Ponownie wszystko miksujemy. Ciasto powinno być dość lejące.Konsystencję regulujemy mlekiem. Patelnię porządnie rozgrzewamy, spryskujemy olejem kokosowym. Wlewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Naleśniki smarujemy schłodzonym kremem serowo-kokosowym. Składamy w kopertę lub zwijamy starannie w rulon. Gotowe naleśniki oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymy owocami.
Smacznego:)