Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Dieta w niedoczynności tarczycy – przykładowy jadłospis

Dieta w niedoczynności tarczycy jest kluczowym elementem pozwalającym na pozbycie się objawów choroby i poprawienie  samopoczucia. Kiedy skóra robi się sucha, włosy łamliwe i nie masz siły nawet na chwilę aktywności fizycznej, a pomimo zażywanych leków nie odczuwasz poprawy, to znak, że nadszedł czas, aby zwrócić uwagę na pracę  Twojej tarczycy i na to, jak wygląda Twoja codzienna dieta.

 

Co to jest niedoczynność tarczycy i skąd się bierze?

Zdrowa tarczyca wytwarza dwa hormony: tyroksynę (T4) i trijodotyroninę (T3). Kontrolę nad nimi sprawuje hormon tyreotropowy TSH produkowany przez przysadkę mózgową.

Niedoczynność tarczycy (NT) jest zaburzeniem, w którym tarczyca wytwarza za mało hormonów w stosunku do potrzeb organizmu, co przyczynia się do obniżenia tempa przemian metabolicznych i w konsekwencji prowadzi do pojawienia się uciążliwych objawów zdrowotnych.

Do najczęstszych symptomów niedoczynności tarczycy należą:

  • wzrost masy ciała,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • ospałość,
  • wzmożone uczucie zimna,
  • bóle mięśni,
  • niechęć do aktywności,
  • zmniejszona tolerancja wysiłku,
  • obniżony nastrój lub jego wahania,
  • suchość i szorstkość skóry,
  • obrzęki i zatrzymywanie wody w organizmie,
  • problem z utratą nadmiernych kilogramów pomimo diety i ćwiczeń,
  • obfite miesiączki,
  • zwolniona perystaltyka jelit (zaparcia),
  • problemy z pamięcią i koncentracją,
  • podwyższony cholesterol, niskie ciśnienie, niedokrwistość
  • łamliwe i suche włosy

Przyczyny powstania niedoczynności tarczycy mogą być różne.

Do głównych przyczyn należą:

-Hashimoto czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy. Więcej przeczytasz tu i tu.

– operacyjne usunięcie tarczycy – tarczyca może zostać usunięta częściowo lub całkowicie z kilku powodów. Takie rozwiązanie może mieć miejsce w przypadku raka tarczycy, wola guzkowego czy choroby Gravesa – Basedowa.

– leczenie jodem promieniotwórczym – może być przeprowadzone w przypadku choroby Gravesa-Basedowa, wola guzkowego nadczynnego

-zapalenia tarczycy innego pochodzenia np. poporodowe zapalenie tarczycy, podostre zapalenie tarczycy lub polekowe zapalenie tarczycy. Mogą one mieć charakter przemijający. W tych przypadkach może dojść do samoistnego wyzdrowienia i ustąpienia niedoczynności tarczycy.

Leczenie niedoczynności i konwersja.

Powszechnie stosowana farmakoterapia w niedoczynności tarczycy polega na podawaniu brakujących hormonów tarczycy, czyli lewotyroksyny pod postacią Letroxu lub Euthyroxu. Hormony te są niezwykle ważne w procesie leczenia niedoczynności, jednak musicie wiedzieć, że podawane są w postaci nieaktywnej. Tabletka, przyjmowana z rana,przeważnie pół godziny przed posiłkiem, to syntetyczny hormon T4, który potrzebuje aktywatora, aby mógł zostać przekształcony do formy aktywnej T3 i skutecznie zadziałać w organizmie. To tzw.konwersja, czyli przekształcenie się formy T4 w T3. Bez tego ani rusz. Gdy konwersja jest zaburzona, zaczynamy “tyć z powietrza”, pojawia się chroniczne zmęczenie i brak energii na cokolwiek. Proces ten można ułatwić. Aby do konwersji doszło, trzeba odpowiednio zmodyfikować sposób odżywiania się. Należy dostarczyć składników odżywczych potrzebnych do syntezy hormonów oraz wyeliminować produkty szkodliwe i działające niszcząco na i tak już osłabiony gruczoł tarczowy. Tarczyca źle znosi wahania glukozy (słodycze!), nadmierny lub przewlekły stres oraz nieracjonalne, monotonne odżywianie. Jest organem wyczulonym na wszelaką chemię w żywności oraz przeciążenia organizmu.Aby tarczyca mogła się nocą zregenerować, bardzo ważna jest odpowiednia długość snu-minimum 7-8h. Wiem, że zmiana nawyków wymaga trochę zaangażowania, no ale jak wiecie, nic samo się nie dzieje:)Bez kompleksowego podejścia tarczyca nie będzie funkcjonowała prawidłowo. Nie będzie mowy o dobrym samopoczuciu, szczupłej sylwetce i prawidłowych parametrach badań krwi. Dopiero połączenie wszystkich tych elementów przyniesie pożądany efekt.

Z moich obserwacji wynika, że z powodu przewlekłych niedoborów w diecie, a także chorób współistniejących leczenie niedoczynności tarczycy nierzadko okazuje się niezadowalające i mało skuteczne. Większość pacjentów leczonych jest jedynie farmakologicznie i pomimo skrupulatnego przyjmowania lewotyroksyny przez lata boryka się z nadwagą i metabolicznymi dolegliwościami. Osoby takie mają problemy ze skupieniem uwagi i tzw.mgłę mózgową. Skarżą się na stany depresyjne, obrzęki, uporczywe zaparcia oraz problemy z trawieniem. Na kolejnych wizytach u endokrynologa okazuje się, że pomimo leczenia wyniki badań nadal nie są zadowalające, a objawy nie ustępują. Dzieje się tak, ponieważ codzienna dieta tych osób niestety pozostawia wiele do życzenia. Pacjent najzwyczajniej nie zna istoty swojej choroby i nie wie, co należy robić, aby poprawić swój stan zdrowia. Często można zaobserwować, że na wizycie lekarz zleca pacjentowi badania i modyfikuje dawkę leku, nie wspominając o konieczności odpowiedniej diety.To taki leczniczy standard. Kiedy dieta nie jest dostosowana do potrzeb chorego organizmu i nie zapewnia podstawowych substratów do walki z chorobą, trudno mówić o skutecznym leczeniu i wejściu w stan remisji choroby. A w niedoczynności jest to możliwe.

Wzmocnij organizm.

Powszechnym błędem dietetycznym osób
chorujących na niedoczynność tarczycy jest drastyczne ograniczenie
kaloryczności diety. To częsty problem występujący zwłaszcza u młodych
pacjentek. Osoby chore, widząc, że sylwetka niekorzystnie się zmienia i waga
rośnie, próbują coraz bardziej ograniczać ilość jedzenia, aby ten proces
zatrzymać.W końcu jedzą przysłowiowy „liść sałaty” zapijany sokiem, a efektów
jak nie było, tak nie ma.Niestety, nie tędy droga. Tarczyca jest bardzo
wrażliwa na takie traktowanie, to dla niej kolejne obciążenie. Znaczne
ograniczenia ilościowe w diecie to nic dobrego. Doprowadzają do rosnących
niedoborów istotnych składników odżywczych, takich jak: żelazo,ferrytyna,
selen, cynk,witamina B12 czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Im
większe niedobory i restrykcje w diecie, tym gorsze funkcjonowanie tarczycy. Oznacza
to wolniejszą przemianę materii i spore rozchwianie gospodarki hormonalnej
całego organizmu. W parze z niedoczynnością często idzie insulinooporność, PCOS
oraz problemy z nadnerczami i płodnością. To nie przypadek. Zaburzona praca
tarczycy wpływa niestety na cały nasz ustrój. Niedoborom żywieniowym zwykle
towarzyszy nadmiar cholesterolu we krwi, nadwrażliwości i nietolerancje
pokarmowe oraz zaburzona mikroflora jelitowa, a to już bliska droga do zaburzeń
wchłaniania. Dlatego jeszcze raz podkreślam-prawidłowa
i gęsta odżywczo dieta jest bardzo ważnym elementem leczenia schorzeń tarczycy
. Więcej o diecie pisałam tu.

Często pytacie mnie “jak powinien wyglądać jadłospis w niedoczynności tarczycy oraz w Hashimoto?” W związku z powyższym do dzisiejszego artykułu postanowiłam dołączyć przykładowy 3-dniowy jadłospis, aby lepiej zobrazować prawidłowy model żywienia. Mogą korzystać z niego osoby, u których nie stwierdzono nietolerancji pokarmowych na zawarte w jadłospisie składniki. Pamiętajcie, że to tylko przykład. Każdy z nas jest inny i ma niejednakowe zapotrzebowanie na poszczególne składniki, dlatego dieta powinna być dopasowana indywidualnie.

Jeśli macie jakieś pytania,to zadawajcie je proszę w komentarzach:)

1 DZIEŃ

ŚNIADANIE: Truskawkowa jaglanka z orzechami

  • Kasza jaglana – 5 łyżek (60g)
  • Jogurt naturalny – 1 szklanka (250 ml)
  • Truskawki mrożone – 150g
  • Orzechy laskowe – 1 łyżka
  • Orzechy brazylijskie – 2 szt
  • Cynamon ( szczypta)

Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Resztę składników zmiksować i połączyć z ugotowaną kaszą. W razie potrzeby  można dosłodzić ksylitolem.

II ŚNIADANIE: Sałatka owocowa z jogurtem kokosowym

  • ½ banana
  • ½ jabłka
  • 2 mandarynki
  • 1 kiwi
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 jogurt kokosowy

Z podanych składników przygotować sałatkę.

OBIAD: Łosoś z kaszą gryczaną i warzywami

  • Łosoś świeży – 130g
  • Kasza gryczana niepalona – 70g
  • Kalafior 150g
  • Marchew 100g
  • Sól, pieprz,zioła greckie,sok z cytryny
  • Koperek

Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Rybę
przyprawić z obu stron. Warzywa wraz z łososiem umieścić w naczyniu
żaroodpornym. Piec w temp.180 st. Około 30 minut. Danie obficie posypać
koperkiem.

PODWIECZOREK: Kisiel z jabłkiem

  • Kisiel owocowy – 2łyżki (16g)
  • ½ jabłka (90g)
  • Płatki migdałowe – 1łyżka

Kisiel ugotować na wodzie. Dodać pokrojone w kostkę jabłko i zmielone migdały.

KOLACJA:  Kanapka z awokado  i drobiową wędliną.

  • Chleb żytni na zakwasie – 2 kromki (70g)
  • Polędwica z indyka – 60 g
  • ½ awokado –  65 g
  • Sałata – 2 liście
  • Rzodkiewka – 2 szt
  • Ogórek kiszony – 1szt
  • 1 łyżka kiełków brokuła

Z podanych składników przygotować kanapki.

2DZIEŃ

ŚNIADANIE: Deser
kakaowo- bananowy

  • Płatki owsiane – 40g
  • Twaróg – 60g
  • Banan – 120g
  • Pestki dyni – 10g
  • Orzechy brazylijskie – 6g
  • Kakao 16% – 10g  

Płatki zalewamy wrzątkiem,odcedzamy po 10 min.Następnie
miksujemy wszystkie składniki na gładką masę.

II ŚNIADANIE: Mus z awokado

  • ½ awokado – 70g
  • Maliny mrożone -160g
  • Chia – 1 łyżeczka
  • Kurkuma, cynamon – szczypta
  • Wszystkie składniki zmiksować na gładki mus.

OBIAD: Duszony schab z pieczarkami

  • Schab b/k – 130g
  • cebula –  40g
  • pieczarki – 120g
  • oliwa z oliwek – 10g
  • Sól,pieprz, majeranek, czosnek
  •  natka pietruszki
  • komosa ryżowa  – 70 g
  • ogórek kiszony – 2 szt ( 120g)

Schab udusić do miękkości z cebulą i pieczarkami. Przyprawić
do smaku.Posypać zieleniną. Podać z ugotowaną komosą oraz kiszonym ogórkiem.

PODWIECZOREK: Sałatka z selera naciowego z pomarańczą

Przepis znajdziesz tutaj.

Kolacja: Zupa krem z cukinii i jarmużu

Przepis na krem z cukinii jest tu. Grzanki przygotuj z pieczywa graham lub zastąp je makaronem pełnoziarnistym w ilości 30g.

3 DZIEŃ

ŚNIADANIE: Szakszuka ze szpinakiem

  • 2 jaja ( L)
  • Masło klarowane – 1/2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • Cebula – 30g
  • Szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • Pomidory w puszce – ½ szklanki
  • Szpinak baby– 2 garści (50g)
  • Sól,pieprz, czarnuszka
  • Pieczywo żytnie – 70g

Na patelni roztopić masło, dodać oliwę oraz pokrojony na cienkie plasterki czosnek i cebulę, podsmażyć. Dodać pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez ok. 3 – 5 minut. Dodać umyty szpinak. Gotować przez kilka minut,aż szpinak zmięknie. Gdy szpinak będzie już gotowy, zrób 2 wgłębienia i w to miejsce wbij po 1 jajku. Następnie wbić jajka, przykryć i gotować przez ok. 3 minuty lub do czasu aż białka będą ścięte.Doprawić solą i pieprzem i posypać posiekanym szczypiorkiem.Spożyć z pieczywem.

II ŚNIADANIE: Zielony Koktajl

Przepisy znajdziesz tutaj. Wybierz dowolny koktajl 🙂

OBIAD: Ryż z soczewicą

  • Ryż brązowy – 75g
  • Soczewica czerwona  – 45 g
  • Cukinia – 110 g
  • Czosnek – 7g
  • Pieczarki – 120g
  • Groszek mrożony – 50g
  •  Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Sól,pieprz, majeranek, oregano,curry

Cukinię i pieczarki pokrój, czosnek posiekaj, a następnie warzywa wrzuć na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodaj niewielką ilość wody oraz groszek i duś przez kilka minut. Ryż i soczewicę ugotuj. Dodaj do warzyw. Dopraw solą,pieprzem i ulubionymi ziołami.

PODWIECZOREK: Jogurt z bakaliami

  • Jogurt naturalny – 250g
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżeczka nasion lnu
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżka domowej granoli
  • ½ banana,

Wszystkie składniki łączymy z jogurtem. Przepis na domową granolę znajdziesz tutaj.

KOLACJA: Kurczak z sałatką z rukoli i buraka.

Sałatka z rukoli z burakiem – przepis znajdziesz tutaj.

Grillowany kurczak

  • filet z kurczaka – 120g
  • sól,pieprz,papryka słodka, suszony czosnek
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • pieczywo Graham – 35 g

Kurczaka rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1cm. Z pozostałych składników przygotuj marynatę i natrzyj nią mięso. Odstaw do lodówki na godzinę. Upiecz kurczaka na rozgrzanej patelni grillowej. Zjedz z sałatką i kromką pieczywa Graham.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments