
Omlet to doskonały sposób na zdrowe śniadanie dla całej rodziny:)
Można go przygotować z dodatkiem warzyw, wędliny albo na słodko z owocami polanymi jogurtem lub serkiem waniliowym. W każdej wersji smakuje wyśmienicie. Zawsze wychodzi mięciutki, puszysty i sycący.
Spore znaczenie mają tu jaja jakich użyjemy do omletu, bowiem wartość odżywcza jaj zależy od sposobu odżywiania kur. Najlepiej wybrać świeże, wiejskie jajka, a jeśli nie macie do nich dostępu to starajcie się kupować na okolicznym targu lub ekologiczne. Jaja są źródłem pełnowartościowego białka, dobrych tłuszczy i potrzebnej do pracy mózgu choliny. Są źródłem lecytyny, która chroni przed odkładaniem się blaszki miażdżycowej oraz kamieni żółciowych. Zawierają beta karoten i luteinę poprawiające wzrok. Im lepszej jakości jaja wybierzemy, tym bogatsze będzie w składniki odżywcze nasze śniadanie.
Zapraszam do przepisu:)
Składniki:
- 2 jajka L
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 1/2 łyżki masła klarowanego
- 120g dowolnych owoców np. maliny, banan, mango, truskawki
- gęsty serek waniliowy ok. 2-3 łyżki
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. W wysokim naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy masa będzie sztywna dodajemy żółtka oraz mąkę. Całość mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub trzepaczką.
Masło rozpuść na patelni. Na rozgrzaną patelnię wlej gotową masę. Smaż na bardzo małym ogniu przez ok. 5 min. Z obu stron.
Usmażony omlet przełóż na talerz. Dodaj pokrojone owoce i serek waniliowy. Złóż na pół i zjedz od razu, ponieważ z czasem omlet będzie tracił puszystość.
Cały omlet z owocami (u mnie truskawki i banan) i serkiem zawiera ok. 420 kcal