Orzechowe ciasto z jabłkami … Zdrowa słodkość, bez pszenicy
Orzechowe ciasto z jabłkami. To ciasto zajmuje dosłownie chwilę. Jest ekspresowe i przepyszne. Świetnie nadaje do niedzielnej kawy lub na poczęstunek dla gości. Nie zawiera cukru i jest niskokaloryczne. Wilgotne, aromatyczne, bardzo lekkie i mięciutkie więc maluchy też go uwielbiają. Mogą go zjeść bez obaw osoby na diecie, troszczące się o sylwetkę, a także osoby zmagające się z alergią lub nietolerancją pszenicy!
Kusi swoim cynamonowo-orzechowym aromatem rozchodzącym się po całym mieszkaniu, gdy się je piecze… Koniecznie wypróbuj i napisz w komentarzu jak Ci smakowało)
Składniki:
4 jajka
1 szklanka brązowego cukru
2 szklanki mąki żytniej 720
5-6 jabłek
3/4 szklanki orzechów włoskich
garść rodzynek
garść żurawiny
½ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Orzechy rozdrabniamy. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Do ubitych jaj dodajemy kolejno: jabłka,orzechy, rodzynki, żurawinę, cynamon. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia i wsypujemy ją do ubitych jaj. Na końcu wlewamy olej. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie do ich dokładnego połączenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy gotową masę. Starannie rozprowadzamy i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45-50 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu można ciasto polać białą polewą czekoladową.
Porcja ciasta (100g) zawiera ok.263 kcal