Orzechowe ciasto z jabłkami  … Zdrowa słodkość, bez pszenicy

Orzechowe ciasto z jabłkami. To ciasto zajmuje dosłownie chwilę. Jest ekspresowe i przepyszne. Świetnie nadaje do niedzielnej kawy lub na poczęstunek dla  gości. Nie zawiera cukru i jest niskokaloryczne. Wilgotne, aromatyczne, bardzo lekkie i mięciutkie więc maluchy też go uwielbiają. Mogą go zjeść bez obaw osoby na diecie, troszczące się  o sylwetkę, a także osoby zmagające się z alergią lub nietolerancją pszenicy!

Kusi swoim cynamonowo-orzechowym aromatem rozchodzącym się po całym mieszkaniu, gdy się je piecze… Koniecznie wypróbuj i napisz w komentarzu jak Ci smakowało)

Orzechowe ciasto z jabłkami

Składniki:

4 jajka

1 szklanka brązowego cukru

2 szklanki mąki żytniej 720

5-6 jabłek

3/4 szklanki orzechów włoskich

garść rodzynek

garść żurawiny

½ szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Orzechy rozdrabniamy. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Do ubitych jaj dodajemy kolejno: jabłka,orzechy, rodzynki, żurawinę, cynamon. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia i wsypujemy ją do ubitych jaj. Na końcu wlewamy olej. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie do ich dokładnego połączenia. Blachę wykładamy papierem  do pieczenia i wlewamy gotową masę. Starannie rozprowadzamy i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45-50 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu można ciasto polać białą polewą czekoladową.

Porcja ciasta (100g) zawiera ok.263 kcal

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments