Jestem przeciwniczką ostrych diet redukcyjnych, które wyłączają całkowicie słodkości z menu. Co to za życie z ciągłymi wyrzeczeniami i liczeniem kalorii? Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy wiele osób dokonuje wyboru: słodkości czy dieta? Po co zupełnie rezygnować z przyjemności? Większość z nas ma swoje ulubione dania, ale także ulubiony, słodki dodatek do kawy. Święta wcale nie muszą oznaczać rezygnacji z diety i słodyczy. Możesz zmodyfikować przepisy i sprawić, by były mniej kaloryczne i równie smaczne.:)
Słodkości w wersji fit- stosuj zamienniki
Na rynku jest sporo zamienników, które zastępują: tłuszcze, cukier, tłuste masy i śmietany. Poniżej garść przydatnych porad, które pomogą zmodyfikować domowe przepisy na świąteczne słodkości fit.
- Zamiast masła lub margaryny dodaj do świątecznych wypieków olej kokosowy lub rzepakowy.
- Masy takie jak mascarpone lub śmietanka 36% idealnie zastąpią powidła lub dżem, najlepiej domowej roboty. Ale także jogurty, budynie, biały ser.
- Zwróć uwagę, jakiej mąki używasz. Polecam zdrowsze wersje mąki pszennej; glutenowa- owsiana, jaglana czy bezglutenowa- gryczana, kokosowa
- Dobre zamienniki cukru, które obniżają kaloryczność smakołyków i odchudzają nie tylko ciasta to: miód, ksylitol, erytrytol, syrop klonowy, syrop z agawy.
- Mleko świetnie zastąpią napoje roślinne, jeśli nie tolerujesz laktozy.
- Zdrowe dodatki: cynamon, kurkuma, migdały, kakao.
Zdrowe słodycze- przepisy
Przed świętami zastanawiamy się, jakie ciasta i słodkości przygotować. Myślę, że nie sposób wyobrazić sobie świąt bez piernika, makowca, i sernika. Inne słodkości także będą mile widziane, a raczej jedzone. 🙂 Oto moje ulubione pomysły na świąteczne fit słodkości.
1. Ciasto marchewkowe bez cukru
Jeśli lubisz wilgotne ciasta, ten przepis powinien przypaść Ci do gustu. Ciasto marchewkowe przypomina trochę piernik i nie potrzebujesz mąki do jego przygotowania. 🙂
Składniki
Jajko
20 g mleczka kokosowego
3 marchewki
30 g płatków jaglanych
100 g suszonych daktyli
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru
odrobina soku z cytryny
Przygotowanie
Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na kwadrans, następnie odlej wodę. Oczyszczone marchewki zetrzyj na drobnych oczkach. Daktyle zblenduj z jajkiem i mleczkiem kokosowym, a następnie połącz wszystkie składniki i przełóż do formy. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
2. Piernik gryczany z żurawiną
Składniki
pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu
200 g mąki gryczanej
2 jajka
40 g żurawiny
3 łyżki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżki kakao
2 mandarynki
Polewę przygotuj z gorzkiej czekolady 50 g i 2 łyżek mleka
Przygotowanie
Jajka, miód, mąkę, mleko, kakao i przyprawy zmiksuj na puszystą masę, którą uzyskasz po dodaniu soku wyciśniętego z dwóch mandarynek. Dodaj żurawinę i proszek do pieczenia. Masę przelej do formy wypełnionej papierem do pieczenia, nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. Ostudzony piernik udekoruj polewą i mandarynkami.
3. Muffinki bakaliowe – pomysły na fit słodkości
Jest to przepis na szybkie babeczki, które smakują rewelacyjnie i znikają w mgnieniu oka. Płatki owsiane dostarczają błonnika, a cynamon wspomaga metabolizm.
Składniki
szklanka mąki razowej
1 ½ szklanki płatków owsianych
łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka mleka
4 łyżki oleju
2 jaja
2 łyżki miodu
garść rodzynek
garść suszonej żurawiny
Przygotowanie
Wymieszaj wszystkie sypkie składniki, wlej mleko, wbij jajka i dodaj oleju. Teraz jeszcze raz wymieszaj całość, a na koniec wsyp bakalie. Możesz też użyć innych, swoich ulubionych. Nagrzej piekarnik do 170 stopni i umieść w nim foremki z masą na 20 minut.
4. Praliny kokosowo- orzechowe
To bardzo prosty i sycący przepis bez pieczenia. Idealnie nadaje się na deser. Praliny domowej roboty z pewnością zrobią furorę na Twoim świątecznym stole, a domownicy bedą się nimi zachwyceni.
Składniki
70 g wiórków kokosowych
1 łyżka masła orzechowego dobrej jakości
200 g daktyli
Przygotowanie
Zalane wrzątkiem daktyle, odstaw na noc. Następnie rano odsącz wodę, dodaj masło orzechowe i wiórki kokosowe. Wszystko zmiksuj i formuj kuleczki, które oprószysz wiórkami kokosowymi.
Jest jeszcze inny przepis, dla niektórych ekstrawagancki, ale bardzo smaczny i zdrowy. Kulki Ferrero z białej fasoli, płatków owsianych w polewie z gorzkiej czekolady. 🙂
5. Kokosanki, ciasteczka w wersji fit
Kolejny bardzo łatwy i szybki przepis na ciasteczka bez cukru oraz glutenu. Białe kokosanki wspaniale smakują i się prezentują. Z pewnoscią posmakują domownikom przy świątecznym stole.
Składniki
1 ¼ szklanki wiórków kokosowych
2 białka
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki ksylitolu
Przygotowanie
Ubij białką z solą i ksylitolem. W drugiej misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wiórkami kokosowymi. Połącz wszystkie składniki i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuj ciasteczka. Należy je piec w 170 stopniach przez 10 do 15 minut aż się zarumienią i gotowe!
Zdrowe słodycze w święta
Wcale nie musisz stosować restrykcyjnych zasad i odmawiać sobie wszystkiego. Znam osoby, które postępują w ten sposób, a potem pochłaniają duże ilości słodyczy, tracąc nad tym kontrolę. Do tego dochodzą wyrzuty sumienia i pojawia się stres spowalniający metabolizm. Potem znowu ostra dieta i koło się zamyka. Nie o to chodzi. Zdrowe słodycze w święta i nie tylko- są możliwe. W odpowiednio zbilansowanej diecie jest miejsce na drobne przyjemności bez wyrzutów sumienia. Mam nadzieję, że zainspirowałam Cię do przygotowania domowych słodkości fit na święta.