Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Przepis na Domowy Bulion

Tradycyjny domowy wywar na świeżym mięsie dobrej jakości  z dodatkiem świeżych aromatycznych warzyw jest  podstawą każdej dobrej zupy lub sosu. Nie taki z proszku ani nie taki z kostki, ale prawdziwy esencjonalny bulion z bukietem dobrych przypraw i smaków.Odpowiednio przygotowany nadaje potrawom, w których go wykorzystujemy  niepowtarzalnego smaku  i charakteru.Cały sekret tkwi w sposobie gotowania.Czas gotowania bulionu stanowi tu kwestię kluczową…

                                                                              

                       Jednak wiadomo, jak to bywa z czasem.Nie zawsze mamy go tyle, aby przygotowanie szybkiej zupy krem poprzedzić długim gotowaniem bulionu. Dlatego polecam przy okazji gotowania wywaru mięsno-warzywnego od razu  przygotować sobie domowe kostki bulionowe. Ja gotuję domowy bulion  raz lub 2 razy w tygodniu. Po wystudzeniu  przelewam do woreczków na kostki do lodu i mrożę.

Genialnie proste i praktyczne, prawda?:)

 

Składniki:

  • 3 l wody
  • 1 udko z kurczaka                                                                                               
  • 200g szponder wołowy(opcjonalnie)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ małego selera
  • 4 liście pora
  • 1 mała cebula
  • 3 liście laurowe,2 ziela angielskie,pieprz ziarnisty,
  • natka, lubczyk,sól

 

 

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i umyć. Lubczyk,natkę pietruszki i liście pora opłukać. Cebulę opalić nad palnikiem (aż zbrązowieje). Zimną wodą zalać warzywa (bez natki i lubczyku) i umyte mięso. Dodać  przyprawy i nie solić.Gotować 2 h na małym ogniu (ma lekko „pyrkać”) przy uchylonej pokrywie.Nie może się  gotować ani bulgotać. Po tym czasie  dodać  natkę,lubczyk oraz sól i „pyrkać” jeszcze ok 40-50 min.Odcedzić wywar.Wystudzony przechowujemy w lodówce lub w zamrażarce i stosujemy jako bazę do wielu sosów  i zup.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments