Przepis na Domowy Bulion
Tradycyjny domowy wywar na świeżym mięsie dobrej jakości z dodatkiem świeżych aromatycznych warzyw jest podstawą każdej dobrej zupy lub sosu. Nie taki z proszku ani nie taki z kostki, ale prawdziwy esencjonalny bulion z bukietem dobrych przypraw i smaków.Odpowiednio przygotowany nadaje potrawom, w których go wykorzystujemy niepowtarzalnego smaku i charakteru.Cały sekret tkwi w sposobie gotowania.Czas gotowania bulionu stanowi tu kwestię kluczową…
Jednak wiadomo, jak to bywa z czasem.Nie zawsze mamy go tyle, aby przygotowanie szybkiej zupy krem poprzedzić długim gotowaniem bulionu. Dlatego polecam przy okazji gotowania wywaru mięsno-warzywnego od razu przygotować sobie domowe kostki bulionowe. Ja gotuję domowy bulion raz lub 2 razy w tygodniu. Po wystudzeniu przelewam do woreczków na kostki do lodu i mrożę.
Genialnie proste i praktyczne, prawda?:)
Składniki:
- 3 l wody
- 1 udko z kurczaka
- 200g szponder wołowy(opcjonalnie)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ małego selera
- 4 liście pora
- 1 mała cebula
- 3 liście laurowe,2 ziela angielskie,pieprz ziarnisty,
- natka, lubczyk,sól
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i umyć. Lubczyk,natkę pietruszki i liście pora opłukać. Cebulę opalić nad palnikiem (aż zbrązowieje). Zimną wodą zalać warzywa (bez natki i lubczyku) i umyte mięso. Dodać przyprawy i nie solić.Gotować 2 h na małym ogniu (ma lekko „pyrkać”) przy uchylonej pokrywie.Nie może się gotować ani bulgotać. Po tym czasie dodać natkę,lubczyk oraz sól i „pyrkać” jeszcze ok 40-50 min.Odcedzić wywar.Wystudzony przechowujemy w lodówce lub w zamrażarce i stosujemy jako bazę do wielu sosów i zup.