Baba Ghanoush – pasta z bakłażana
Arabski przysmak. Zachwycająca wyjątkowym smakiem. Wegańska Baba Ghanoush – pasta z bakłażana jest mało znanym przepysznym smarowidłem pochodzącym z kuchni arabskiej.
Jeśli chcesz ograniczyć mięso w swojej diecie to ten przepis stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych wędlin i kiełbas.
Taką zdrową pastą możesz smarować pieczywo każdego dnia. Dostarczy Ci mnóstwa składników odżywczych, których w sklepowych wędlinach nie znajdziesz. Do czego tę pastę można wykorzystać oprócz kanapek?
Baba Ghanoush możesz wykorzystać do :
- posmarowania placków tortilli wypełnionych warzywami i ulubionym dodatkami
- wrapów, grzanek, tostów
- jako baza do naleśników pod farsz,
- dodatek do makaronu szczególnie dobrze komponuje się w towarzystwie suszonych pomidorów w oliwie z ziołami,
- przystawkę ze świeżymi warzywami,
- z chlebkiem naan lub pita,
- z grillowanym mięsem
- do zapiekanek z dodatkiem listków bazylii i pokrojoną mozzarellą
Jak więc widzisz, ta szybka i prosta Baba Ghanoush – pasta z bakłażana pasta ma wszechstronne zastosowanie w kuchni.
Domowników z pewnością zachwycisz tym przepisem:)
Gorąco polecam:)
Popularne wpisy na blogu
- FLEKSITARIANIZM – zdrowe odżywianie w trosce o planetę
- Wysoki cholesterol – co jeść? Tabela i przepisy
- Kawa- zdrowa czy szkodliwa
- Dieta niskowęglowodanowa 2022 – najnowsze zalecenia
- Zasady zdrowego odżywiania – 20 zasad i zdrowe odżywianie staje się proste
Najlepsze przepisy blogowe:
- Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
- Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym
- Pasta z soczewicy z cebulką i pieczarkami
- Kotlety rybne z kolendrą
- Wege placki z cukinii i pora
- Zupa krem z cukinii i jarmużu z chrupiącymi grzankami
Baba Ghanoush – przepis
Brak ocen
Składniki
Porcje
2 średnie bakłażany | |
1łyżka Tahini | |
3łyżki oliwy z oliwek | |
1ząbek czosnku | |
2łyżki soku z cytryny | |
2łyżeczki posiekanej natki pietruszki | |
0.5łyżeczki kminu rzymskiego | |
sól, pieprz |
Informacje żywieniowe
234 kcal
Wartość energetyczna
9g
Białko ogółem
11g
Tłuszcze
28g
Węglowodany
Przygotowanie
1.
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI PASTY
Oznacz jako wykonane
2.
KROK 1
Bakłażana nakłuć w wielu miejscach, owinąć folią aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec aż bakłażan będzie zupełnie miękki (około 30-40 minut). Upieczonego bakłażana wyciągnąć z piekarnika, wystudzić, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ łyżką.
Oznacz jako wykonane
3.
KROK 2
Miąższ bakłażana przełożyć do miseczki, dodać pastę sezamową tahini, oliwę z oliwek ( extra virgin), przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz. Opcjonalnie można dodać łyżkę jogurtu greckiego.
Oznacz jako wykonane
4.
KROK 3
Zblendować wszystkie składniki na gładką masę. Wymieszać z posiekaną zieleniną. W razie konieczności doprawić ostatecznie. Pasta powinna być dobrze i wyraziście przyprawiona.
Smacznego!
Oznacz jako wykonane
Dodaj komentarz