Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

​Baba Ghanoush – pasta z bakłażana

1 godzina

łatwe

8 porcji

Arabski przysmak. Zachwycająca wyjątkowym smakiem. Wegańska Baba Ghanoush – pasta z bakłażana jest mało znanym przepysznym smarowidłem pochodzącym z kuchni arabskiej.

Jeśli chcesz ograniczyć mięso w swojej diecie to ten przepis stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych wędlin i kiełbas.

Taką zdrową pastą możesz smarować pieczywo każdego dnia. Dostarczy Ci mnóstwa składników odżywczych, których w sklepowych wędlinach nie znajdziesz. Do czego tę pastę można wykorzystać oprócz kanapek?

Baba Ghanoush możesz wykorzystać do :

  • posmarowania placków tortilli wypełnionych warzywami i ulubionym dodatkami
  • wrapów, grzanek, tostów
  • jako baza do naleśników pod farsz,
  • dodatek do makaronu szczególnie dobrze komponuje się w towarzystwie suszonych pomidorów w oliwie z ziołami,
  • przystawkę ze świeżymi warzywami,
  • z chlebkiem naan lub pita,
  • z grillowanym mięsem
  • do zapiekanek z dodatkiem listków bazylii i pokrojoną mozzarellą

Jak więc widzisz, ta szybka i prosta Baba Ghanoush – pasta z bakłażana pasta ma wszechstronne zastosowanie w kuchni.

Domowników z pewnością zachwycisz tym przepisem:)

Gorąco polecam:)

Popularne wpisy na blogu

Najlepsze przepisy blogowe:

Baba Ghanoush – przepis

Brak ocen

Składniki

Porcje
2 średnie bakłażany
1łyżka Tahini
3łyżki oliwy z oliwek
1ząbek czosnku
2łyżki soku z cytryny
2łyżeczki posiekanej natki pietruszki
0.5łyżeczki kminu rzymskiego
sól, pieprz

Informacje żywieniowe

234 kcal Wartość energetyczna
9g Białko ogółem
11g Tłuszcze
28g Węglowodany

Przygotowanie

1.

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI PASTY

Oznacz jako wykonane
2.

KROK 1

Bakłażana nakłuć w wielu miejscach, owinąć folią aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec aż bakłażan będzie zupełnie miękki (około 30-40 minut). Upieczonego bakłażana wyciągnąć z piekarnika, wystudzić, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ łyżką.
Oznacz jako wykonane
3.

KROK 2

Miąższ bakłażana przełożyć do miseczki, dodać pastę sezamową tahini, oliwę z oliwek ( extra virgin), przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz. Opcjonalnie można dodać łyżkę jogurtu greckiego.
Oznacz jako wykonane
4.

KROK 3

Zblendować wszystkie składniki na gładką masę. Wymieszać z posiekaną zieleniną. W razie konieczności doprawić ostatecznie. Pasta powinna być dobrze i wyraziście przyprawiona. Smacznego!
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *