Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Caprese z bazyliowym pesto

15 min

bardzo łatwe

Caprese z bazyliowym pesto

Caprese z bazyliowym pesto to inspirująca wersja słynnej  sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Caprese przyrządza się banalnie prosto ze świeżych dojrzałych pomidorów oraz mozzarelli.  Jeśli jeszcze nie mieliście okazji przygotować to zapraszam do wypróbowania mojej wersji. Jest obłędnie nasycone smakiem bazylii…

Caprese z bazyliowym pesto to przepis, do którego z pewnością będziecie wracać 🙂

Brak ocen

Składniki

Porcje
100g sera Mozzarella
1 duży pomidor Malinowy (ok.180g)
10g świeżej bazylii
1łyżeczka pesto z bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek (extra virgin)
1łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
pieprz czarny, sól morska

Informacje żywieniowe

220 kcal WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

Przygotowanie

1.

KROK 1

Przygotuj sos bazyliowy: oliwę z oliwek, 1 łyżkę wody, pesto, ocet lub sok z cytryny, połowę bazylii i przyprawy zblenduj na gładką masę.
Oznacz jako wykonane
2.

KROK 2

Ser Mozzarella oraz pomidora pokrój w plasterki i ułóż naprzemiennie na talerzu. Polej przygotowanym sosem bazyliowym i  udekoruj pozostalymi listkami bazylii.
Prawda, że proste? Napiszcie jak smakowało? :)
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *