Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Fleksitariański smalec ze „skwarkami”

30 min

łatwe

10

Fleksitariański smalec ze „skwarkami” to roślinna alternatywa dla smalcu tradycyjnego, wędlin oraz gotowych pasztetów. Robi się go bardzo prosto z ugotowanej al dente białej fasoli z dodatkiem chrupiącej rumianej cebulki, uprażonego słonecznika oraz majeranku. Smakuje wybornie w towarzystwie ogórka kiszonego i jestem pewna, że zaskoczy swym smakiem nawet mięsożerców:)

Dlaczego warto jeść pasty roślinne?

Pasty z roślin strączkowych stanowią doskonałe uzupełnienie białka oraz składników mineralnych w diecie fleksitariańskiej, wegetariańskiej oraz wegańskiej. To podstawa diet roślinnych. Rośliny strączkowe obfitują nie tylko w białko roślinne, ale również w wapń, żelazo, potas, błonnik. To doskonałe źródło licznych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania m.in. tarczycy oraz jelit. Takich składników odżywczych nie znajdziemy w przetworzonych produktach mięsnych typu kiełbasa czy pasztet.

Jedna porcja warzyw strączkowych, czyli mniej więcej pół szklanki, dostarcza przeciętnie około 118 kcal, 9 g białka, 20 g węglowodanów, w tym 7–9 g błonnika pokarmowego, oraz 1 g tłuszczu. Warto wiedzieć, że rośliny strączkowe mają niski indeks glikemiczny. Zwykle miesci się on w zakresie od 10 do 40. Dlatego strączki doskonale wpisują się w jadłospis przy cukrzycy, insulinooporności czy PCOS.

Porównując do zawartości białka w mięsie (10-13% białka) rośliny strączkowe zawierają go więcej i tym samym pozwalają w łatwy sposób uniknąć niedoborów białka w diecie kiedy ograniczamy spożywanie produktów zwierzęcych.

Dzisiejszy przepis na Fleksitariański smalec ze „skwarkami” dedykuje wszystkim osobom, które chcą w łatwy i prosty sposób urozmaicić swoją dietę oraz dostarczyć organizmowi więcej wartościowych składników pokarmowych.


Jeśli chciałabyś zacząć gotować więcej zdrowych i smacznych posiłków , ale nie masz na nie pomysłu to

zobacz również

Brak ocen

Składniki

Porcje
1 puszka białej fasoli (400g)
2 cebule (ok 200g)
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki majeranku
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz

Przygotowanie

1.

KROK 1

Na suchej patelni upraż słonecznik i przesyp do miski.
Oznacz jako wykonane
2.

KROK 2

Cebulę posiekaj. Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oliwę i wrzuć cebulę. Smaż do momentu, aż cebula będzie rumiana i chrupiąca, co jakiś czas mieszając.
Oznacz jako wykonane
3.

KROK 3

Fasolę odcedź z zalewy i przelej wodą. Fasolę zblenduj pozostawiając widoczne kawałki. Dodaj sos sojowy oraz wszystkie przyprawy. Na koniec dodaj usmażoną cebulkę oraz uprażony słonecznik. Wymieszaj i gotowe:) Pasta najlepiej smakuje schłodzona i dodatkiem dobrej jakości pieczywa. 1 łyżka smalcu zawiera ok.35 kcal:)
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *