Fleksitariański smalec ze „skwarkami”
Fleksitariański smalec ze „skwarkami” to roślinna alternatywa dla smalcu tradycyjnego, wędlin oraz gotowych pasztetów. Robi się go bardzo prosto z ugotowanej al dente białej fasoli z dodatkiem chrupiącej rumianej cebulki, uprażonego słonecznika oraz majeranku. Smakuje wybornie w towarzystwie ogórka kiszonego i jestem pewna, że zaskoczy swym smakiem nawet mięsożerców:)
Dlaczego warto jeść pasty roślinne?
Pasty z roślin strączkowych stanowią doskonałe uzupełnienie białka oraz składników mineralnych w diecie fleksitariańskiej, wegetariańskiej oraz wegańskiej. To podstawa diet roślinnych. Rośliny strączkowe obfitują nie tylko w białko roślinne, ale również w wapń, żelazo, potas, błonnik. To doskonałe źródło licznych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania m.in. tarczycy oraz jelit. Takich składników odżywczych nie znajdziemy w przetworzonych produktach mięsnych typu kiełbasa czy pasztet.
Jedna porcja warzyw strączkowych, czyli mniej więcej pół szklanki, dostarcza przeciętnie około 118 kcal, 9 g białka, 20 g węglowodanów, w tym 7–9 g błonnika pokarmowego, oraz 1 g tłuszczu. Warto wiedzieć, że rośliny strączkowe mają niski indeks glikemiczny. Zwykle miesci się on w zakresie od 10 do 40. Dlatego strączki doskonale wpisują się w jadłospis przy cukrzycy, insulinooporności czy PCOS.
Porównując do zawartości białka w mięsie (10-13% białka) rośliny strączkowe zawierają go więcej i tym samym pozwalają w łatwy sposób uniknąć niedoborów białka w diecie kiedy ograniczamy spożywanie produktów zwierzęcych.
Dzisiejszy przepis na Fleksitariański smalec ze „skwarkami” dedykuje wszystkim osobom, które chcą w łatwy i prosty sposób urozmaicić swoją dietę oraz dostarczyć organizmowi więcej wartościowych składników pokarmowych.
Jeśli chciałabyś zacząć gotować więcej zdrowych i smacznych posiłków , ale nie masz na nie pomysłu to
zobacz również
Składniki
Porcje
1 puszka białej fasoli (400g) | |
2 cebule (ok 200g) | |
2 łyżki nasion słonecznika | |
2 łyżki oliwy z oliwek | |
2 łyżki majeranku | |
2 łyżki sosu sojowego | |
sól, pieprz |
Dodaj komentarz