Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Gofry owsiane z owocami i jogurtem

do 30 minut

łatwe

2

Gofry owsiane z owocami i jogurtem

Gofry owsiane z owocami i jogurtem.

Zapewne znasz powiedzenie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ale czy wiesz, że może być też najsmaczniejszy? Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz łamać zasad zdrowego odżywiania, mam dla ciebie idealny przepis. Gofry owsiane z owocami i śmietaną. Brzmi pysznie, prawda? A wierz mi, tak też smakują. A co najważniejsze, są proste i szybkie w przygotowaniu.

Od kiedy kupiłam gofrownicę przetestowałam już kilkanaście przepisów i póki co ten jest moim faworytem.

Koniecznie wypróbujcie:)

Jeżeli chciałabyś zacząć gotować więcej zdrowych i smacznych posiłków, ale nie masz na nie pomysłu, to koniecznie

Zobacz również

Brak ocen

Składniki

Porcje
2 jajka (M)
100ml napoju sojowego (ew. mleka)
100g mąki owsianej
20g skrobii ziemniacznej
20g oleju kokosowego
20g syropu klonowego
1łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
160 g borówek, malin i/lub truskawek
2łyżki jogurtu naturalnego

Informacje żywieniowe

468 kcal Wartość energetyczna
13 g Białko
18 g Tłuszcze
64 g Węglowodany

Przygotowanie

1.

Krok

Zmiksuj wszystkie składniki i odstaw na 10 minut, aby ciasto zgęstniało. Rozgrzej gofrownicę, wylej połowę ciasta i smaż gofry około 3 minuty. Następnie usmaż drugą porcję. Gofry podawaj z ulubionymi owocami z dodatkiem jogurtu naturalnego. Ja najczęściej wykorzystuje owoce jagodowe, takie też są najbardziej odpowiednie do tego przepisu. Oprócz owoców możesz dodać konfiturę, dżem lub śmietanę. Całośc możesz posypać startą czekoladą. Pamiętaj jednak, że każdy kolejny dodatek podbija kaloryczność dania.
Oznacz jako wykonane
2.

Praktyczne porady:

1. Jeśli nie masz mąki owsianej ze sklepu, możesz użyć zmielonych w młynku do kawy płatków owsianych. Płatki zmiel bardzo drobno. 2. Żeby gofry wyszły chrupiące musisz mieć gofrownicę o dużej mocy, a w momencie wlewania ciasta musi być mocno rozgrzana. 3.Żeby gofry były chrupiące musisz mieć gofrownicę o jak największej mocy. Czasami wina w chrupkości gofrów leży po stronie gofrownicy, a nie po stronie przepisu. Przed wlaniem ciasta bardzo dobrze rozgrzej gofrownicę. Nie musisz smarować jej tłuszczem, jeśli dodasz olej do ciasta. 4.Tłuszcz jest obowiązkowym składnikiem tego przepisu 5. Zamiast syropu klonowego możesz użyć zwykłego cukru. Słodziki takie jak erytrytol czy ksylitol nie sprawdzają się dobrze w tym przypadku. Co prawda gofry zachowają swoją słodycz ale są też blade i nie są chrupiące. Syrop klonowy sprawdza się najlepiej.
Oznacz jako wykonane

Uwagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *