Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Krem z dyni z chrupiącymi grzankami

szybkie

łatwe

4 porcje

Krem z dyni szybki i prosty

Krem z dyni z chrupiącymi grzankami

Uwielbiam kremowe zupy i zupa krem z dyni z chrupiącymi grzankami to jedna z tych „naj”. Zdecydowanie najszybsza w przygotowaniu, jedna z najprostszych i zdecydowanie w czołówce najzdrowszych. Przygotujesz ją bardzo szybko, a zdrowym posiłkiem cieszyć się będzie cała rodzina. Dzieci ją uwielbiają za przyjemny orzechowy smak i piękny pomarańczowy kolor. Obfituje w beta karoten, błonnik i sporo witamin o działaniu antyosydacyjnym. Nie bez powodu dynia nazywana jest „królową jesiennych warzyw.”Dzięki, swym właściwościom prozdrowotnym wzmacnia odporność i chroni przed jesienno-zimowymi infekcjami, jak żadne inne warzywo:)

Gorąco polecam:)

Jeśli chciałabyś zacząć gotować więcej zdrowych i smacznych posiłków , ale nie masz na nie pomysłu to

zobacz również

Brak ocen

Składniki

Porcje
1 szt dynia hokkaido
4kromki chleba żytniego
1średnia cebula
2ząbki czosnku
1łyżka masła klarowanego
2 szklanki bulionu domowego
1/2 szklanki mleka kokosowego
4łyżki pestek z dyni
1/2szklanki mleka kokosowego
2cm świeżego imbiru
przyprawy: papryka słodka i ostra, kurkuma, sól, pieprz

Informacje żywieniowe

278 kcal Wartość energetyczna
12g Białka
21 g Tłuszcze
39 g Węglowodany

Przygotowanie

1.

KROK 1

Dynię (najlepiej hokkaido, bo jej nie musisz obierać) oczyść i pokrój na kawałki. Pieczywo na grzanki pokrój w kostkę i zrumień na patelni lub w piekarniku.
Oznacz jako wykonane
2.

KROK 2

W rondlu na maśle (lub oliwie) zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wrzuć do cebuli pestki dyni, przyprawy: ½ łyżeczki papryki słodkiej,2 szczypty kurkumy i 1 szczyptę papryki ostrej, pestki i chwilę przesmażaj.
Oznacz jako wykonane
3.

KROK 3

Dodaj warzywa, podsmaż, a następnie wlej bulion i gotuj około 20-30 minut
Oznacz jako wykonane
4.

KROK 4

Po tym czasie dokładnie zmiksuj całość. Dodaj mleko kokosowe ( np. Real Thai), a następnie ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję zupy podaj z grzankami z kromki chleba żytniego i możesz polać oliwą dyniową. Gotowe! Prawda, że proste?
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *