Krem ze szparagów z grzankami

Szybkie

łatwe

3 porcje

Krem ze szparagów z grzankami

Krem ze szparagów z chrupiącymi grzankami.

Sezon na szparagi w pełni otwarty, a więc czas aby najeść się nimi do syta:) Z uwagi na cenne wartości odżywcze, i dość krótki sezon, w którym nasze krajowe szparagi możemy dostać w sklepach, warto się nimi uraczyć na zapas.

To cenne warzywo jest istotnym elementem diety osób z insulinoopornością, cukrzycą, PCOS oraz innymi chorobami o podłożu zapalnym. Szparagi mają niski indeks glikemiczny, zaledwie 20 kalorii w 100g i w 93% składają się z wody.

Dziś mam dla Was przepis na lekki i bardzo zdrowy krem z białych szparagów z grzankami. Może być doskonałym dodatkiem do dania głównego lub lekką kolacją Krem ze szparagów najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami. Jeśli akurat nie masz możliwości przygotować grzanek, możesz krem podać z makaronem lub ryżem.

Polecam😋

Najpopularniejsze wpisy na blogu:

Najlepsze przepisy dietetyczne:

Brak ocen

Składniki

Porcje
2pęczki białych szparagów
4kromki razowego pieczywa
700 ml bulionu warzywnego
2łyżki masłą klarowanego
1szt biała cebula
2ząbki czosnku
4łyżki śmietany kremówki 30%
sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa

Informacje żywieniowe

162 kcal WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 1 porcji
12 g BIAŁKO OGÓŁEM
5 g TŁUSZCZE
27 g WĘGLOWODANY

Przygotowanie

1.

KROK 1

Szparagi obierz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Główki szparagów zachowaj. Cebulę i dwa ząbki czosnku pokrój. Następnie czosnek i cebulę podsmaż na maśle, dodaj szparagi (bez główek). Smaż jeszcze przez chwilkę. Następnie wlej bulion domowy i zagotuj. Gotuj wolno przez kilka minut, aż szparagi zmiękną.
Oznacz jako wykonane
2.

KROK 2

Całość zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiego kremu.
Oznacz jako wykonane
3.

KROK 3

Do zmiksowanej zupy dodaj śmietankę i główki szparagów, zupę ponownie zagotuj. Dopraw do smaku. Chleb pokrój na kostkę i zrumień na maśle aż będą chrupkie. Gotowy krem szparagowy podaj z grzankami.
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *