Krem ze szparagów z grzankami
Krem ze szparagów z chrupiącymi grzankami.
Sezon na szparagi w pełni otwarty, a więc czas aby najeść się nimi do syta:) Z uwagi na cenne wartości odżywcze, i dość krótki sezon, w którym nasze krajowe szparagi możemy dostać w sklepach, warto się nimi uraczyć na zapas.
To cenne warzywo jest istotnym elementem diety osób z insulinoopornością, cukrzycą, PCOS oraz innymi chorobami o podłożu zapalnym. Szparagi mają niski indeks glikemiczny, zaledwie 20 kalorii w 100g i w 93% składają się z wody.
Dziś mam dla Was przepis na lekki i bardzo zdrowy krem z białych szparagów z grzankami. Może być doskonałym dodatkiem do dania głównego lub lekką kolacją Krem ze szparagów najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami. Jeśli akurat nie masz możliwości przygotować grzanek, możesz krem podać z makaronem lub ryżem.
Polecam😋
Najpopularniejsze wpisy na blogu:
- Pomysły na śniadania – 20 zdrowych i smacznych inspiracji
- MUSLI-sposób na zdrowe i szybkie śniadanie
- Mikroflora jelitowa – co to jest? Jak rozpoznać zaburzenie mikroflory jelitowej?
- Dieta przy nadciśnieniu tętniczym — co jeść i czego unikać?
- Dieta FODMAP — zalety i wady
- Dieta z niskim indeksem glikemicznym
- Dieta roślinna i jej rodzaje
- Dieta fleksitariańska – na czym polega? Dla kogo to dobry wybór?
- FLEKSITARIANIZM – zdrowe odżywianie w trosce o planetę
Najlepsze przepisy dietetyczne:
- Aromatyczne,fit kotleciki marchewkowo-szpinakowe – bez glutenu i laktozy
- Waniliowe placuszki z serka wiejskiego
- Wege placki z cukinii i pora
- Fleksitariańska zupa z soczewicą i pomidorami
- Penne pesto pistacjowym
- Przeciwzapalne smoothie z borówkami
- Praliny kokosowo-orzechowe
- Zupa krem z cukinii i jarmużu z chrupiącymi grzankami
- Gryczany makaron z cukinią w sosie curry
Składniki
Porcje
2pęczki białych szparagów | |
4kromki razowego pieczywa | |
700 ml bulionu warzywnego | |
2łyżki masłą klarowanego | |
1szt biała cebula | |
2ząbki czosnku | |
4łyżki śmietany kremówki 30% | |
sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa |
Dodaj komentarz