Lekka sałatka ze szparagami i truskawką

30

łatwe

3

Lekka sałatka ze szparagami i truskawką

Lekka sałatka ze szparagami i truskawką to idealny dodatek do mięs i wędlin. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska do zabrania do pracy. Sezon na szparagi w pełni trwa więc jeśli jeszcze nie jedliście to koniecznie musicie poznać to cenne warzywo. Zielone szparagi genialnie wpływają na organizm, zawierają oczyszczający chlorofil, asparaginę, glutation, błonnik, żelazo i inne ważne składniki pokarmowe. Doskonale wspomaga dietoterapię osób z zaburzeniami krążenia, z niedoczynnością tarczycy oraz cukrzycą. Kolejną zaletą jest ich niska kaloryczność. Zawierają niewiele kalorii bo tylko 17 kcal w 100g i aż w ponad 90 % składają się z wody. Tak więc sięgajcie po nie jak najczęściej póki sezon trwa:)

Uwaga! Lekka sałatka ze szparagami i truskawką posiada niski ładunek glikemiczny co oznacza, że jest idealna dla insulinoopornych i cukrzyków, a także dla osób z niedoczynnością tarczycy.

Brak ocen

Składniki

Porcje
100g rukoli
100g truskawek
1pęczek białych szparagów (ok 480 g)
1 ogórek zielony
2 łyżki soku z cytryny
30g oliwy z oliwek
1.5łyżeczki syropu klonowego

Informacje żywieniowe

156 kcal WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
5,1g BIAŁKO OGÓŁEM
9,8 g TŁUSZCZE
14 g WĘGLOWODANY

Przygotowanie

1.

KROK 1

Szparagi obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w kawałki o długości 3 cm. Ugotuj w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Wystudź.
Oznacz jako wykonane
2.

KROK 2

Truskawki obierz z szypułek i pokrój na ćwiartki, a ogórki w cienkie półplastry
Oznacz jako wykonane
3.

KROK 3

Przygotuj dressing: wymieszaj z oliwą, sok z cytryny, sól i pieprz oraz odrobinę syropu klonowego.
Oznacz jako wykonane
4.

KROK 4

W misce wymieszaj delikatnie rukolę, szparagi, ogórka oraz truskawki. Sałatę wyłóż na talerz i polej przygotowanym dressingiem. Udekoruj listkami mięty i podawaj z chrupiącym pieczywem.
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *