Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Pikantny krem z brokuła i kalafiora z nutą kuminu

50 minut

łatwe

3

Pikantny krem z brokuła

Wiosna w mojej kuchni oznacza nowe eksperymenty i zachwycające wyjątkowym smakiem zupy !

Polecam Wam dziś PIKANTNY KREM Z BROKUŁA I KALAFIORA z nutą kuminu🥦😋
Zupka jest lekka, pożywna i niskokaloryczna, najlepiej smakuje przygotowana ze świeżych różyczek brokuła i kalafiora.

Do bazy możesz użyć bulionu warzywnego lub drobiowego. Dobrym pomysłem będzie również przyrządzenie jej na rosole z dnia poprzedniego. Wartość odżywczą kremu znajdziesz w przepisie.

Smacznego😃

Brak ocen

Składniki

Porcje
1 brokuł (500g)
1/2 kalafiora (300g)
2 Ziemniaki
4szklanki bulionu
2ząbki czosnku
3łyżki śmietany
1pęczek koperku
Sól himalajska, pieprz czarny
Gałka muszkatołowa, kumin

Informacje żywieniowe

314 kcal WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
16,3 BIAŁKO OGÓŁEM
13,2 TŁUSZCZ
42,00 WĘGLOWODANY OGÓŁEM

Przygotowanie

1.

Krok 1

Do przygotowanego bulionu (lub ugotowanego rosołu) wrzuć ziemniaki pokrojone w kostkę o boku 1cm i gotuj do średniej miękkości. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na bok.
tekst dolny
Oznacz jako wykonane
2.

Krok 2

Świeże brokuły oczyść, podziel na różyczki, łodygę pokrój w kostkę (mrożone brokuły należy rozmrozić) Do wody włóż brokuł i kalafior podzielone na małe kawałki i ugotuj je do miękkości wraz z łodygami.
Oznacz jako wykonane
3.

Krok 3

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw solą, szczyptą chilli, gałki muszkatołowej i odrobiną kuminu.
Oznacz jako wykonane
4.

Krok 4

Zupę postaw ponownie na ogniu, dodaj ziemniaki. Powoli, często mieszając doprowadź do zagotowania. Śmietanę posól i wlej do zupy, wymieszaj i zagotuj. Krem smakuje wyśmienicie z grzankami, makaronem lub groszkiem ptysiowym. Smacznego🙂
Oznacz jako wykonane

Uwagi

Uwaga do przygotowania / notatka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *