Pudding chia z borówkami i bananem
🍌🫐PUDDING CHIA Z BORÓWKAMI I BANANEM🫐🍌
Jeśli szukasz pysznego i zdrowego sposobu na wzbogacenie swojej diety, to mam dla Ciebie idealne rozwiązanie – pudding chia z bananem i borówkami.
Ten wyjątkowy deser nie tylko dostarczy Ci niezwykłych smakowych doznań, ale również nasyci Twój organizm niezbędnymi składnikami odżywczymi.
Zawiera sporo błonnika, białka oraz nieoceniowych w diecie przeciwzapalnej antocyjanów. Ich bogatym źródłem są właśnie borówki oraz inne owoce o kolorze niebieskim, czerwonym i fioletowym.
🫐Antocyjany to naturalne antyosydanty, neutralizują wolne rodniki i przyczyniają się do wygaszania stanów zapalnych w organizmie. Zdrowa dieta powinna w nie obfitować:)
Czym są antyoksydanty i dlaczego warto je włączyć do diety?
Antyoksydanty to naturalne aktywne biologicznie substancje chroniące organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki to cząsteczki powstające w procesie oddychania komórkowego i mogące uszkadzać komórki i DNA. Ich główna funkcja polega na hamowaniu reakcji utleniania i neutralizowania wolnych rodników.
Antyoksydanty są ważne dla zdrowia ponieważ zapobiegają stresowi oksydacyjnemu – stanowi zakłócającemu równowagę między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami w organizmie. Stres oksydacyjny może prowadzić do wielu chorób takich jak nowotwory czy cukrzyca.
Antyoksydanty występują w wielu produktach roślinnych zwłaszcza w owocach i warzywach o intensywnej barwie. Najważniejszymi antyoksydantami są witaminy C E i A oraz flawonoidy i karotenoidy.
Włączając antyoksydanty do codziennej diety możemy :
- poprawić stan naszej skóry, włosów i paznokci,
- zwiększyć odporność organizmu,
- spowolnić procesy starzenia się i zapobiec wielu chorobom.
Antyoksydanty pomagają również w regeneracji po wysiłku fizycznym i wspierają pracę układu nerwowego. Aby cieszyć się ich korzyściami, należy spożywać codziennie co najmniej jedną porcję owoców i warzyw oraz unikać czynników zwiększających ilość wolnych rodników w organizmie.
A teraz zapraszam do przepisu:)
Najpopularniejsze wpisy na blogu:
- Najzdrowsze mięso – czy mięso może być zdrowe?
- Jak tanio i zdrowo gotować?- Chwyty marketingowe w sklepach.
- Niedobory w diecie wegetariańskiej – jak zminimalizować ryzyko ich wystąpienia?
- Dlaczego warto stosować ostropest plamisty?
- Dieta wątrobowa – co jeść? Ochroń swoją wątrobę!
Najlepsze przepisy na blogu:
- Ekspresowe kotlety z kalafiora
- Penne pesto pistacjowym
- Caprese z bazyliowym pesto
- Przeciwzapalne smoothie z borówkami
- Wilgotne ciasto korzenne – najlepsze!
A teraz zapraszam do przepisu na Pudding chia z borówkami i bananem
Składniki
Porcje
2łyżki nasion chia | |
1szklanka ciepłego mleka roślinnego | |
2łyżki syropu klonowego | |
1 garść borówek, jagód lub malin |
Dodaj komentarz