Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Pudding chia z borówkami i bananem

Szybkie

łatwe

2

🍌🫐PUDDING CHIA Z BORÓWKAMI I BANANEM🫐🍌

Jeśli szukasz pysznego i zdrowego sposobu na wzbogacenie swojej diety, to mam dla Ciebie idealne rozwiązanie – pudding chia z bananem i borówkami.

Ten wyjątkowy deser nie tylko dostarczy Ci niezwykłych smakowych doznań, ale również nasyci Twój organizm niezbędnymi składnikami odżywczymi.

Zawiera sporo błonnika, białka oraz nieoceniowych w diecie przeciwzapalnej antocyjanów. Ich bogatym źródłem są właśnie borówki oraz inne owoce o kolorze niebieskim, czerwonym i fioletowym.

🫐Antocyjany to naturalne antyosydanty, neutralizują wolne rodniki i przyczyniają się do wygaszania stanów zapalnych w organizmie. Zdrowa dieta powinna w nie obfitować:)

Czym są antyoksydanty i dlaczego warto je włączyć do diety?

Antyoksydanty to naturalne aktywne biologicznie substancje chroniące organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki to cząsteczki powstające w procesie oddychania komórkowego i mogące uszkadzać komórki i DNA. Ich główna funkcja polega na hamowaniu reakcji utleniania i neutralizowania wolnych rodników.

Antyoksydanty są ważne dla zdrowia ponieważ zapobiegają stresowi oksydacyjnemu – stanowi zakłócającemu równowagę między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami w organizmie. Stres oksydacyjny może prowadzić do wielu chorób takich jak nowotwory czy cukrzyca.

Antyoksydanty występują w wielu produktach roślinnych zwłaszcza w owocach i warzywach o intensywnej barwie. Najważniejszymi antyoksydantami są witaminy C E i A oraz flawonoidy i karotenoidy.

Włączając antyoksydanty do codziennej diety możemy :

  • poprawić stan naszej skóry, włosów i paznokci,
  • zwiększyć odporność organizmu,
  • spowolnić procesy starzenia się i zapobiec wielu chorobom.

Antyoksydanty pomagają również w regeneracji po wysiłku fizycznym i wspierają pracę układu nerwowego. Aby cieszyć się ich korzyściami, należy spożywać codziennie co najmniej jedną porcję owoców i warzyw oraz unikać czynników zwiększających ilość wolnych rodników w organizmie.

A teraz zapraszam do przepisu:)

Najpopularniejsze wpisy na blogu:

Najlepsze przepisy na blogu:

A teraz zapraszam do przepisu na Pudding chia z borówkami i bananem

Brak ocen

Składniki

Porcje
2łyżki nasion chia
1szklanka ciepłego mleka roślinnego
2łyżki syropu klonowego
1 garść borówek, jagód lub malin

Przygotowanie

1.

KROK 1

TO PRZEPIS NA 2 PORCJE PUDDINGU. Nasiona chia wymieszaj z dowolnym mlekiem roślinnym (ja używam mleka migdałowego lub kokosowego) i syropem klonowym przez około 1 minutę energicznie mieszaj łyżeczką. Następnie włóż do lodówki na godzinę. Dodaj rozgniecionego widelcem banana i wymieszaj. Na wierzch dodaj borówki. Deser włóż do lodówki na 6 godzin lub całą noc.
Oznacz jako wykonane
2.

KROK 2

Dodaj rozgniecionego widelcem banana i wymieszaj. Na wierzch dodaj borówki. Deser włóż do lodówki na 6 godzin lub całą noc.
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *