ORZECHOWE RACUSZKI Z DYNI
ORZECHOWE RACUSZKI Z DYNI🍁🍂 Sezon na dynię w pełni, a więc u mnie mnóstwo nowych przepisów na cuda dyniowe.
Dziś przepyszne racuszki z dyni z orzechami włoskimi 🔥 już są upieczone.
Wychodzą bardzo puszyste i aromatyczne z wyraźną nutą orzechową.
ORZECHOWE RACUSZKI Z DYNI to doskonały pomysł na słodkie i turbo zdrowe śniadanie, dla całej rodziny!
Brak ocen
Składniki
Porcje
1 szklanka startej dyni | |
1 szklanka mąki pszennej | |
100 g jogurtu naturalnego | |
2szt jajka | |
3 łyzki ksylitolu | |
10szt orzechów włoskich | |
2 łyżeczki proszku do pieczenia | |
olej lub oliwa do smażenia |
Informacje żywieniowe
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
Przygotowanie
1.
Krok 1
Z PRZEPISU WYCHODZI OK.12 RACUSZKÓW DYNIOWYCH.
Dynię, pokroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry i usunąć pestki. Zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, włożyć do miski. Orzechy włoskie roztłuc, posiekać lub zmielić. Dodać jogurt naturalny, jajka oraz ksylitol. Wszystko dokładnie wymieszać.
Oznacz jako wykonane
2.
KROK 2
Do osobnego naczynia wsypać mąkę i wymieszać ją razem z proszkiem do pieczenia i rozdrobnionymi orzechami.
Do mąki dodać wcześniej przygotowaną masę dyniową i wymieszać wszystko delikatnie łyżką.
Oznacz jako wykonane
3.
KROK 3
Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem lub masłem klarowanym.
Nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placka wyrównując powierzchnię łyżką.
Placki smażyć na umiarkowanym ogniu, z obu stron, aż będą ładnie rumiane.
Przed smażeniem następnej partii patelnię odrobinę natłuścić.
Placki najlepiej smakują z syropem klonowym, serkiem waniliowy lub konfiturą z owoców.
Oznacz jako wykonane
Dodaj komentarz