Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

ORZECHOWE RACUSZKI Z DYNI

20 min bez pieczenia

bardzo łatwe

PUSZYSTE RACUSZKI Z DYNI

ORZECHOWE RACUSZKI Z DYNI🍁🍂 Sezon na dynię w pełni, a więc u mnie mnóstwo nowych przepisów na cuda dyniowe.

Dziś przepyszne racuszki z dyni z orzechami włoskimi 🔥 już są upieczone.
Wychodzą bardzo puszyste i aromatyczne z wyraźną nutą orzechową.

ORZECHOWE RACUSZKI Z DYNI to doskonały pomysł na słodkie i turbo zdrowe śniadanie, dla całej rodziny!

Brak ocen

Składniki

Porcje
1 szklanka startej dyni
1 szklanka mąki pszennej
100 g jogurtu naturalnego
2szt jajka
3 łyzki ksylitolu
10szt orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej lub oliwa do smażenia

Informacje żywieniowe

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

Przygotowanie

1.

Krok 1

Z PRZEPISU WYCHODZI OK.12 RACUSZKÓW DYNIOWYCH. Dynię, pokroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry i usunąć pestki. Zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, włożyć do miski. Orzechy włoskie roztłuc, posiekać lub zmielić. Dodać jogurt naturalny, jajka oraz ksylitol. Wszystko dokładnie wymieszać.
Oznacz jako wykonane
2.

KROK 2

Do osobnego naczynia wsypać mąkę i wymieszać ją razem z proszkiem do pieczenia i rozdrobnionymi orzechami. Do mąki dodać wcześniej przygotowaną masę dyniową i wymieszać wszystko delikatnie łyżką.
Oznacz jako wykonane
3.

KROK 3

Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem lub masłem klarowanym. Nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placka wyrównując powierzchnię łyżką. Placki smażyć na umiarkowanym ogniu, z obu stron, aż będą ładnie rumiane. Przed smażeniem następnej partii patelnię odrobinę natłuścić. Placki najlepiej smakują z syropem klonowym, serkiem waniliowy lub konfiturą z owoców.
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *