Tortellini z Prosciutto i suszonymi pomidorami
Przepyszna i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka z tortellini z szynką prosciutto i suszonymi pomidorami, to mój faworyt wśród przepisów diety fleksitariańskiej.
Wystarczy ugotować pierożki tortellini, pokroić suszone pomidory oraz posiekać świeżą bazylię. Idealne uzupełnienie stanowi dobrej jakości oliwa z oliwek, pestki dyni oraz starty cheddar.
Tortellini z prosciutto i suszonymi pomidorami jest doskonałą sałatką do zabrania w pojemnik do pracy. Możesz ją przygotować również na kolację lub lekki obiad w dniu kiedy nie masz czasu na gotowanie. Smakuje świetnie i na zimno, i na ciepło. Cudownie pachnie bazylią, jest lekka, a z racji sporej zawartości białka nasyci domowników na długo. Koniecznie wypróbuj przepis🙂
Jeśli chciałabyś zacząć gotować więcej zdrowych i smacznych posiłków , ale nie masz na nie pomysłu to
zobacz również
Składniki
Porcje
250g Tortellini z szynką Prosciutto | |
50g rukoli | |
50g suszonych pomidorów (8 szt) | |
2łyżki pestek dyni lub słonecznika | |
50g sera cheddar lub innego sera | |
świeża bazylia |
Składniki na sos:
3łyżki oleju z pomidorów | |
2łyżki soku z cytryny | |
1łyżeczka miodu | |
1łyżka musztardy | |
sól, pieprz do smaku |
Dodaj komentarz