Wiosenna zupa z botwinki – najlepsza!
Wiosenna zupa z botwinki – najlepsza!
Hej, kochani! Dziś chcę się z Wami podzielić moim przepisem na zupę z botwinki. To jedna z moich ulubionych wiosennych zup, która ma cudowny kolor i smak. Botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, które są bogate w witaminy i minerały. Młode liście botwinki wzmocniają odporność i oczyszczają organizm z toksyn. Botwinka ma też bardzo ciekawą historię. Już w starożytności była ceniona za swoje właściwości i uprawiana w Mezopotamii i Grecji. W Polsce botwinka jest znana od średniowiecza i była często serwowana na dworach królewskich. A dla mnie botwinka to smak dzieciństwa. Pamiętam, jak moja babcia gotowała ją z własnej uprawy i jak ja jej pomagałam w kuchni. Wiosenna zupa z botwinki była dla mnie prawdziwym rarytasem i zawsze jadłam jej ze smakiem.
A Wy jak lubicie botwinkę? Jeśli tak, to mam dla Was świetną wiadomość. Przepis na tę zupę jest bardzo prosty i szybki do wykonania. Potrzebujecie tylko kilku składników, które pewnie macie w domu lub łatwo dostaniecie w sklepie. Chcecie się dowiedzieć, jak zrobić pyszną zupę z botwinki? To zapraszam do czytania dalej!
Najciekawsze wpisy na blogu
- Wpływ chorób tarczycy na metabolizm
- Dynia — właściwości zdrowotne i smak, który pokochasz
- Dlaczego warto stosować ostropest plamisty?
- Mikroflora jelitowa – co to jest? Jak rozpoznać zaburzenie mikroflory jelitowej?
- Probiotyki i ich wpływ na zdrowie. Poznaj sekrety probiotyków, prebiotyków i synbiotyków.
- Wysoki cholesterol – co jeść? Tabela i przepisy
Najlepsze przepisy na blogu:
Składniki
Porcje
2szt świeżej botwiny | |
5szklanek bulionu mięsnego lub warzywnego | |
300g ziemniaków | |
2szt marchewki | |
1kawałek selera (korzeń) | |
1pęczek koperku (mały) | |
2łyżki masła klarowanego | |
5łyżek śmietany 18% | |
4szt jajka na twardo | |
pół łyżeczki soli, płaska łyżeczka cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu |
Dodaj komentarz