Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Sałatka grecka

Kiedy tylko rozpoczyna się sezon letni przygotowuję często klasyk  diety środziemnomorskiej –  sałatkę grecką. To ulubiona sałatka moich bliskich…

Jest świetną kompozycją świeżych, soczystych warzyw, oliwek i fety. Doskonały pomysł na lekką przekąskę, która z pewnością posmakuje Ci latem. Świetnie nada się na piknikowe spotkania ze znajomymi czy lekką kolację. Składniki sałatki są proste i niewyszukane, a samo przygotowanie zajmie Ci  dosłownie kilka minut.

 Zobacz, jak ją przyrządzić!

Składniki: (na  2 porcje)

2  pomidory malinowe

1 ogórek zielony

garść mixu sałat

150g sera Feta

12 szt  oliwek

½  cebuli czerwonej

Sos:

2 łyżki  oliwy z oliwek  extra vergine

1 łyżeczka  oregano

Pieprz

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy sos. W małej miseczce łączymy oliwę z oliwek z oregano oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej w ćwiartki. Jeżeli mamy ogórki ekologiczne to skórkę pozostawiamy, tylko dobrze ją szorujemy. Następnie przekrawamy wzdłuż i kroimy na półplasterki. Oliwki przekrawamy na pół. Cebulę siekamy drobno. Ser Feta kroimy w kostkę.Wszystkie składniki łączymy w misce i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Smacznego:)

1 porcja zawiera ok. 340 kcal

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments