
Kiedy tylko rozpoczyna się sezon letni przygotowuję często klasyk diety środziemnomorskiej – sałatkę grecką. To ulubiona sałatka moich bliskich…
Jest świetną kompozycją świeżych, soczystych warzyw, oliwek i fety. Doskonały pomysł na lekką przekąskę, która z pewnością posmakuje Ci latem. Świetnie nada się na piknikowe spotkania ze znajomymi czy lekką kolację. Składniki sałatki są proste i niewyszukane, a samo przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Zobacz, jak ją przyrządzić!
Składniki: (na 2 porcje)
2 pomidory malinowe
1 ogórek zielony
garść mixu sałat
150g sera Feta
12 szt oliwek
½ cebuli czerwonej
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżeczka oregano
Pieprz
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy sos. W małej miseczce łączymy oliwę z oliwek z oregano oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej w ćwiartki. Jeżeli mamy ogórki ekologiczne to skórkę pozostawiamy, tylko dobrze ją szorujemy. Następnie przekrawamy wzdłuż i kroimy na półplasterki. Oliwki przekrawamy na pół. Cebulę siekamy drobno. Ser Feta kroimy w kostkę.Wszystkie składniki łączymy w misce i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Smacznego:)
1 porcja zawiera ok. 340 kcal