Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Sałatka śledziowa.

Śledź  to klasyk, sztandarowy przysmak na polskich stołach w czasie świąt oraz uroczystości rodzinnych. Chętnie sięgamy po śledzia również bez szczególnej okazji. Jest rybą niedrogą, a pomimo sporej zawartości tłuszczu  bardzo delikatną i zdrową.

Możemy podać go w wielu postaciach, w formie tatara, sałatki, rolmopsów czy grillowanego. Każdy znajdzie coś dla siebie. U mnie najbardziej sprawdzają się sałatki. Mam co namniej kilka sprawdzonych przepisów, jednak  dzisiejsza sałatka śledziowa z dodatkiem jajka jest zdecydowanie moim faworytem. Uzupełnieniem śledzia jest tutaj  por, kukurydza i oczywiście ogórek. Jak dla mnie to idealne połączenie 🙂 Sałatka jest dość wyrazista w smaku i nieco ostra. Doskonale komponuje się ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Zachęcam do wypróbowania 🙂

Składniki: na 4-5 porcji sałatki śledziowej

  • 4 filety śledziowe marynowane
  • biała część pora
  • 4 jajka
  • 100g selera konserwowego
  • 5 łyżek kukurydzy
  • ½ jabłka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki sera żółtego
  • 5 łyżek gęstego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • koperek

Przygotowanie:

1. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę.

2. Śledzie opłucz w zimnej wodzie i osusz dokładnie. Pokrój w kawałki.

3. Por przekrój wzdłuż i posiekaj na  cienkie paski.  Od razu posól odrobinę i wymieszaj por z solą.

4. Ogórki konserwowe odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę.

5. Seler konserwowy i kukurydzę odsącz na sitku. Dodaj do reszty składników.

6. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach obrane jabłko i ser żółty.

7. W osobnej miseczce przygotuj sos.Wymieszaj jogurt, majonez oraz musztardę, koperek i dopraw solą i obficie świeżo zmielonym pieprzem

8. Przygotowany sos dodaj do sałatki.Wszystko delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę zostaw na kilka godzin w lodówce, aby się przegryzła, dopiero potem wyłóż  na półmisek.

I gotowe!

100 g sałatki śledziowej zawiera  ok. 140 kcal

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments